Vrijdagavond, Kattenburg Amsterdam. Er klinkt geroezemoes en gezelligheid in de straat, dan weet je al hoe laat het is. Bierkaai-tijd! Aftrappen met een biertje en wat kletsen met iedereen, dat is hoe we het graag doen bij De Bierkaai.
We starten iets later en hebben een volle agenda; de komende activiteiten worden besproken zoals het uitje naar Kaapse, het ONK en de brouwdag.
Paul heeft weer een interessante bijdrage en vertelt over zijn Hopwater 1.0, een waar alcoholvrij bier. Dat is een hele kunst als hobbybrouwer. Door op hoge temperatuur te maischen weet Paul de beta- en alfa-amylase te foppen en zodoende een eigenlijk weinig vergistbaar wort te brouwen, wat resulteert in een promillage van 0,4%. We mogen proeven!
Voor een versie 1.0 lang niet slecht, al zijn er een hoop vragen en is er discussie. Daar houden we van, want daar leren we tenslotte van. Er komende zeker opvolgende versies van Hopwater, we volgen je met grote interesse Paul. Erg bedankt voor jouw input weer!
Dan proeven we het bier van Breughem: Zoentje.
Dit is het bier dat we bij benadering gaan brouwen op de brouwdag (toch?) Ik vond het persoonlijk niet een heel erg lekker of bijzonder bier, maar dat kan aan mij liggen. We kunnen het op de brouwdag vast beter! 😉
Volgende item: meten. Emiel heeft de encyclopedie deel 1 tot en met 23 erbij gepakt zich ingelezen over de verschillende meetmethodes en meet eenheden. Eigenlijk meten we allemaal met S.G. (Specific Gravity) en/of met graden Brix. Je kunt door tussentijdse meetmomenten tijdens je brouwdag in te lassen tussentijds bijsturen als dat nodig is. Te hoog S.G.? Wat water toevoegen of korter koken. Te laag S.G.? Beetje suiker toevoegen of een half uurtje langer koken.
We merken op in de discussie dat iedereen het op zijn eigen manier doet. Sommigen meten wel 6 keer, anderen alleen vlak voor de vergisting. Het is maar net wat je werkwijze is en hoe belangrijk je de metingen vindt. Want wat doe je met je resultaten? Vergelijk je met de vorige brouwdag? Check je alleen of je volgens je brouwsoftware de juiste waarden haalt en geloof je het verder wel?
Hoe dan ook, leuk om te weten dat iedereen er anders mee omgaat en dat er vroeger andere methoden werden gebruikt en in verschillende vervaardigingen verschillende meetmethoden.
We zijn dol op gadgets, en Emiel heeft de hele mikmak mee: van bellenteller tot refractometer en van hydrometer tot een heuse Anton Paar Easy Dens. (nou ja op een plaatje dan) En dat is pas het begin, want ook de drijvende hydrometers voor in of op het gistvat worden nog even besproken. Er zijn veel brouwers die ervaring hebben met deze dobbers, dus ervaringen worden uitgewisseld. Wat ik ervan heb onthouden is dat de Tilt het fijnste werkt, maar helaas ook wat aan de prijs is.
Tot slot heeft Emiel nog een paar bruikbare meet-tips, erg handig!
Ook de brouwtips van de leden zijn bruikbaar. Edward vertelt hoe je met beperkte brouwruimte slim kunt koelen met behulp van ijs zonder dat je hele appartementje vol met lekkende slangen ligt en Bram vertelt nog iets over de al eerder besproken Tilt in combinatie met Brewfather brouwsoftware.
Dan proeven we nog een bier van Theo en Gert. Zij hebben een bier gebrouwen waar een afwijking in de smaak zit, zij willen graag weten wat wij er van vinden en waar de oorzaak van de afwijking vandaan zou kunnen komen.
Door het geven van wat context en de bevindingen van de proevers lijkt het uit te komen op een slepende vergisting door temperatuurschommelingen tijdens de vergisting. Zo zie je maar weer: meten is weten!
En natuurlijk het bier van de maand dat door Emiel werd gebrouwen. In slechts twee weken tijd van korrel tot borrel! Mede door de Kveik gist werd dit Turbooooo-bier in razend tempo vergist en smaakte het uitstekend. Dank dank dank aan alle bijdragen van deze weer supergezellige avond.
Veel plezier aan hen die op 20 mei naar Rotterdam afreizen en anders tot 9 juni op de volgende ledenavond.
Blijf brouwen!