Excursie: Brouwerij De Prael

Het tweede uitje van de Amsterdamse brouwvereniging de bierkaai was naar brouwerij de Prael. Dit voelde als thuis komen. Verschillende malen zijn we langs de ketels gelopen om in de bedrijfskantine van de Prael een ledenavond of bestuursvergadering te houden. Dus de ketels gevestigd op de bierkaai bezichtigen was eigenlijk een logische stap zou Johan Cruijff ongetwijfeld gezegd hebben.

In een overvol proeflokaal hebben we eerst een bier gedronken om in de stemming van de prael te komen. Heel wat ruilhandel heeft hier plaatsgevonden en verschillende spullen zijn van eigenaar gewisseld. De penningmeester Wolter vond het rond 8:00 echt hoogtijd om de rondleiding te starten. Met 25 man en vrouw zijn wij weer langs de mooie RVS brouwketels naar de bedrijfskantine gegaan.

 

De rondleiding zou verzorgd worden door Fer Kok (met K.O.K.) maar helaas was die ziek. Paul heeft de vervanging op zich genomen en ruim verteld over de geschiedenis van de Prael. Paul is als ambtenaar van Amsterdam betrokken geweest bij het bestemmingsplan en reorganisatie van het gebied rond de Prael.

De geschiedenis begint honderden jaren terug toen Amsterdam belasting mocht heffen over alle bieren die langs Amsterdam vervoerd werden. Door het zware werk van het tillen en sjouwen van de vaten was dit een werkje voor potige mannen die hun mannetje stonden tijdens het hoopvechten.

In de jaren 80 en begin jaren 90 was het gebied waar nu de Prael is een ruig en verloederd gebied. Iets wat je anno 2016 niet meer kan voorstellen. Criminaliteit en drugs waren aan de orde van de dag.

De Prael is de brouwerij van Arno Kooy en Fer Kok die gevestigd was op het bedrijventerrein Schinkel en verhuisde naar de oudezijds armsteeg 26.

 

Nu gaan we naar de graan zolder om een kijkje te nemen bij de schrootmolen en de mooie oude stads plattegrond van Amsterdam aan de muur. Paul verteld werkelijk een fantastisch verhaal over het ontstaan van Amsterdam en de bierkaai. Ik zou hem te kort doen om hier een samenvatting van te maken maar een rondleiding met Paul is zeker een aanrader.

 

Het volgende vertrek is de brouwzaal hier staan statig naast elkander de blinkende RVS vaten van de Prael. Mochten de brouwketels ooit niet meer functioneren dan kan de locatie dienen als sauna. Menigeen veegt een druppeltje zweet weg terwijl ik stiekem naar het graanstof op de balken kijk. Het is duidelijk hier wordt gewerkt. 120 personeelsleden telt de prael en dit zijn allemaal mensen die moeilijk in de arbeidsmarkt liggen en een psychiatrische achtergrond hebben. Kortom de prael is ook een maatschappelijke verantwoordelijke brouwerij die veel mensen een mooie dag besteding geeft en zelfs de mogelijkheid om eventueel weer op de arbeidsmarkt te komen.

 

 

Op naar de koelte van de kelder. Hier staan de vergistingsvaten de whirlpool en het bottel apparaat. Bij het personeel staat het bottelapparaat hoog in de geluksfactor. Het apparaat maakt een herrie van jewelste maar draait als een tierelier en doet zijn werk naar behoren en dat maakt het personeel blij dus een top apparaat.

 

Nu is het tijd om een biertje van de prael te nuttigen op kosten van de vereninging. Iedereen geeft zijn bestelling aan de penningmeester door en het proeven kan beginnen. Als ik toch iets negatiefs moet zeggen dan is het wel dat de namen van de bieren onder druk van de commercie veranderd zijn. Voorheen waren de bieren vernoemd naar smartlap zangers en zangeressen zoals Willeke, Johnny, André en Heintje.

 

 

 

 

 

 

Tags: blog ledenbijeenkomsten

Laatste artikelen

Verslag Bierkaai-avond 3 mei 2024 »
Verslag bijeenkomst april 2024 »
Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
alle artikelen