Verslag Bierkaai-uitje 2019

We moesten er even op wachten, maar afgelopen zaterdag was het eindelijk tijd voor het Bierkaai-uitje 2019!

 

De dag begon op het terras van brouwerij Duits & Lauret, waar we werden ontvangen met koffie en brownies (of bevroren appeltaart voor de liefhebbers) en met een gezellig groepje van 10 Bierkaaiers en 2 echtgenotes kwamen de gesprekken over bier en brouwen al snel goed op gang.

 

De beloofde verassing moest wel vrij letterlijk genomen worden, want onder de brandende zon was zelfs de appeltaart al vrij snel op temperatuur. Het duurde dan ook niet lang voordat de tafels verschoven werden richting schaduw.

 

 

Fort Everdingen

 

Maar hoewel praten over bier natuurlijk altijd leuk is, gaat er niks boven bier drinken. Echter, niet voor het culturele onderdeel van de dag. De brouwerij van Duits & Lauret is namelijk gelegen naast het fort van Everdingen. Een prachtig torenfort uit 1842 waar een hoop over te vertellen is.

 

 

 

 

Gedurende een 2 uur lange rondleiding door het fort werd ons verteld over de geschiedenis van het fort en de Nederlandse waterlinies waar het onderdeel van is, hoe er in het fort werd geleefd en hoe er door de jaren heen steeds weer aanpassingen aan het fort werden gedaan om aan te sluiten bij nieuwe technologische ontwikkelingen (maar welke ook telkens iets te laat kwamen). Het fort is erg goed geconserveerd en ligt in een prachtige omgeving. Een bezoekje (met enthousiaste rondleiding) is zeker de moeite waard.

 

 

 

Na de rondleiding door het fort werd er nog een korte wandeling gemaakt om de nabij liggende bunkers te bekijken. Maar de combinatie bierliefhebbers en zon zorgde ervoor dat het roepen van het terras het uiteindelijk toch won van de boeiende verhalen.

 

De brouwerij

 

Want dat was uiteindelijk natuurlijk de ware reden van het bezoek: Fortbrouwerij Duits & Lauret. Sinds 2014 zijn ze eigenaar van het fort en zit de brouwerij met proeflokaal gevestigd op het terrein. De moderne RVS brouwerij is vanuit het proeflokaal mooi zichtbaar achter een glazen wand, maar samen met Marco Lauret himself mochten we ook binnen kijken en kregen we te horen hoe de installatie werkt.

 

 

Proeverij

 

En natuurlijk was er een proeverij. Duits & Lauret is geen brouwerij die mee gaat met de waan van de dag. Je vindt er geen NEIPA’s, goses en extreem zware Russian Imperial Stouts, maar subtielere klassieke Belgische, Duitse en Engelse stijlen. Aangezien de temperatuur in het fort vrij constant laag is, is het een ideale plek om bier te laten verouderen. Hier wordt dan ook dankbaar gebruik van gemaakt en hun donkere bieren zijn vanaf beginjaar 2014 in alle jaargangen verkrijgbaar.Het is bewonderenswaardig om te zien dat een brouwer zich met zijn recepten niet richt op directe verkoop, maar juist op de ontwikkeling van de smaken op de lange termijn. Erg leuk was het dat ook deze bieren tijdens de proeverij werden geschonken en om zo naast elkaar te kunnen proeven hoe smaken zich door de jaren heen ontwikkeld hebben.

 

Het terrein ligt vrij ver van de bewoonde wereld en daarom waren veel mensen met de auto. Dat betekende dus weinig proeven en veel weggeven. Gelukkig waren de paar mensen die niet hoefden te rijden niet te beroerd om de vele restjes op te drinken en met zo’n zonnetje erbij zorgde dat ervoor dat het steeds onrustiger werd 😉 Na een bezoekje aan de bijbehorende bierwinkel was het voor de meesten tijd om weer naar huis te gaan, degenen die niet hoefden te rijden bleven nog even zitten….

 

Het was een ontzettend gezellige, leerzame en lekkere dag. Organisatie bedankt!

 

Tags: blog uitje

Laatste artikelen

Verslag Bierkaai-avond 3 mei 2024 »
Verslag bijeenkomst april 2024 »
Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
alle artikelen