The Quiz: ledenavond 5 januari 2024

 

Auteur: Bram

 

Het jaar tweeduizend vierentwintig is pas vier dagen oud als de Bierkaaiers zich verzamelen bij vertrouwd trefpunt De Poort. De brouwers trekken door stad en land om deel te nemen aan wat nu al een bijzondere traditie is: de jaarlijkse Bierkaai Quiz. Dit jaar voorbereid en gehost door Peter Hildering, die bekend staat om zijn historische bierkennis; van grote lijnen tot obscure feitjes: dat belooft wat!

 

Dry January, griepepidemieën, kerstvakantie en een epische hoeveelheid water lijken de opkomst negatief te beïnvloeden, maar niets blijkt minder waar als we de avond rond half negen starten met een volle zaal enthousiaste hobbybrouwers. Het gezelschap is mooi gemêleerd, als drie nieuwe deelnemers zich voorstellen, er diverse leden van het eerste uur bij zijn, en van alles wat er tussen zit.

Eén van de (gast-)nieuwelingen blijkt zelfs professioneel brouwer uit Curaçao te zijn, John nodigt ons allemaal uit om één van de 6 bieren die zijn brouwerij Tiki Mas Serbes schenkt te komen proeven. Wellicht wat voor het volgende Bierkaai uitje: op naar Willemstad!

 

Emiel trapt de avond af met een hartelijk welkom en de beste wensen voor het nieuwe jaar, waarbij al snel duidelijk wordt, dat naast de hersenen, vandaag de smaakpapillen aan het werk gezet zullen worden. Op het programma staan naast de quiz namelijk twee te proeven bieren: het bier dat gebrouwen is op de brouwcursus van november j.l. én het bier van de maand. Daarnaast heeft de quiz óók nog twee proefvragen in zich. We gaan hier niet omkomen van de dorst.

 

We beginnen de avond, na de gebruikelijke mededelingen met het proeven van het brouwcursusbier. Theo, één van de deelnemers van de cursus geeft een kleine testimonial, waarna het blond bier ‘Blonde Mien’, naar recept van Hans, snel uitgedeeld wordt. De leden van de Bierkaai gloeien van trots als Theo zijn complimenten uitdeelt aan Edwin, Bart en Ronald, de organisatoren van weer een geslaagde cursus, nu voor het tweede jaar op rij in zijn huidige, pragmatisch ingestoken vorm.

Het bier wordt vriendelijk toe geknikt, waar diverse leden toch wel wat verbeterpotentieel identificeren voor het bier: mag wel iets lichter, fruitiger, of zelfs wel iets meer ‘bubblegum’. Toch laat eenieder het bier goed smaken: de vloeibare kop van 2024 is eraf!

 

Daarna neemt Peter, quizmaker en -master, het stokje over en worden we aan het werk gezet. Vijftien theorievragen en twee proefvragen worden op ons afgevuurd, gelukkig is de quiz wel multiple-choice, want de moeilijkheidsgraad is niveautje zwarte piste. Natuurlijk zitten er ook enkele evergreens in, maar dit is een quiz waar niemand een perfect score gaat halen, zoveel is snel duidelijk. De proefvragen, vooraf gevreesd, blijken juist behoorlijk goed beantwoord, complimenten aan de onderhand doorgewinterde proevers van de Bierkaai. En wat blijft het toch een heerlijk bier, dat Rodenbach Grand Cru.

Maar wie wist er nu bijvoorbeeld, dat Duits Weissbier oorspronkelijk niet per sé met tarwemout gebrouwen hoefde te worden, als het maar met luchtgedroogde (en dus lichte) mout was gemaakt? Of dat, alhoewel de VS meestal Duitsland achter zich laat als grootste producent van echte bierhop, volgens de VN Ethiopië boven in de statistieken hoort, vanwege de productie van hopzusje ‘gesha’?

Inmiddels is de temperatuur een paar graden gestegen, en is het tijd om elkaars antwoorden te checken. Na een vermakelijke én leerzame terugkoppeling van de antwoorden blijkt dat de leden ook Peter’s eigen verwachting overtroffen hebben, er is namelijk een duidelijke top 3, met maar liefst 10, 11 en 12 uit 17 punten!

Michiel wordt hartelijk gefeliciteerd met zijn overwinning en gefêteerd met een uitgebreid prijzenpakket. De nummers één en twee, die naast elkaar zaten, slaan elkaar vrolijk op de schouders, en laten Emiel als treurende derde achter.

 

 

Het fust met het bier van de maand, deze maand gebrouwen door bestuurslid, host van de avond en algemeen hooggeacht bierafficionado Emiel wordt vervolgens aangeslagen. Het zogenaamde ‘Hoppy New Beer’ met een knipoog naar Happy New Year is een IPA-achtige met een enorme dosis Idaho 7, toch wel één van de exotische hop favorieten van de afgelopen jaren.

Bij wijze van experiment heeft Emiel, naast gebruik van hoppellets tijdens het bouwproces en in de whirlpool, cryo hop gebruikt, direct in een hopzak in het fust. Het zorgt voor een bier met een enorme hopsmaak die bij de één beter in de smaak valt dan bij de ander, en die mij vooral doet terugdenken aan de enorme hopmonsters die een jaar of 8-10 geleden uit de VS door ons zo bewonderd werden. Zeker een zeer geslaagde poging, het fust ging dan ook vlot leeg!

 

Vervolgens werd het formele deel van de avond afgesloten met het vaste item ‘brouwvragen en brouwblunders’ en niet geheel verrassend kwam het thema carboniseren daar flink aan bod. Het ging hier de afgelopen week namelijk op de app ook al flink over, getriggerd door onze (snipverkouden en dus vanavond afwezige) voorzitter Tommy. Edwin gaat een kennisartikel publiceren op de website en we gaan er één van de komende ledenavonden bijzondere aandacht aan geven, dus: watch this space.

 

 

Ik ben weer geïnspireerd door nieuwe ideeën, andere smaken en een stevige dosis historische kennis en merk aan de vrolijke discussies die hier en daar gevoerd worden dat dit voor meer mensen geldt. Jon stelt bijvoorbeeld voor om een bier te brouwen waarbij de aromahop ook gebruikt wordt voor de whirlpool- of de koudhopfase. Een mooi experiment! Vervolgens geeft Emiel het startschot voor misschien wel het belangrijkste onderdeel van de avond: het proeven van elkaars bieren en het uitwisselen van ideeën, meningen, en, naarmate de avond vordert, een flinke dosis geouwehoer.

 

Beste Bierkaaiers, het jaar is goed begonnen. Als de rest van 2024 net zo’n goed bierjaar wordt als deze Bierkaaiavond, dan konden ons nog wel eens hele mooie dingen te wachten

staan. Tot volgende maand!

 

 

 

Tags:

Laatste artikelen

Verslag Bierkaai-avond 3 mei 2024 »
Verslag bijeenkomst april 2024 »
Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
alle artikelen