Verslag Bierkaaiavond maart 2023

Op de drukbezochte ledenavond in maart mogen we twee nieuwe leden verwelkomen. Om te zorgen dat het ledental op peil blijft roept het bestuur iedereen op reclame te maken voor onze mooie vereniging. Na ontdekt te hebben dat ons bestaan op ChatGPT totaal ontkend wordt, is een eerste stap gezet met het verklappen aan Google dat Amsterdam toch echt wel een hobbybrouwvereniging heeft. En met resultaat want inmiddels zijn we te vinden!

 

Er wordt verslag gedaan van de ALV en het ONK2023 wordt benoemd. Deze jaarlijkse brouwwedstrijd wordt dit jaar gehouden in Openluchtmuseum De Lucht in Melderslo. Dat schijnt naast de camping van Tommy te liggen, maar desalniettemin zal het vast wel weer een mooie dag worden. In het voorjaar staat een uitje gepland en later in het jaar een eigen Bierkaai brouwwedstrijd. Extra attentie is er nog voor de komende ledenavonden. Door planningsperikelen zal de ledenavond van april, mei juni en september op de tweede vrijdag van de maand gehouden worden. Tot zover de mededelingen.

 

Het bier van de maand is gebrouwen door Bram. Hij trakteert ons op een superverse NEIPA die enorm in de smaak valt. Hij gebruikte hiervoor een stort met Maris Otter, Pale Ale, Rogge, Haver en suiker. Tijdens de laatste 10 minuten van het koken voegde hij Idaho, Mosaic en Citra toe en diezelfde combinatie werd zowel op dag 3 als dag 10 van de vergisting als dry hop aan het gistvat toegevoegd. Voor de vergisting gebruikte Bram de Wyeast Labs London Ale III 1318 gist.

 

Levensmiddelentechnoloog Tiny van Boekel van de Wageningen University And Research (vroeger was dat gewoon de landbouwuniversiteit, maar da’s tegenwoordig natuurlijk niet interessant genoeg meer. Note to self: Volgende meeting een name change proposen: Beer Quai, Amsterdam hobby brew experience). Tiny, die zelf in het verleden ook bier heeft gebrouwen, legt uit dat het proces van bier maken raakt aan een scala aan verschillende wetenschappen. Mede daarom is het ook zo’n interessant studie-object. In vogelvlucht komt het brouwproces aan bod waarna Tiny dieper ingaat op het Maillard proces dat mede zorgt voor kleur in het bier. Essentieel hierbij is tijd en temperatuur. Hoe warmer en hoe langer er ge-eest en gekookt wordt, des te meer kleur zal je bier krijgen. Daarnaast spelen typen grondstoffen en maischen een rol omdat dat bepaalt met hoeveel suikers en aminogroepen je begint.

 

Naast kleur is het eerste dat opvalt aan een bier natuurlijk de schuimkraag. Iedereen heeft wel de ervaring dat het ene bier een betere schutstabiliteit heeft dan het andere, maar hoe komt dat dan? Tiny legt eerst uit wat schuim eigenlijk is. Het zijn gasbellen omringd door een vloeistof.Dat gas is in bier dan meestal CO2. Als het gas aan het oppervalk komt absorbeert het eiwit en ontstaat er een belletje. Als de belletje samenvloeien verdwijnt je schuim (dat heet dan coalescentie), maar wat ook kan gebeuren is dat de belletjes die ontstaan verschillen in omvang (Ostwald vergroting). De grote bellen verdringen dan de kleine met uiteindelijk als gevolg een schuimloos bier. Een laatste mogelijke oorzaak is drainage. Hierbij loopt de vloeistof uit het schuim, worden de bellen dunner en verdwijnen ze uiteindelijk. Deze oorzaken zijn alledrie terug te voeren op de stevigheid van het belletje. Als de buitenkant (het membraam) bestaat uit stevig eiwit is de kans op een stevige, blijvende schuimkraag het grootst.

