SHARE   
21 januari

Winterbierfestival (Gouda)

Dit jaar organiseert Regio Zuid-Holland voor de 25e keer het Winterbierfestival. Dit jaar zal het plaatsvinden op zondag 21 januari in de bekende lokatie, het Wellant College. En dat is maar een paar minuutjes lopen vanaf Centraal Station Gouda. Graag tot ziens.

 

[Informatie Winterbier festival]

Voor de 25ste keer wordt het Winterbierfestival (WBF) gehouden. Het door PINT regio Zuid-Holland (PRZH) georganiseerde WBF vindt plaats op 21 januari 2018 in het Wellantcollege te Gouda. De gemeente Gouda verplicht PRZH dit jaar kunststof glazen te gaan gebruiken. Om de voortgang van het festival niet te belemmeren, moet PRZH – zij het met tegenzin – hierin meegaan en zal het bier in kunststof glazen wordt geserveerd. Qua uiterlijk zijn deze glazen niet van de echte te onderscheiden.

De laatste jaren hebben een sterke groei van het aantal brouwerijen laten zien en dat heeft ook een duidelijke invloed op het aantal winter-, kerst- en eindejaarsbieren. Omdat er bij winterbier geen sprake is van een aparte biersoort, is het aanbod ieder jaar zeer gevarieerd. De brouwers hebben zodoende een vrijbrief in handen en kunnen zich naar hartenlust uitleven. Dit is ook van toepassing op het alcoholpercentage, want ook daar is veel variatie in.

 

In het kader van het 25-jarig WBF heeft het bestuur een eigen bier gebrouwen. De keuze is daarbij gevallen op brouwerij Noordt, waar het regiobestuur in samenwerking met de brouwers van Noordt een Winter Porter heeft gebrouwen. Bijzonderheid is, dat het bier op vier verschillende whiskyvaten is afgevuld om verder te rijpen. Na een aantal weken wordt de Winter Porter weer in een ketel teruggepompt. Na enkele dagen wordt daarna de blend afgevuld op fles. Het resultaat is te proeven tijdens het komende festival.

 

WINTERBIER IS GEEN APARTE BIERSTIJL

Onder de noemer winterbier verenigen zich ook kerst- en eindejaarsbieren of varianten daarop.

 

Het is dus geen aparte bierstijl en zo kan het gebeuren dat de bezoekers winterbok, barley wines, honingbier, stouts, porters en tal van andere biersoorten kunnen tegenkomen. De enige voorwaarde die de organisatie stelt is, dat het speciaal voor de wintermaanden wordt gebrouwen en niet het gehele jaar door. Brouwers zijn soms creatief door er een ander etiket op te plakken en het dan winterbier te noemen, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling. Er wordt ieder jaar naar gestreefd een zo volledig mogelijk beeld te geven van de Nederlandse winterbieren. Dat is lang niet in alle gevallen mogelijk. Soms kiezen brouwers ervoor om het exclusief in hun eigen omgeving aan te bieden. Alle bieren worden voor zo ver mogelijk van tevoren door een aantal geoefende proevers voorgeproefd. Zo kan het gebeuren dat er op het laatste moment soms een bier afvalt. PRZH heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan en vindt dat belangrijker dan kwantiteit.

 

WEER VEEL NIEUWKOMERS

Ook tijdens deze editie is er weer veel nieuws onder de winterzon en kunnen de bezoekers zich weer tegoed doen aan tal van nieuwe winterbieren. De vaste bezoekers weten al niet beter meer.

Zonder alles al te verklappen, kunnen we met enig voorbehoud een tipje van de sluier oplichten. Er zijn bieren van onder andere Brothers In Law, Butcher’s Tears, Ebontree, Julius, Keuvel, Kleine Beer, Kromme Haring, Mokums Mout, Sisters Brewery, Stijl en Zeglis.

Voor een volledig overzicht van de oude garde en de vele nieuwkomers met vermeldingen van de primeurs verwijzen we naar de website www.pint.nl/Zuid-Holland.

