SHARE   
24 mei - 25 mei

Abdij Bier Festival (Middelburg)

ABDIJBIERFESTIVAL VIERT VIJFDE VERJAARDAG !

Vrijdag 24 en zaterdag 25 mei opent stichting Bier In Zeeland (BIZ) voor de vijfde maal de deuren van de abdij voor het Middelburgse Abdij Bier Festival. Het wordt het eerste Lustrum, met veel bijzonderheden en nieuwe biertjes van de Zeeuwse brouwers, waaronder enkele primeurs. Er zijn ook dit jaar nieuwe Zeeuwse brouwerijen bijgekomen. BIZ start intussen zelf, in samenwerking met onder andere de HZ/University of Applied Science, met een onderzoeksproject ‘Bier uit Zee’. Op het festival zullen studenten van de HZ aanwezig zijn. En het feestelijke randje  buiten het bier wordt gevormd door een culinaire foodpairing, live muziek, een bierquiz en voor de liefhebbers een rondje door de stad met een Zeeuws trekpaard.

In de eeuwenoude kloostergangen zullen Zeeuwse brouwers, kloosterbrouwers en enkele gastbrouwers neerstrijken om hun meest uiteenlopende bieren te laten proeven. Daarbij zitten enkele primeurs in het vat. Anders dan bij andere festivals wordt op beide dagen ook ter plaatse nog bier gebrouwen. Dit past bij de abdij, waar Norbertijner monniken reeds in de twaalfde eeuw wekelijks bier maakten, vanwege het riskante drinkwater. Het Walchers Biergilde staat nu garant voor de kwaliteit van het bier.

In de ondergrondse Grote Crypte zal Bier in Zeeland in kleinere hoeveelheden nog circa 100 andere bieren presenteren. Daarvoor worden internationale contacten ingeschakeld en bierreizen gemaakt naar verre oorden. Er is na jarenlange pogingen bijvoorbeeld nu voor het eerst bier van het in 2016 door een zware aardbeving getroffen Benedictijnse klooster in Nursia, Italië. In 529 na Christus stelde Benedictus van Nursia de ‘Kloosterregel’ op, een werk bestaande uit 73 hoofdstukken waarin de monniken onder meer wordt aangeraden om te werken, te studeren en voor zieken te zorgen. De kloosterregel is door de meeste Westerse kloosters overgenomen en daarom is het bijzonder dat het bier van de huidige monniken van Nursia op het festival in de Middelburg te drinken zal zijn.

In de Wandelkerk zullen studenten van de HZ / University of Applied Science hun lopende projecten die met zilte producten te maken hebben presenteren. Het project ‘Bier uit Zee’ is daarop geënt. Op dezelfde plaats kunnen ook al direct zilte producten geproefd gaan worden : topchef Edwin Vinke van het met twee Michelinsterren bekroonde restaurant de Kromme Watergang uit Slijkplaat (bij Breskens), serveert een speciaal driegangen smaakarrangement, dat goed combineert met verschillende biersoorten. Zijn keuken is gebaseerd op de zilte en aardse smaken die gevonden worden in het mooie Zeeuws-Vlaamse landschap.  Dit unieke arrangement kan, vanwege de voorbereidingen die nodig zijn, alleen vooraf besteld worden, samen met de tickets.

Op het Klein Abdijplein zullen een tiental regionale bands optreden, onder andere de Blues Sensation, Songbird, Anne en de ANFCD band. De muziek zal worden afgewisseld door brouwers die hun primeurs presenteren om te proeven, onder meer van Baardaap Brewing uit Middelburg,  Brouwerij Rodanum uit Aardenburg en Stadsbrouwerij Middelburg. En het publiek kan meedoen aan een Bierquiz, waaraan onder andere culinair journaliste en bierkenner Puck Kerkhoven haar medewerking zal verlenen. Wie tijdens al deze feestelijkheden trek krijgt in een stevige bite kan hiervoor terecht bij de Foodstand van vleesrestaurant Steaker uit Domburg, waar de gepassioneerde chefs Etienne Minnaert en Roland van Bezooijen de scepter zwaaien. Voor de kleinere trek zijn er kaas- en worstplanken.

BIZ hoopt u te ontmoeten!


Aanvang: 14:00 - 22:00
Adres:
Onder de toren 1
Middelburg
http://www.abdijbierfestival.nl/

Binnenkort

02 sep 2022 Bierkaai ledenavond september 2022 (datum onder voorbehoud) »
07 okt 2022 Bierkaai ledenavond oktober 2022 (datum onder voorbehoud) »
04 nov 2022 Bierkaai ledenavond november 2022 (datum onder voorbehoud) »
02 dec 2022 Bierkaai ledenavond december 2022 (datum onder voorbehoud) »
complete agenda