SHARE   
20 juni

De Smaak van Vlier: de Bloesem

Bloesem, takken, bessen en judasoor. Ze zijn allemaal te vinden aan de vlier, oftewel de Sambucus Nigra. Samen met Brouwerij Oedipus en kunstenaar Zeger Reyers gaan we het jaar rond met vlier, en brouwen we vier verschillende seizoensbiertjes met plaatselijke ingrediënten van deze alledaagse struik, én een cuvée waarin de smaak van het gehele jaar gevangen is.

Tickets | Facebook
Vergroot Elderflower beer – Karenina van den Crommenacker, Pierre Brouillet
With: Zeger Reyers, Sander Nederveen, Jonmar Van Vlijmen
De Smaak van Vlier
Op deze eerste proef-en-test avond onderzoeken we de bloesem. Wat kan je er allemaal mee? Zeger Reyers vertelt over zijn fascinatie met deze zo gewone struik, Sander Nederveen gaat in op de ins en outs van het brouwen met onkruid, en Jonmar van Vlijmengeeft ons meer achtergrond over het wel en wee van de gewone plant in Amsterdam.

Zeger Reyers
In zijn werk is de natuur de drijvende kracht, en houdt kunstenaar Zeger Reyers een fascinatie voor overwoekerende natuur die onze omgeving overneemt. De verhalen rondom de Vlier, de meest ‘gewone’ boom, zijn eeuwenoud en talloos. In samenwerking met brouwerij Oedipus vangt Zeger de smaken en verhalen van vlier in vijf verschillende biertjes. Vier keer de smaak van het seizoen, resulterend in de smaak van het jaar in een cuvée.

Vergroot Zeger Reyers giving leaves to the public – Zeger giving to the public to smell the leaves he uses for the live distillation.Anisa Xhomaqi

Met: Zeger Reyers
Jonmar van Vlijmen
Met de onkruidenter geven Jonmar van Vlijmen en Ronald Boer waarde aan het onkruid in Amsterdam. Wat kunnen we allemaal met planten die we tot ‘onkruid’ hebben gebombardeerd? Op deze avond vertelt Jonmar over de vele spannende toepassingen van de meest ondergewaardeerde planten. Wist je dat de zaadjes van schermbloemigen, de plantenfamilie waar kervel, peen, selderij en fluitenkruid toe behoren, erg lekker zijn? Sinds het Reinheitsgebot uit 1507 mochten deze niet meer in bier worden verwerkt. Ze zouden een potentieel ‘ontregelende’ (lees: hallucinerende) werking hebben. Van hop daarentegen werd je erg rustig.

Vergroot Jonmar van Vlijmen wild herb hunting – wild herb foraging in Dijkspark Lisanne Groenewoud

Met: De Onkruidenier, Jonmar Van Vlijmen
Sander Nederveen
Sander Nederveen is brouwmeester bij Oedipus, een jonge Amsterdamse brouwerij. Oedipus brouwt bier het liefst voor ieders persoonlijke voorkeur en voor ieder moment van de dag. Met een voorkeur voor smaakvolle, droge bieren zonder veel alcohol. Voor de Smaak van Vlier laat Sander ons de eerste test-batch vlierbier proeven en vertelt hij over het brouwproces. Hoe gebruik je verschillende kruiden en planten in bier? Hoe bereik je welke effecten?

Vergroot Sander Nederveen – one of the founding members and brewmasters at Oedipus Brewery

Met: Sander Nederveen
Informatie
De Smaak van Vlier: Bloesem
Donderdag 20 Juni
Programma begint om 20:30
Mediamatic Biotoop, Dijksgracht 6, Amsterdam
Tickets: €7.50 Regular | €5.00 Studenten | Doorsale: €10.00 | Doorsale Students: €7.50
(Exclusief €1.10 administratiekosten)


Aanvang: 20:30
Adres:
Mediamatic, Dijksgracht 6
Amsterdam
https://www.mediamatic.net/nl/page/370493/de-smaak-van-vlier-bloesembier?utm_source=Press+%28all%29&utm_campaign=3e15bc9582-EMAIL_CAMPAIGN_2018_03_29_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_b7a00543cf-3e15bc9582-

Binnenkort

02 sep 2022 Bierkaai ledenavond september 2022 (datum onder voorbehoud) »
07 okt 2022 Bierkaai ledenavond oktober 2022 (datum onder voorbehoud) »
04 nov 2022 Bierkaai ledenavond november 2022 (datum onder voorbehoud) »
02 dec 2022 Bierkaai ledenavond december 2022 (datum onder voorbehoud) »
complete agenda