Russian Imperial Barrel Aged Christmas Stout of kortweg R.I.B.A.C.S. (bourbon B.A.) van Crooked Spider werd vorig jaar als verrassende winnaar gekozen. Het festivalpubliek stemde massaal op dit bier dat de titel ‘lekkerste bier’ binnenhaalde. Niels Beekhuizen, de man achter deze brouwerij, komt dit jaar met een geheel nieuwe variant en hoopt wederom de harten van het publiek te veroveren. Hij heeft zijn bier ditmaal laten rijpen op een 2016 Glenburgie 95 whiskyvat. Het zal moeilijk worden, want de concurrentie is groot. Brouwerij Noordt heeft met Noordt Zuidt ook een sterke troef in handen.

 

De naam Noordt Zuidt verwijst naar de naam van de brouwerij en Zuidt heeft betrekking op PINT regio Zuid-Holland. Deze Winter Porter heeft nog een extra behandeling ondergaan door hem nog te laten rijpen op vier verschillende whiskyvaten. Het bier is afgevuld op vaten van Laphroaig 2001, Ledaig 2004, Springbank 1999 en Glen Keith 1992. Het resultaat is een 4 x Blended Oak Aged Winter Porter. Ook nieuwkomer Ebontree uit Dordrecht komt naast Ebon Dark Ale waarschijnlijk ook nog met een barrel aged variant. En de Natte Gijt zet Hellegijtin, een bier dat gerijpt is op French oak.

 

Naar het zich laat aanzien, kunnen we ook weer wat speciale BA bieren van Brouwerij Kees en De Molen verwachten. Beide brouwerijen hebben inmiddels ruimschoots hun sporen verdiend op dit terrein.

 

Kees Bubberman denkt erover om naast de bekende Wee Heavy Scotch Ale nog een barrelvariant van hetzelfde bier te leveren. Rock City Beers uit Amersfoort en de 7de Hemel komen respectievelijk met Winter Bourbon Abbey en Vorst Oak Aged. Als je niet gecharmeerd bent van dergelijke bieren en de smaak ervan niet kunt waarderen, blijven er gelukkig nog heel veel andere bieren over.

 

VIER-UUR-BIER EN VERKIEZING LEKKERSTE WINTERBIER

Het aanslaan van het vier-uur-bier is inmiddels uitgegroeid tot een vaste traditie. Het blijft nog even geheim welk bier dat wordt. De bezoekers kijken elk jaar weer reikhalzend uit naar deze mogelijkheid om kennis te maken met een bijzonder brouwsel, met flinke wachtrijen als gevolg, want iedereen wil wel kennismaken met deze lekkernijen. Een andere vaste traditie die we in stand houden is de verkiezing van het lekkerste winterbier. De bezoekers bepalen de uitkomst en kunnen tijdens het WBF via een stemformulier hun keuze doorgeven. Voor brouwers is het een teken dat hun bier wordt gewaardeerd en zij worden daarnaast nog verrast met de bijbehorende oorkonde die later door het bestuur van PRZH wordt uitgereikt. Emelisse, de Hemel, de Pelgrim, de Molen, Rodenburg, de Friese Bierbrouwerij en Crooked Spider viel deze eer al eens ten deel. Op het middenterrein zijn als vanouds ook nu weer tal van warme en koude snacks verkrijgbaar.

 

25STE WINTERBIER FESTIVAL

Wellantcollege, Ronsseweg 555 te Gouda.

Zondag 21 januari 2018 van 13.00 tot 19.00 uur.

Entree € 5,00 (inclusief proefboekje)

 

De entreeprijs is inclusief € 2,00 statiegeld voor het glas. Bij inlevering van een schoon glas retour.

Consumptiemuntjes € 2,50. Een gratis munt voor PINT-leden.

Starterspakket: glas + 6 munten + proefboekje + PRZH-pen € 20,00.

PIN beschikbaar!


Aanvang: 13:00 - 19:00
Adres:
Ronsseweg 555
Gouda
https://www.pint.nl/zuid-holland/winterbierfestival-gouda/

Binnenkort

02 sep 2022 Bierkaai ledenavond september 2022 (datum onder voorbehoud) »
07 okt 2022 Bierkaai ledenavond oktober 2022 (datum onder voorbehoud) »
04 nov 2022 Bierkaai ledenavond november 2022 (datum onder voorbehoud) »
02 dec 2022 Bierkaai ledenavond december 2022 (datum onder voorbehoud) »
complete agenda