 

Wat kun je doen om een betere schuimstabiliteit te bereiken? Zorg voor een hoge viscositeit. Een waterig bier zal sneller last hebben van schuimstabiliteit dan een vol bier. Vermijd vetachtige stoffen in je bier (chocolade zou ik niet doen bijvoorbeeld). Gebruik granen met stevige eiwitten zoals haver of tarwe. Gebruik voldoende hop.

 

Het derde dat direct opvalt aan een bier is de helderheid. Dit kun je dit bevorderen door tijdens het koken middelen toe te voegen die eiwitten en eiwitpolyphenol-complexen samen laten klonteren zodat je ze eenvoudig kunt scheiden als je je bier gaat koelen. De bekendste middelen voor hobbybrouwers zijn Iers Mos (carrageen) of Vislijm (collageen).

 

En als we dan genoeg naar het bier gekeken hebben valt als laatste de smaak natuurlijk ook nog op. Afwijkingen in smaak of geur kunnen veroorzaakt worden door de gist, een teveel aan zuurstof, een besmetting met gist of bacteriën of een teveel aan licht. Dat zij dus allemaal zaken waar je tijden het brouwen aandacht aan moet besteden.

 


De tweede presentatie van deze avond wordt verzorg door Gert en gaat over brouwen en proeven volgens een bierstijl. Gert legt uit dat bierstijlen periodiek door deskundigen worden opgetekend en dus in feite achteraf categoriseren en beschrijven wat de brouwers in de voorgaande jaren hebben bedacht. Het is dus geenszins statisch; Er ontstaan nieuwe stijlen, maar bestaande stijlen kunnen ook van karakter veranderen.

 

Waarom zou je volgens een stijl willen brouwen? Nou misschien omdat je eigen creativiteit je soms in de weg zit en je begint te lijken op een kok die zijn hele kruidenrek gebruikt voor een bord pasta. Als voorbeeld haalt Gert een Triple-Layered German Chocolate Cake pastry Stout aan die geloof het of niet echt bestaat. Een andere reden kan zijn omdat je jezelf wilt uitdagen. Want zomaar wat doen is leuk, maar hoe meet je het resultaat? Als je volgens een stijl brouwt kun je je resultaat achteraf tegen de stijlbeschrijving aanhouden en vaststellen hoe succesvol je bent geweest. Ook voor het meedoen aan wedstrijden is brouwen volgens een stijl vaak een vereiste. Want wedstrijdjury’s willen ook van tevoren wel graag weten waar ze een bier op moeten beoordelen. En dat gaat verder dan: Best wel lekker dit bier. Als laatste reden geeft Gert aan dat je met brouwen volgens een stijl je kwaliteiten als brouwer naar een hoger plan kunt tillen. Je creëert heel bewust een recept, brouwt het bier en beoordeelt het volgens vastgelegde criteria. En als je dat dan helemaal onder de knie hebt is het tijd om te experimenteren. Want je kunt past twisten als je eerst hebt leren lopen!

 

Om te brouwen volgens een stijl neem je de stijlbeschrijving als uitgangspunt. Zeker in de beschrijvingen van de Beer Judge Certification Program (bjcp.org) vind je veel handvaten om mee te starten. Voor de meeste stijlen wordt aangegeven welke mouten en hoppen er gebruikt worden, welke vergisting gewenst is en hoe het waterprofiel eruit zou moeten ziet. Verder worden er bieren genomen die gelden als maatgevend voor de stijl dus die zou je kunnen proeven of kopen ter vergelijking. Daarnaast helpt het om een beetje het internet af te struinen, maar kijk hiermee uit, want voor je het weet laat je jezelf weer gek maken en word je Kölsch ineens toch een imperial pastry Kölsch.

 

Tijdens de presentatie proeven we drie stijliconen: een Helles van Tegernseer, Steam beer van Anchor en Rauchbier van Schenkerla. En na de presentatie mogen we dezelfde stijlen proeven die Gert met zijn Bierverbond heeft gebrouwen. Stuk voor stuk geslaagd! Net als deze avond.

 

Tags:

Laatste artikelen

Verslag Bierkaai-avond 6 september 2024 »
Verslag Bierkaai-avond 3 mei 2024 »
Verslag bijeenkomst april 2024 »
Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
alle artikelen