Verslag Brouwdag 2018

Zondag 3 juni 2018. Het belooft een mooie dag te worden. Lekker weer inderdaad, maar ook omdat we gaan brouwen!

Er staat dit keer een zomers bier op de brouwkalender en Wolter heeft een tarwebier recept gemaakt, waar je zowel een witbier als een weizen van zou kunnen maken. Een leuk idee wat aangedragen werd door Michiel Willems. Met een aanpassing in het maischschema en een andere gist (Safale WB-06 of Danstar Munich) kun je zo een beetje sturen naar welk bier je zou willen.

 

 

We mogen helaas niet buiten staan wat eerder geen probleem leek te zijn. Onze gastlocatie Roest in Amsterdam heeft teveel problemen met de gemeente en wil geen boetes riskeren. De Ruïne bar is daarom vandaag het domein van De Bierkaai. Een mooi industrieel zaaltje met een Londense dubbeldekker erin, spiegelbollen, kleurenspots en lekkere muziek. De vloer wordt nog even schoon gespoten voor ons, dan de tafels erin. Marc, Peter, Hans en Tommy zijn de eersten en regelen dat de tafels en bankjes worden neergezet zodat iedereen zijn brouwset kan installeren. Ook de stroomvoorziening wordt netjes in orde gemaakt door de techneut van de dag Peter. Hij is vandaag een soort van conciërge, fijn om zo’n manusje van alles erbij te hebben!

 

 

Er lopen steeds meer Bierkaaiers rond en iedereen helpt elkaar om te kunnen starten. Ketels vullen, gasflessen aansluiten, mout afwegen. Mooi om te zien hoe iedereen lekker zijn ding doet. Ad en Edwin hebben intussen de boodschappen gedaan voor de broodjes en Jan Dre helpt iedereen met de mout en hop. En natuurlijk de Bierkaai shirts! iedereen die een bestelling had geplaatst kan hem meteen aandoen. Voor sommigen is een schoon shirt geen overbodige luxe, het is warmer dan gedacht!

 

Zo langzamerhand is de meeste mout wel gestort en heeft iedereen even wat meer tijd om te relaxen. Biertje drinken dus, ook al is het pas 11 uur. Leuk om te zien dat er zo nu en dan wat mensen binnenlopen om even te kijken wat er zich afspeelt in dit brouwhol, of bij een bekende langs te gaan.

We maken met een paar man de broodjes klaar en iedereen kan zich tegoed doen aan lekkere broodjes salami, kaas, ham met een tomaatje, komkommer en rucola. Ook een appeltje, koekje en een krentenbol behoren tot het assortiment. Goed geregeld heren!

 

We gaan de middag in. Er wordt gefilterd en op sommige plekken al gekookt. Het gaat lekker! Er bleek wel een probleempje te zijn; de weegschaal van Hans heeft meerdere standen (lb/oz/g) waardoor in ieder geval één brouwsel niet goed afgewogen werd. Dit zal een bier van zo’n 2% gaan worden. Benieuwd of Erik er nog iets van kan maken! Kom je qua SG dus helemaal niet uit? Kan zijn dat er iets verkeerd is gegaan met wegen… Een brouwdag verloopt zelden perfect, dat zie je maar weer.

 

En er viel ook nog wat te winnen! Hans had een mooie fles Chimay gekocht t.w.v. 20 euro voor de beste bottelaar.

Wie kan zo snel mogelijk 10 flesjes voorzien van een kroonkurk? Het bleek niet mee te vallen wat leidde tot af en toe hilarische taferelen. Voor de volledigheid hier de uitslag van de ‘wedstrijd’:

 

13.  Erik Hospers (1.20.22)

12.  Edwin Slothouber (1.14.73)

11.  Hans Dijkstra (1.10.36)

10.  Peter Rozen (1.02.45)

09.  Marc Reinders (1.00.25)

08.  Sander Bartling (57.82)

07.  Ad van Nuenen (57.67)

06.  Thomas Bes (54.63)

05.  Joris Outenaar (53,68)

04.  Erik Spratte (51.30)

03.  Emiel Rombach (48,73)

02.  Jan Rube (47.92)

01.  Mark Henke (42.42)

 

Van harte gefeliciteerd Mark! De man die officieel sneller kan bottelen dan zijn schaduw. Heb je een keer een grote batch die gebotteld moet worden dan weet je wie je moet bellen!

Natuurlijk willen wij Roest bedanken voor het beschikbaar stellen van de toffe ruimte en hun gastvrijheid! De Brouwdag was erg geslaagd en de organisatie wil iedereen bedanken voor het brouwen, het helpen en vooral de gezelligheid!

Zie hier alle foto’s van de Brouwdag

 

Tags: blog

Laatste artikelen

Verslag Bierkaai-avond 3 mei 2024 »
Verslag bijeenkomst april 2024 »
Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
alle artikelen