Door: Bram Krul
Gespannen trokken de leden van de bierkaai op deze 1 november naar ons vertrouwde honk De Poort. Zou vandaag de dag zijn waarop de wisselbokaal in ontvangst genomen zou worden? Na de overwinning van Jan Rube in 2023 was er een brouwwedstrijd uitgeschreven met als stijl Westcoast IPA. Een stijl die waarschijnlijk velen van ons het hobbybrouwen ingetrokken heeft, al werd het destijds waarschijnlijk gewoon nog IPA (of misschien al wel American IPA) genoemd. De wedstrijd was met 12 deelnemers goed ingeschreven en met 3 Stibon beëdigde keurmeesters waarschijnlijk nog beter gejureerd. Het beloofde een mooie avond te worden.
Maar voor het zover was, zouden we eerst nog een lezing krijgen van Marcel van Silfhout, eigenaar van GraanGeluk, een producent van graan dat verbouwd wordt op een verantwoordelijke, eco-agrarische manier. Een mooi inkijkje in één van de 4 ingrediënten van ons mooie product, dat wellicht misschien nog wel de minste aandacht krijgt. Marcel moest een eind reizen, dus we hadden eerst nog tijd voor een aantal andere punten.
Ten eerste hebben we in een mini BLV het nieuwe HR vastgesteld. Deze ledenvergadering zou wellicht voorgedragen kunnen worden voor het Guinness Book of Records, want de vergadering was korter dan het intermezzo dat er op volgde. Maar kort en goed: het nieuwe HR is goedgekeurd met als belangrijkste wijzigingen dat de voorzitter, secretaris en penningmeester niet meer met naam genoemd worden en dat leden die lid worden alleen maar proportioneel contributie betalen voor de periode dat ze lid zijn tijdens het verenigingsjaar. En daarnaast heeft Paul van Rooijen de vrijgevallen bestuurszetel ingenomen die Edward Uuldriks had vrijgegeven. Welkom in het bestuur Paul, bij voorbaat dank voor je inzet!
Tijdens de mededelingen werd gevraagd om inzendingen voor het Bier van de Maand voor december en verder. Een mooie gelegenheid om je brouwkunsten te delen met de andere leden, dus meld je aan! Later op de avond zal Edward zijn New Almerder IPA presenteren, een NEIPA met naast Armarillo, Idaho 7 en Simcoe ook nog een Zuid Afrikaans vetplantje genaamd Buchu, waar normaliter thee van getrokken wordt. Er worden veel positieve effecten toegeschreven aan dit plantje dat in het Fynbos groeit, dus ons staat een gezonde periode te wachten. Edward’s NEIPA blijkt een buitengewoon fijn gebrouwen bier te zijn, dat zoals het past in de stijl flink ‘fruit-forward’ en lekker vers is. Het bier bevat niet extreem veel dry-hop (ca. 3gr/ ltr), maar knalt toch lekker het fust uit. Mooi geslaagd!
Het Lustrumteam heeft ter voorbereiding op de feestavond op 22 maart 2025 aan de leden gevraagd om met een pitch te komen voor een bier dat door diverse leden gebrouwen kan worden voorafgaand aan het lustrumfeest. Er zijn 3 ideeën ingezonden en tijdens de discussie komt er nog een vierde op tafel, wat ongeveer een variant was van idee 3. En eigenlijk alle aanwezige leden geven aan best mee te willen brouwen met het lustrumbier. Dus het belooft bij voorbaat een gezellige avond te worden!
De ideeën:
Na stemming blijkt dat de ideeën van Paul en Edwin de populairste ideeën zijn en we spreken af om de definitieve keuze via de Bierkaai Whatsapp te laten vallen, zodat ook leden die er deze keer niet bij zijn een stem kunnen inbrengen.
En dan is het tijd voor een nieuw vast onderdeel: De Smaak van de Maand! Jeroen heeft voor ons een tinctuur gemaakt met een bekende smaak(afwijking) en de leden mogen gaan analyseren welke smaak dit is. We proeven de smaak toegevoegd aan een glaasje Amstel en hebben er tegenover ook een glaasje pure Amstel en dan blijkt dat dit toch echt niet makkelijk is. Her en der wordt geopperd dat het wellicht Italiaanse tuinkruiden zijn, maar dit zou al te makkelijk zijn, aangezien dat op het potje staat dat Jeroen heeft meegenomen met de tinctuur erin. Toch zijn er wel degelijk leden die het goed hebben en na enige discussie komt de monkey out of the sleave… het is zwarte peper!
