Tweede brouwcursus 2016 – afsluiting

Zaterdag 29 oktober 2016 was een mooie zonnige herfstdag met een lekkere temperatuur van 14 graden Celsius. Het was de afsluitende brouwdag van de tweede Bierkaai brouwcursus van 2016 bij Mediametic. De cursisten konden in praktijk brengen wat ze in 5 avonden theorie geleerd hadden. De “cursus” WhatsApp groep stond al dagen roodgloeiend met vragen en suggesties, wat aangeeft dat de sfeer er goed in zat.

 

De zes bierkaaiers Peter, Mark, Hans, Ronald, Wolter en ikzelf hadden hun brouw installaties uit hun huizen gerukt om deze klaar te zetten voor de brouwlustige cursus mannen. Na al dit gezeul en klaar gezet kwam de koffie met koek als een welkome versterking.  De cursisten werden per tweetal verdeeld over de installaties, gewapend met hun zelfgemaakte recept. Weldra ging de fik in menig brander om te ketels op te stoken tot de gewenste temperaturen.

 

 

Grappig om te zien wat voor  brouw methoden er gebruikt werden. De maisch koelbox, de weckpan met compleet roermechanisme, elektrische weckpannen en RVS pannen met bolkranen werden gebruikt, kortom een lust voor het oog. De cursisten krioelden als nijvere mieren door elkaar opzoek naar mout en brouwgereedschap. De maisch geuren vulden de ruimten en ook het buiten terrein van het clean lab. Veel cursisten namen de tijd om bij andere brouw installaties te gaan kijken.

Het filtreer gereedschap werd in gereedheid gebracht en de lunch werd tussen de brouwstappen door naar binnen geschoven. Nu verdwijnt alles de kookketels in. Dit is het moment om de eerste flessen bier open te trekken. Veel cursisten hadden hun eigen gemaakte brouwsels meegenomen. Daar zaten vele lekkere bieren tussen. Zelfs een niet bedoeld zuurbier die erg smakelijk was.

 

Voor de chauffeurs was het af en toe slikken als er weer een lekker biertje langskwam. De laatste stap is het koelen en het wort in het gist vat steken. Leuk om te zien wat voor tijdverschil er tussen de verschillende brouwmethoden zit. De eerste was al om 13:00 klaar en de ander rond de klok van 15:30. Gelukkig is het brouwen geen tijd wedstrijd en gaat het nog steeds om wat er uit de gist vaten komt. En voor de cursisten hoop ik dat dit een lekker smakelijk bier is wat met trots gedronken kan worden.

 

Het moment van de certificaat uitreiking is aangebroken. Alle cursisten hebben hun welverdiende certificaat in ontvangst genomen van Ronald.

Zo, nu worden cursisten losgelaten in de brouwwereld en hopelijk kunnen we nog vele lekkere bieren van deze mannen proeven bij de bierkaai ledenavond of tijdens festivals als ze commercieel gegaan zijn.

 

 

11 november 2016 staat de lezing en proeverij van Toon van den Broek op het bierkaai programma. Mis deze unieke avond niet en schrijf je in via de bierkaai site. De cursus bieren gaan we de ledenavond van december proeven als ze klaar zijn en anders gewoon een andere ledenavond tijdens het vrij drinken.

Tags: brouwtechnisch workshops

Laatste artikelen

Verslag Bierkaai-avond 3 mei 2024 »
Verslag bijeenkomst april 2024 »
Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
alle artikelen