De Bierkaai op bezoek bij Kaapse brouwers (20 mei 2023)

 

Op een zonnige zaterdagochtend, 20 mei 2023, verzamelden de leden van de Bierkaai uit Amsterdam zich vol enthousiasme voor een bijzonder bierfestival-uitje naar de Kaapse Brouwers in Rotterdam. Met een groep van 17 vrouw/man beloofde een dag vol bierproeverijen, workshops en gezelligheid te worden.

 

 

De eerste activiteit op het programma was een avontuurlijke en soms wilde rondvaart met de watertaxi door de Rotterdamse haven. Het werd een prachtige tocht, aangevuld met leuke informatie van de schipper. We voeren langs imposante schepen en indrukwekkende gebouwen haveninstallaties en arriveerden op de bestemming: Keilehaven, halte nummer 81 van de watertaxi.

 

Het festival was op het  terrein en in het gebouw van Brutus, een kunstcentrum waar we ook nog wat kunst konden bewonderen. De sfeer was gezellig en ontspannen.

 

Na onze eerste bieren kreeg een deel van de groep een masterclass Barrel Aged door Yves; een brouwer die in het verleden bij 3 Fonteinen heeft gewerkt en daar veel kennis heeft opgedaan over het op vat zetten van bier. Sinds 2021 werkt hij bij Kaapse waar hij de barrel aged specialist is. Ook liet Yves ons een paar fijne bieren proeven die op hout waren gerijpt. Zo konden we met zijn uitleg en een vol glas goed proeven wat de uitwerking van de verschillende soorten hout en houtbehandeling zijn.

 

 

Het was weer tijd voor een biertje op het festival! Een aantal van deze brouwerijen waren Senses Brewing (Frankrijk), Jopen (Nederland), Dok Brewing Co. (België), La Pirata Brewing (Spanje), The Kernel (Verenigd Koninkrijk), Buddelship (Duitsland), Laugar (Spanje), L’Ermitage Nanobrasserie Brussels (België), Brussels Beer Project (België), Cantina Errante (Italië) en Sleeping Village (Noorwegen). Het aanbod was lekker divers en bood voor elk wat wils. De zon stond hoog aan de hemel en lachte ons toe, perfect weer voor het proeven van verfrissende brouwsels. En laten we eerlijk zijn, niets smaakt beter dan een koud biertje onder een stralende zon. De sfeer zat er al goed in en onze smaakpapillen werden flink bediend. En alle bieren 1 muntje, daar worden de Hollanders blij van 😉

 

In de middag kregen de groep de lang verwachte en boeiende rondleiding door de brouwerij, waarbij we het brouwproces van dichtbij konden ervaren. Er was veel ruimte voor vragen en interactie, wat de rondleiding extra interessant maakte. Hoofdbrouwer Etienne Vermeulen nam alle tijd om zoveel mogelijk te vertellen. Geen geheimen bij de Kaapse en dat vinden wij hobbybrouwers natuurlijk super.

Hij liet ons kennismaken met de geavanceerde analyse-apparatuur die ze gebruiken en voerde zelfs een force test uit, een test waarmee je in de toekomst kunt kijken (ja, echt waar!). Etienne gaf ons ook een handige tip voor het geval we geen diastatische gist wilden gebruiken: glucoamylases zijn je vrienden, want die zijn niet vatbaar voor infecties.

Ook waren er bieren van de Kaapse te drinken en kregen we de meest verse IPA die je kunt bedenken: direct uit het lagervat. In een woord heerlijk.

 

 

Het bierfestival-uitje van de Bierkaai naar de Kaapse Brouwers was een doorslaand succes. De combinatie van de rondvaart door de Rotterdamse haven, de leuke en interessante rondleiding in de brouwerij, de leerzame workshops en de diverse bieren maakte het een onvergetelijke dag voor alle deelnemers. Met nieuwe kennis en smaakervaringen keerden ze voldaan terug naar Amsterdam, vol enthousiasme om zelf weer aan de slag gaan.

 

Tags: blog ledenbijeenkomsten uitje workshops

Laatste artikelen

Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
Ledenavond oktober 2023 – de bok is los »
De Bierkaai op bezoek bij Kaapse brouwers (20 mei 2023) »
alle artikelen