Laat ik er geen doekjes om winden. Als bierliefhebber ben ik nooit tevreden. Dat is ook het mooie van mijn hobby: het zelf brouwen. Je kan dan immers altijd werken aan je ontevredenheid. Lukt het je toevallig niet om een antwoord te geven op je eigen ontevredenheid dan is er maar één persoon die daar schuld aan heeft: de brouwer. Laat dat nou heel toevallig jij zelf zijn.
Meestal is dat het einde van het gezeur. Want zo zien anderen dat weer. De buitenwereld, de groep mensen die helemaal niets heeft met bier, snapt het geklaag, het gemor of het euforisch over dat ene bier praten, kortom het geleuter, nu eenmaal niet. En ook dat is niet erg, want we zijn erg vaak wel in staat onze eigen bierliefhebbende peer-group om ons heen te verzamelen in een biervriendelijke omgeving. Maar helaas hebben we het niet altíjd voor het zeggen.
Een voorbeeld: vorige week zat ik in een grand-café met de bedoeling een hapje te eten. Natuurlijk hoort daar een drankje bij en in mijn geval is het logisch dat dat een biertje wordt. Toen de serveerster aan onze tafel verscheen was mijn vraag aan haar ook wat ze aan speciaalbier had. “Ik heb wel dertig verschillende bieren” was haar ietwat afgemeten en onverschillige antwoord. Welke dat dan waren vroeg ik waarna er met een afkeurende blik naar de voor haar zo imposante bierkaart in het daarvoor bestemde houdertje werd gewezen. “Staat er allemaal in”, beet ze me nog toe.
Bij het openen van de kaart zakte me de moed in de schoenen. Heineken vaasje, Heineken fluitje, Brand fluitje, Brand ‘IPA’ enzovoorts. Ja, zo kom ik ook op dertig bieren…. Op de achterkant kwam ik nog een Tripel Karmeliet tegen. Niet helemaal wat ik voor ogen had, maar omdat het voor de rest echt niks was dacht ik vooruit dan maar.
Toen ik het etablissement aan een verder visueel onderzoek onderwierp viel mijn oog op een bord waarin het bier van de maand werd aanbevolen. Laat dat nou echt speciaalbier zijn, gebrouwen in een kleine brouwerij. Dát was het bier dat ik wilde proeven. Nou was ik al een minuut of tien toe aan een nieuw drankje (de bediening was ronduit prut) dus mijn eerdere keuze werd vervangen door ‘het bier van de maand’, ‘die van het bord’.
Uiteindelijk is het gelukt om vóór het dessert arriveerde een serveerster naar mijn tafel te lokken en haar mee te delen dat ik graag dat bier van het bord wou hebben. Ze keek al wat onbegrijpend…. Hébben we dat, leek haar gedachte. Afijn, zij hobbelde naar de bar om de bestelling door te geven. De reactie van de barkeeper die ik vanuit mijn ooghoeken in de gaten kon houden was non-verbaal overduidelijk. Hebben we niet… Of, dat kan ook, daar begin ik niet aan want daar zit gist in en dat is veel te lastig. Zucht. De serveerster kwam na tien minuten mijn bange vermoeden bevestigen. Welk bier ze dan mocht halen voor me. Mijn reactie liet ook niet aan duidelijkheid over. “Ik ben niet onder de indruk van jullie bieraanbod. Dit is allemaal een pot nat. Laat dus maar”. Ik heb niet rustig gegeten, ik heb niet lekker gedronken. Kortom: ik had een negatieve keuzestress.
Eenmaal thuisgekomen had ik trek in mijn voor de herfstdagen gebrouwen, maar ook nu al lekkere, bockbier. Nou ben ik een luie brouwer. Flessen vullen is mij dan ook veel te veel moeite. Ik vul eigenlijk alleen nog maar af op kegs. Die kegs sluit ik dan aan op mijn tap en zo kan ik een heerlijk biertje naar believen krijgen. Er is echter een ding om rekening mee te houden. In de leiding zit een glas of drie. Overgaan van bier één naar bier twee levert dus nog drie biertjes één op. En daar zat het hem nu net. Ik wilde bockbier, maar ik had een APA op de tap. Keuzestress dus? Maar wél een door mijzelf veroorzaakte keuzestress en die zijn nu eenmaal veel beter te hanteren. Ik heb dus de bock aangesloten en heerlijk van mijn APA genoten met de gedachte: we zien wel of we de bock nog bereiken. Begin van het biergenieten, einde keuzestress. Wat zijn wij thuisbrouwers toch bevoorrecht.
Ronald Opsomer