Ledenavond oktober 2023 – de bok is los

Vrijdagavond, dat betekent ongeveer 25% kans op een Bierkaai-avond. Check!


En we hebben weer een heel leuk programma, want niet alleen hebben we een hele fijne bok te proeven, maar ook ‘Mr. Bier&Co’ Rick Kempen is vanavond te gast.
We hebben ook een paar nieuwe gezichten, welkom Erwin en Martijn. Altijd leuk om weer nieuwe brouwers te ontmoeten, we zien jullie graag weer terug.

Na de mededelingen van Bram is het de beurt aan Rick. Hij neemt ons mee in Biertypen en het komen en gaan ervan, onder andere door invloed van de markt. Rick is al lange tijd actief in de bierwereld en viert dit jaar zijn 25 jarig jubileum bij Bier&Co. Eind jaren 80 was dit obscure bierclubje vooral bezig met lekkere biertjes uit België smokkelen om ze te nuttigen met vrienden en later de lokale krakerscafé’s te voorzien. Volgens eigen zeggen het begin van een groot avontuur, want sindsdien zijn ze uitgegroeid tot een van Europa’s grootste importeurs!

 

Biertypen

Oke, biertypen dus. Vroeger was er veelal een geografische aanduiding (bijv. Plzeň) waaraan je een bier kon herkennen. De meesten van ons weten wel aardig hoe het moderne biertypenstelsel in elkaar steekt, maar Rick slaat het nog even plat. Een biertype is een groep van bieren die qua aroma, smaak, uiterlijk en bereidingswijze sterke gelijkenissen vertonen en overeenkomsten hebben in ranges van kleur, bitterheid, CO₂ en alcoholpercentage. Toch nog een hele zin, maar je denkt inderdaad meteen: klopt! Maar oké, nog iets platter: Biertypen zijn dus groepen van bieren die ‘bij elkaar horen’.
Belangrijke opmerking van Rick is dat biertypen weliswaar keurig zijn gedocumenteerd, onder andere door Michael Jackson (The World Guide To Beer) en Derek Walsh (Biertypengids), maar biertypen komen en gaan en zijn aan verandering onderhevig. Zo hebben we allemaal al eens iets gehoord over ‘verloren bieren’ (boek van Roel Mulder, we hebben er zelfs een keer de brouwwedstrijd aan gekoppeld) en kon je de Milkshake IPA die je gebrouwd had voor het ONK alleen maar in de vrije klasse kwijt, want dat is nog geen officieel BKG biertype.

 

Proeven
In het verhaal dat Rick, overigens op een zeer humoristische en dus vermakelijke wijze, houdt worden een paar biertypen uitgelicht die we ook mogen proeven. We beginnen rustig, dus eerst maar eens een non alcoholic bier: Van Moll Wanderlust.Alcohol is niet altijd nodig of gewenst, dus een low- of non alcoholic biertje is prettig om erbij te hebben.

 

Razend populair en deze ontwikkeling zorgt er ook voor dat het kwalitatief steeds beter nog, al deed Rick onze ogen openen: tien jaar geleden hadden we dit bier allemaal ronduit goor gevonden! Ik denk dat we hem wel een beetje gelijk moeten geven, het heeft gewoon wat tijd nodig.
En thuis kunnen we dit inmiddels ook, al is het beperkt. Er zijn gisten op de markt die nauwelijks alcohol produceren en waarmee je dus prima een low alcohol biertje kunt brouwen. Ik ben benieuwd wie het doorzettingsvermogen heeft om een mooie dry-january homebrew te maken: Mini-challenge!

 

Dan is het de beurt aan een NEIPA, Blurred Lines van Jopen. Ik denk dat bijna iedereen dit biertje al eens eerder gedronken had. Rick vertelt over de ontwikkeling van de IPA naar NEIPA naar Milkshake IPA’s. De kracht van hop heeft vele brouwers geinspireerd tot het brouwen van fantastische bieren, die vooral in de beginperiode vele drinkers een ‘jaw drop’ bezorgde.
Leuk om te zien dat in de presentatie van Rick zelfs onze eigen Mark Henke nog gequote werd! Dat maakt De Bierkaai toch weer een vereniging om trots op te zijn.

 

Het volgende biertype is de sour en kettle sour. Zuur is een waarschuwing van Moeder Natuur en natuurlijk gezien niet voor iedereen meteen lekker. Maar zuur in combinatie met fruit kan ook fris of complex zijn. En dat spreekt bierliefhebbers wel aan, want op een hete zomerdag is zo’n fris lichtzurig bier toch wel erg lekker, als is het maar voor de afwisseling.

 

Dan proeven we een Brut IPA. Een variant op de gewone IPA waar het verschil in de gist zit. Een champagnegist om precies te zijn. We hebben aan dit biertype al eerder een Bierkaai-bijeenkomst gewijd waar we al geproefd hebben en enkele brouwers zijn ermee aan de gang gegaan. Door het toevoegen van enzymen kan dit bier echt kurkdroog worden met soms zelfs een SVG wat eindigt onder de 1000!

 

Als afsluiter krijgen we nog een pastry stout voor de kiezen, een collab van de Moersleutel en Ritual Lab (I). De ‘Common ground banana pastry inspired stout’, wat inderdaad een vloeibare bananentaart met karamel, chocolade en koffie in een glas is, met 12% alcohol. Op zijn tijd een lekker snoepje dus! In dit bier zit geen lactose, maar er zijn pastry stouts waar meer lactose dan hop in zit, aldus Rick.

 

Veder gaat het nog over de biermarkt, waar Rick natuurlijk alles van weet. We hebben een leuk verhaal gehoord van Rick met grappige anekdotes en leuke discussies tussendoor. Bedankt!

 

Bier van de maand
Zoals in de titel aan aangegeven: de bok is los! Want het is inmiddels oktober en dan is het tijd voor bokbier. Lucas heeft goed vooruitgedacht om vandaag zijn bokbier te kunnen laten proeven. Het is een mooie bok geworden met rookmout en zoals het hoort een ondergist, die zo’n 9% alcohol opleverde. Dat maakt het feitelijk een dubbelbok, want het alcoholpercentage ligt boven de 7,5%. Nugget hop voor een bittertje als tegenhanger van de karamel, mooi gebalanceerd. Complimenten Lucas!

 

Zoals altijd was het weer een gezellige en leerzame avond en hebben we weer lekkere bieren geproefd. De volgende bijeenkomst is op 3 november 2023.

 

Blijf brouwen!

Tags: bier&co bokbier ledenbijeenkomsten rick kempen

Laatste artikelen

Verslag Bierkaai-avond 3 mei 2024 »
Verslag bijeenkomst april 2024 »
Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
alle artikelen