Excursie: Butcher’s Tears

In mei was het bestuur al bezig met het plannen van een excursie naar een brouwerij. Om een excursie-gevoel te krijgen wilden we dat doen buiten onze standaard-locatie de Prael, die we overigens heus nog wel een keer uitgebreid zullen bezoeken. Ander uitgangspunt was dat het een Amsterdamse brouwerij moest zijn (of zeer directe omgeving).

 

Helaas viel dit nog niet mee. Sommige brouwerijen hadden gewoon geen zin om ons te ontvangen. Anderen waren druk, druk, druk, en weer anderen hadden verbouwingsplannen of nog geen agenda (!). Redenen genoeg dus voor veel Amsterdamse brouwers om de Bierkaai niet te ontvangen. Gelukkig lukte het wél bij Butcher’s Tears zodat wij op 22 oktober vanaf half zeven welkom waren.

Natuurlijk was dit vroeg, maar dat gold voor iedereen. Ik stond dus al om tien over vijf op het station om de trein naar Amsterdam te pakken. Toch was half zeven kennelijk niet vroeg genoeg voor sommigen, want Ad gooide al om 18:13 een bericht in de Whatsapp groep ‘Biergeleuter’ (waar ieder lid overigens bij mag) dat hij er al was. Anderen hadden het zwaarder om Butcher’s Tears te bereiken. Geleende en vervolgens niet teruggebrachte fietsen, vermiste fietssleutels en niet rijdend openbaar vervoer heeft ons er echter niet van weerhouden om toch te komen.

 

Het werd dus al snel gezellig druk bij Butcher’s Tears. Iets na zevenen begonnen we dan ook met het ‘officiële’ programma. Na een welkomstwoordje van Ronald namens het bestuur heeft Herbert van Butcher’s Tears het stokje overgenomen. Hij vertelde hoe de relatie van een afgestudeerde student van de Rietveldacademie met een Zweedse jongen leidde tot het idee voor een brouwerij op een ‘markant stukje’ in Amsterdam, een mooi verhaal.

 

Na zijn inleidende praatje werden we allemaal voorzien van een proefglaasje van de Green Cap. Dit is het eerste bier dat Butcher’s Tears heeft gebrouwen, en tot nu toe het enige vaste bier in het assortiment. Dit bier, dat ik overigens heerlijk vond, dankt zijn naam aan de groene kroonkurk waarmee de fles de eerste keer is voorzien na het bottelen. Vervolgens was het tijd om met het glas in de hand de brouwerij in te gaan.

 

 

Als opgewonden schoolkinderen schoven we naar binnen. Hier zagen we de tanks, ketels en pompen waarmee in Amsterdam gebrouwen wordt. Niet de gepolijste, supergelikte installatie die standaard op iedere brouwbeurs te vinden is. Geen showpiece of spektakel bling-bling. Wat we zagen was een functionele, zelf bij elkaar gezochte installatie waarbij alles een functie heeft en gewoon doet wat het doen moet.

Wat wél door kan gaan voor een show-stuk is de schrootmolen. Maar ook die straalde functionaliteit uit. Nadat we via de gistkamer (door het raampje naar de open gistkuipen loeren) en de koudekamer waren geleidt kwam op het laatste moment Arkan van Butcher’s Tears nog langs.Hij had geprobeerd op tijd te zijn, maar file vanuit België, waar hij ook brouwt, had hem dit belet. Zijn komst was voor Herbert wel aanleiding om het ontstaan van de naam van de brouwerij te verklaren. In Zweden werd Arkan door zijn vrienden ‘de slager’ genoemd. Daarnaast betekent een ‘tear’ in het zweeds een klein slokje. Butcher’s Tears slaat dus op de slokjes van de slager.

 

Na de rondleiding zijn we aan het tweede bier gegaan. Dit was een bier genaam “no6”. Dit bier is gebrouwen op 6 juni (6-6), heeft zes dagen gegist en 66 dagen gelagerd. Vraag van de avond is dan ook geweest ‘Waar dankt dit bier zijn naam aan’.

 

Het derde bier dat we dronken was de Pling & Plong. Dit bier is een hommage aan de onlangs overleden televisieproducent van de zweedse kinderserie Pling en Plong die familie was van een van de betrokkenen bij Butcher’s Tears.

Onder het genot van een lekker blokje kaas en / of worst hebben we nog een lekker biertje gedronken (of meerdere…). Al met al was het een zeer geslaagde avond met een leuke, ongedwongen sfeer.

Herbert en Arkan: Bedankt voor de gastvrijheid, proost!

Tags: blog ledenbijeenkomsten

Laatste artikelen

Verslag Bierkaai-avond 3 mei 2024 »
Verslag bijeenkomst april 2024 »
Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
alle artikelen