Ledenavond februari 2023 – Chemie en hoe het vroeger was

Op het eerste gezicht leek de bijeenkomst van deze maand wat vlak te worden; we gaan Heineken proeven. Nou eens kijken wie daar warm voor lopen, biersnobs als we zijn. De opkomst was dik in orde, weer een prima zaaltje gevuld. En al snel bleek het programma meer te zijn dan alleen de genoemde Heineken proeverij, want “Chemie in de brouwerij” spreekt tot de verbeelding!

Na wat mededelingen van algemeen nut neemt Paul ons mee in zijn wereld, die van chemie. Nu weten we allemaal van de middelbare school nog wel ìets van scheikunde, iets met H-tjes, O-tjes, Cl-etjes en natuurlijk C-tjes. Bolletjes en stokjes en natuurlijk die tabel, hoe heet ie ook alweer?

 

 

Er zijn niet veel middelbare school scholieren die een vervolgopleiding of beroep kiezen waar kennis van chemie van belang is, ja in Brabant misschien. Sterker nog, ik vermoed dat er veel leerlingen waren die niet konden wachten op de dag dat ze scheikunde konden laten vallen.

Zo niet onze Paul. Deze kerel vind chemie te gek, en eigenlijk is dat ook zo. Het heet immers niet voor niets Chemie. Maar alle gekheid, het is natuurlijk wonderlijk interessant om eens een kijkje te nemen onder de motorkap van het leven. Want dat is het eigenlijk. De mooie metafoor dat Max Verstappen ook niet precies weet hoe de techniek van zijn bolide werkt, maar er wel heel hard rondjes mee kan rijden was treffend. Wat wij als thuisbrouwers doen is niet anders. We weten wel wat er gebeurt als we inmaïschen, maar eigenlijk alleen het resultaat. Het chemische proces is niet altijd even helder, laat staan de details.

Paul neemt ons mee en legt uit hoe moleculen elektronen van elkaar lenen en daardoor andere eigenschappen krijgen. We lopen wat eenvoudige schema’s en structuren door en wat zijn nu eigenlijk fenolen?

 

“Is iedereen er nog bij?” “Ja hoor, ga door, ga door!”. Als we bij de moutsuikers aangekomen zijn herkent Tommy de structuur: “Hé dat hadden Hans en ik laatst ook op onze brouwdag!” “HO HO HO en daarna OH OH”. De hilarische anekdote waarop hij een veel te grote moutstort beschreef was messcherp.

De (passie voor) chemie heb je duidelijk overgebracht Paul, al was het voor de meesten boven de pet. Maar dat geeft niet want het gaat niet om het haarfijn begrijpen, meer om de strekking van het verhaal. Mensen houd je vast: er komt wellicht een tweede deel chemie!

 

 

Dan de proeverij: Heineken 1911 Gerstebier. Bart brouwde dit bier aan de hand van een origineel oud recept dat hij bij wijlen Hans U. de Jong opgeduikeld had. Deze man hád me een partij brouwboeken. Er moesten een paar aannames gedaan worden en wat eigen inbreng, maar het Gerstebier kwam er. Een donker bier met wat tweeschijn en een zijdezachte smaak. Erg verfijnd en zeer doordrinkbaar. Een geslaagd bier, ik ben benieuwd of er leden zijn die het ook willen gaan brouwen. Het recept deelt Bart graag met je.

 

Vervolgens de brouwwedstrijd. Je hebt er nog even de tijd voor en je kunt een paar keer oefenen. Een Dunkelweizen. Een beschreven bierstijl: De moutstort bevat 50% tarwe en 50% gerst, met uitschieters tot 70% tarwe. Onder de 50% tarwe kan niet, volgens het Reinheitsgebot moet een Weizen namelijk 50% tarwe bevatten. En gebruik Beierse gist. De Caramouten moeten kleur, smaak en kruidigheid geven. Ik vermoed dat de grootste uitdaging gaat zitten in de schuimkraag, deze moet romig aanvoelen en een goede dichtheid hebben. Inleveren op de ledenavond in oktober.

 

Maar er werd meer geproefd. We gingen terug in de tijd naar de jaren van Gruitbier, Hoppenbier, Kuitbier en Gerstebier. Er werden een paar mooie bieren geschonken, te beginnen met een Wild Ale met gruit van Johannes Bier. Met Alkmaarse gist afkomstig van geplukte bijvoet heeft Jan een interessant bier gebrouwen. Een bier wat duidelijk in ontwikkeling is en met tussenpozen geproefd moet gaan worden om te leren wat de gruit en de wilde gist ondergaan.
Daarna volgt het bekende Hoppenbier van Jopen, het Kuitbier van Naeckte brouwers en het Gerstebier van Klein Duimpje. Leuk om zo al die oude bierstijlen te proeven, zij hebben gezorgd voor inspiratie voor de brouwers van nu.

 

Het was weer een gezellige avond met lekkere biertjes, ook tijdens de borrel na afloop.

 

Tot volgende maand en blijf brouwen!

 

 

Tags: ledenbijeenkomsten

Laatste artikelen

Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
Ledenavond oktober 2023 – de bok is los »
De Bierkaai op bezoek bij Kaapse brouwers (20 mei 2023) »
alle artikelen