En dan dus Marcel van Silfhout van GraanGeluk.
Ze zijn 7 jaar geleden begonnen om van een akker waar snijmaïs verbouwd werd een prachtig biodivers en ecologisch verantwoorde graanakker te maken en zijn inmiddels toegegroeid naar zo’n 100 hectare grond, waarvan ca. 30% in eigendom en 70% in diverse samenwerkingsverbanden wordt bewerkt. In een normaal jaar zou hier ongeveer 300 ton graan mee verbouwd moeten kunnen worden. Helaas is 2024 een bijzonder nat jaar geweest en valt de oogst dit jaar flink tegen.
GraanGeluk verbouwt diverse granen, waarbij er zo’n 18 gewassen op grote schaal worden verbouwd en er nog zo’n 100 soorten worden opgekweekt uit de zadenbank. Dit graan wordt gebruikt voor brood, pasta en natuurlijk bier! Marcel bespreekt met ons 4 bieren die gebrouwen zijn door Stadsbrouwerij Wageningen en die in partnerschap met GraanGeluk zijn ontwikkeld en waarvan de granen (gemout en ongemout) natuurlijk door GraanGeluk verbouwt zijn. Inmiddels zijn er al diverse medailles gewonnen met deze bieren, die inderdaad een prachtige diepe smaak hebben.
We proeven als onderdeel van Marcel’s verhaal het blonde bier Gelders Graangeluk. Dit bier won in 2020 een gouden medaille op de Brussels Beer Challenge en heeft in de moutstort zomergerst en Veluws Kruiprogge dat door mouterij Masterveld uit Winterswijk is gemout. Al met al een uitstekend geslaagd bier! Daarna proeven we de Roggeweizen en waarbij een weizen natuurlijk eigenlijk met een groot deel tarwe gebrouwen hoort te worden, is dat in dit geval met 80% rogge gebeurd. We kennen rogge als graansoort die hele mooie fruitige tonen geeft, maar dat wel lastig is om mee te werken in de brouwerij. Maar de door Marcel meegenomen roggekorrels lijken een stuk groter dan hetgeen wij kopen bij de diverse brouwwinkels. We proeven een fruitig en kruidig bier dat de goedkeuring van de leden kan wegdragen. Wederom een geslaagd bier!
Dit leidt vooral tot een stuk discussie rondom het thema ‘terroir’ of simpeler gezegd, hoe wij als hobbybrouwers ook beschikking kunnen krijgen over granen die (herleidbaar) lokaal geproduceerd worden en die historisch gezien ook een link hebben met de regio’s waarin we leven. Hier ligt duidelijk de link tussen de leden van de Bierkaai en GraanGeluk. Hoe we dit precies vorm moet gaan krijgen is nog niet duidelijk, maar het zou toch prachtig zijn om zelf bieren te gaan brouwen met graansoorten die hier uit Nederland komen. We zijn weer een stukje inspiratie rijker en danken Marcel voor zijn komst.
Tenslotte de brouwwedstrijd…
Spanning alom! Edwin leidt ons door de bevindingen van de jury m.b.t. de ingezonden bieren. Zoals gezegd waren er 12 inzendingen, die de jury vergeleek met het referentiebier Punk IPA van Brewdog. Er is redelijk goed gescoord, vooral door de top 3 van dit jaar: Bartosz, Emiel en Michiel die tegen de 90 punten aan zaten. Kijk, dat is nog eens brouwen! De winnaar van vorig jaar, Jan Rube, kon er helaas niet bij zijn deze avond, maar is wel bereid gevonden om via een filmpje de winnaar bekend te maken. Geheel verdiend, zeker na zijn diverse tweede plaatsen op eerdere brouwwedstrijden, maar ook vele andere mooie bieren die hij ons door de jaren heen heeft laten proeven, wordt Emiel uitgeroepen tot winnaar van de Bierkaai brouwwedstrijd 2024.
Het recept vind je hier als PDF.
En hier de link naar Brewfather
Na de reguliere brouwvragen en -blunders te hebben doorgenomen proeven de aanwezige leden nog verschillende van de gebrouwen Westcoast IPA’s, en andere meegenomen bieren van de leden. Het was weer een prachtige avond in de Poort en het zou nog lang onrustig blijven in Amsterdam.