Bierkaai Brouwcompetitie 2017

Dit jaar organiseert de Bierkaai een brouwcompetitie. Het gaat er natuurlijk om wie het beste bier brouwt. Dat alleen vonden we een iets te ruime omschrijving, dus hebben we enkele randvoorwaarden aangebracht.

Je krijgt van ons twee mouten. Met die twee mouten, aangevuld met je eigen ingrediënten, brouw jij een bier. Hoe zwaar, hoe donker, hoe bitter…. Je mag het in grote lijnen zelf bepalen. Er wordt dus niet gebrouwen in een bepaalde klasse. Het is de bedoeling dat in jouw bier de unieke eigenschappen van de mouten zo goed mogelijk naar voren komen.

 

De Château Whisky mout, is een moutsoort die eigenlijk voor whiskybereiding wordt geproduceerd, maar ook goed geschikt is voor bepaalde bierstijlen.  De mout is gerookt tijdens het drogen met de beste Schotse turf en geeft een sensitiviteit van turf en rook.  Het is een moutsoort met en kleur van 3,5 EBC. Het is aanbevolen niet meer dan 5% te storten in het beslag.

De Château Cara Ruby geeft een groots aroma in combinatie met een unieke karamelsmaak. Het geeft een rijke amberkleur aan het bier. Een bijzondere eigenschap van karamelmouten is de aanwezigheid van volle granen die niet vergistbare componenten toevoegen aan het wort, nodig om volmondigheid en schuimstabiliteit te bekomen in het bier. Het is een moutsoort met en kleur van 50 EBC en er wordt een stort tot 25% aanbevolen.
Zoals gezegd ben je in deze wedstrijd behoorlijk vrij om zelf keuzes te maken. Welke mouten voeg je toe? Welke hop? Hoeveel. Je mag het zelf bepalen. Alleen vragen we om het bier tussen de 4,5 en 7,5 % alcohol te laten hebben met een kleur tussen de 20 en 40 EBC.

Heb jij er zin in? Mooi! Begin alvast maar na te denken over wat je gaat doen.

 

Zet de volgende data in je agenda: 

7 juli: uitreiking moutpakketten tijdens de Bierkaai Barbeque
14 oktober: uiterste inleverdatum
9 november: uitslag (met een geweldige prijs)

Meer informatie en een link om in te schrijven vind je HIER

Tags: brouwtechnisch

Laatste artikelen

Verslag Bierkaai-avond 3 mei 2024 »
Verslag bijeenkomst april 2024 »
Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
alle artikelen