Bierkaai goes Barrel Aged

Jullie hebben allemaal wel barrel aged bieren gedronken, een aantal van jullie heeft met houtsnippers het effect geprobeerd na te maken, maar nu komt de ultieme kans. Mede geïnspireerd door onze collega brouwvereniging Brouwgilde Breda gaan we een nieuw project starten! De Bierkaai goes barrel aged!

 

 

We gaan een gebruikt eikenhouten vat kopen en vullen met bier.
Ja, ik doe mee!

 

De opzet is dat er een 200 liter vat aangeschaft wordt en gevuld wordt met een uniek bierkaai bier. Een maand of 6 wachten en dan…. GENIETEN! Zowel thuis als op een van de ledenavonden, want het is de bedoeling dat alle deelnemers een deel van het barrel aged bier mee naar huis krijgen en dat een deeltje gebruikt wordt voor een proeverij op een ledenavond.

 

Voor dit nieuwe project zoeken we:

  1. 13-15 leden die volgens een gezamenlijk recept bier willen brouwen en deze op een vast moment kunnen aanleveren om het vat te vullen.
  2. Een Recept en kwaliteitscontrole commissie: een aantal leden die een mooi recept in elkaar kunnen zetten, die de aangeleverde bieren kan keuren voordat het in het vat gaat, die de kwaliteitscontrole tijdens het rijpingsproces wil doen en de gezamenlijke inkoop van de ingrediënten wil doen.
  3. Een technische commissie: een aantal leden die naar de technische aspecten wil kijken zoals een stellage om het vat in op te slaan, wat allemaal nodig is om het bier over te hevelen bij het vullen en legen van het vat, wat nodig is om het vat goed op te slaan, of en hoe het vat hergebruikt kan worden etc.
  4. Een of twee leden die het leuk vinden om met enige regelmaat een leuk stukje over dit project te schrijven voor op de website, social media kanalen en willen kijken of we dit bijvoorbeeld in een lokale krant kunnen krijgen.

Let op! Als we meer aanmeldingen krijgen dan we in 1 vat kwijt kunnen, telt ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. We hebben op dit moment geen plek voor 2 vaten mochten het aantal inschrijvingen te groot worden 🙂

 

 

Aan deelname zitten wel wat kosten verbonden. De eerste schatting is tussen de 40-50 euro per deelnemend lid. Van dit bedrag wordt een vat gekocht, ingrediënten aangeschaft, spullen om een stellage te maken etc. Het is een schatting en de werkelijke kosten zullen na afloop verrekend worden.

 

Belangrijke voorwaarde: het aangeleverde bier moet gekeurd worden voordat het in het vat gedaan wordt. Er hoeft maar een kleine besmetting te zijn en de gehele batch moet weg. Bij twijfel kan je batch dus afgekeurd worden. Niet getreurd want iedereen die deelneemt krijgt een deel van het eind product, ook als je batch afgekeurd wordt.

Heb je nog vragen, neem contact op met Jeroen Ouburg via Whatsapp.

 

 

 

[vfb id=16]