Verslag bijeenkomst maart 2016

Het was een bijzondere avond in een sfeervol, rood verlicht clubhuis, met een prelaunch van een nieuw bier en de allereerste ALV van de vereniging. Ik ontwaarde zowaar een mede-vrouw. Het bleek de verslaggeefster van www.gotoursamsterdam.nl. Wie weet gaat de vereniging daar dus binnenkort op shinen!

Erik’s Gin & Tonic witbier

Het voorprogramma van de avond bestond uit de sneak pretaste van het nieuwe Gin & Tonic witbier van Erik’s Bier. Erik mikt niet op goed geluk iets in een pan, maar doet voor ieder nieuw brouwsel grondig vooronderzoek naar het gebruik van ingrediënten, dosering en smaakcombinaties. Alleen die verdomde gistcellen toch. Snoepten zomaar van de jeneverbes.

De reacties waren desalniettemin positief. Fris, een vleugje komkommer en de tonic was goed te proeven. We hebben hem jong gedronken, dus hij zou zich best nog weleens verder kunnen ontwikkelen.

 

Algemene Leden Vergadering

De voorzitter mocht hem openen, maar de glansrol was voor Ronald als secretaris. Hij droeg het verslag van het eerste verenigingsjaar voor, dat dicht in de buurt van proza kwam. Samenvatting: de vereniging heeft in het eerste jaar een vliegende start gemaakt en ligt er blakend bij. Met grote dank aan het harde werken van het bestuur. We groeiden in 2015 van 7 naar 26 leden. Daar mogen nog best wat leden bij, ook voor een stevigere financiële positie.

Voor het nageslacht: Alrik is afgetreden als bestuurslid, Ad ook, maar Ad werd meteen weer herkozen, samen met Mark, als nieuwe aanwinst. Het bestuur heeft nu ook een social media specialist in huis! De boeken van het afgelopen jaar zijn in orde bevonden door de kascontrolecommissie, Loek en Peter S. Alles met algemene stemmen aanvaard. De voorzitter geeft er een stevige klap op.

 

Ditjes en datjes

* De brouwcursus is op 27 februari succesvol afgesloten met een erg fijne en gezellige brouwdag. Cursist Willem is vol lof: ‘Echt een persoonlijke cursus, gegeven door een enorm leuk team!’ Het was wel een beetje gemeen dat de cursisten met een nogal lastige gist waren opgezadeld (de M514, of zoiets, een kadootje van een niet nader te noemen lid). Die gist houdt namelijk van temperaturen boven de 20 graden. En welke cursist heeft er nou een vergistingskast staan, of stookt zijn huis dag en nacht boven de 20 graden? Gestokte vergistingen dus. Wat ervan geworden is, gaan we vast nog proeven… De volgende cursus is waarschijnlijk in september.

 

* Eveneens op 27 februari vond een benefietbierproeverij plaats in het Jopen Proeflokaal in Amsterdam, om geld op te halen voor een patiënt met de ziekte van Lyme. Zes thuisbrouwers doneerden hun bier hiervoor, waaronder een aantal leden van de Bierkaai. Ook dit was een geslaagde middag, die wederzijds gewaardeerd werd: proevers vonden het leuk om iets unieks te proeven en thuisbrouwers vinden het natuurlijk altijd leuk als hun bier door anderen geproefd en gewaardeerd wordt.

* Op 19 februari gaf Chris White een webcast over gist, waar verschillende leden van genoten hebben. Wolter was opgelucht dat het verhaal van Chris consistent was met zijn eigen gistlezing op de vorige clubavond. De webcast is nog steeds terug te zien via www.brouwland.com.

* Lonneke was net terug van het Barcelona Beer Festival (4-6 maart). Een aanrader! De Spaanse craftbeerscene maakt een stormachtige ontwikkeling door. Er was keus uit 350 bieren op 70 taps. Veel Spaanse brouwsels, maar ook een ruime internationale sortering, van Oostenrijk tot Quebec. En natuurlijk ontbrak Nederland niet, met bieren van onder meer Maximus en Van de Streek.

 

Brouwvragen

Jan Dré wil met vloeibare zuurstof aan de slag, om zijn wort sneller te beluchten en om te zien wat het effect is op de vergisting. Wolter zegt dat het in de VS echt een ding is, maar niemand van de clubleden heeft al ervaring. Die gaat Jan Dré dus zelf opdoen. Waarschijnlijk met een gesplitste batch. Wij wachten met spanning op de resultaten.

 

 

Bierproeven

We beginnen met het balkonpils van Loek. Met zo’n laffe winter dacht Loek dat hij prima een ondergister op zijn balkon aan het werk kon zetten. En dat bleek juist gedacht! Het was duidelijk lekkerder dan een industriepils, mede door het gebruik van Nelson Sauvin.

 

Pils 2 is door Ronald gebrouwen. Dat smaakt al meer naar pils (maar gelukkig nog steeds vele malen lekkerder dan wat de grote jongens produceren). Het commentaar: grote bubbels, sinaasappelschil en drinkt lekker weg.

 

Pils 3 vinden we ingewikkeld. Het smaakt lekker, maar het smaakt niet naar pils. Brouwer Mark verklapt ons hoe dat komt. Het blijkt een imperial pils te zijn van 9%! Negen procent! Niemand die het proeft. Gevaarlijk bier dus, voor avontuurlijke types.

 

En de uitsmijter, een mystery guest. Er wordt behoorlijk geheimzinnig over gedaan en we mogen niet zien wat er achter de bar bij het inschenken gebeurt. Ik ruik niet veel (maar dan kan aan een lichte verkoudheid liggen) en neem dus maar een slok. Zoete meuk! Trekdrop, laurier, caramel, kruiden… veel te veel van het goede. En dus echt veel te zoet. Colabier met een theebuiltje winterthee erin. En dan de ontknoping… natúúrlijk is het de Westvleteren 12!

Het meest over het paard getilde bier ter wereld. Het is de tweede keer in mijn leven dat ik hem blind proef en de tweede keer dat ik hem niet kan waarderen. Desalniettemin veel dank aan Peter S. die deze verrassing voor ons had meegenomen!

 

P.S.: Er waren natuurlijk best mensen die hem wel lekker vonden. Maar ja, dan hadden die het verslag maar moeten schrijven.

Tags: ledenbijeenkomsten

Laatste artikelen

Verslag Bierkaai-avond 3 mei 2024 »
Verslag bijeenkomst april 2024 »
Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
alle artikelen