Verslag bijeenkomst februari 2016

Gisten zijn rare dingen

 

Vrijdag 12-2-2016 stond er weer een bierkaai ledenavond gepland. De sfeervolle kelder van Homeland (Erik S bedankt daarvoor) was weer het toneel van een leuke en gevarieerde avond. De aankondiging van verschillende wedstrijden voor hobbybrouwers deed een kleine opwinding door de zaal teweeg brengen. Het bolletjes bier wedstrijd werd aangekondigd en ook het ONK 2016 komt eraan. De vele eisen die gesteld worden aan het bolletjes bier bleek gereduceerd te kunnen worden tot één (<5,5% alcohol)

 

Het ONK staat gepland op 2 juli 2016 in het klooster in Amersfoort. De inschrijvingen beginnen op 1 maart. Mark heeft ons door de wondere wereld van het ONK geleid. Op de goede hoogte afgevulde BNR flesjes met de juiste zilveren of gouden dop. En natuurlijk de inhoud van het flesje moet aan verschillende eisen voldoen. Stel: je hebt het biertje van je leven gemaakt en de visuele presentatie is in orde maar in welke categorie ga je het biertje dan inzenden. Mark heeft tips gegeven wanneer je iets in moet insturen voor A, B, C, D of V klasse. De V staat voor vrije klasse en is echt voor de creatieveling onder ons. Hier kan je los gaan met ingrediënten waarvan je af en toe de vraag stelt hoort dit wel in bier.

Kamperen tijdens het ONK wordt vaak door Nederlandse hobbybrouwforum leden georganiseerd en is als erg leuk ervaren door verschillende bierkaai leden. Stuur je bier in en leer voor een klein bedrag (ongeveer 4 euro) van het (hopelijk) mooie oordeel van de keurmeester.

 

Nu gaan we het eerste biertje proeven. De Roode Vos van Brouwerij de Monnick van onze voorzitter.

Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken zal Hans gedacht hebben toen hij met een elegante handbeweging de dopjes soepel van de flesjes wipte achter de kale houten bar. Het is een rood tot amber kleurig bier welke goed in de smaak viel bij de meeste leden. Het drinkt lekker weg en de bitterheid blijft mooi hangen. Fris biertje wat een mooi cijfer krijgt van de bierkaai leden.

 

Zijn wij wort brouwers of bierbrouwers dat is de vraag die Wolter ons vervolgens voorhoudt. Hij wil hiermee benadrukken dat de gist een hele belangrijke factor is in het proces van het maken van bier. Tijdens de lezing blijkt hoe belangrijk het is dat de zorgvuldig gekozen gist in een optimale conditie is om een mooi bier te maken. Alle groeifactoren van de gist komen aan bod zoals temperatuur en een goede samenstelling van je wort. De groeicurve van gist wordt uitgelegd en met name de fases waarin de gist zich kan bevinden. Voor het maken van een starter is het belangrijk de gist in de log fase te houden zodat je fitte gisten hebt als je de starter toevoegt aan je wort.  Verschillende vragen kwamen los uit de zaal en het werd een leuke interactie met Wolter en de aanwezigen. Een leuke quote is wel dat de gisten niet bezig zijn met het maken van bier maar met het zichzelf voortplanten. Die nemen we mee naar huis Wolter!

 

Het tweede bier dat we proefden was een bier gemaakt in één week door de Belgische brouwer Frank. Frank heeft in Antwerpen een hobbybrouwgilde mede opgericht en wilde ook eens een kijkje nemen bij een ander gilde. Hij is ook erg actief op het Nederlandse en Vlaamse hobbybrouwforum. Tijdens de vlotte presentatie van onze Belgische gast bleek dat zijn biertje gebrouwen was in een week.

Dit had te maken met de bierkeurmeester cursus die hij ging volgen in Amersfoort. Daar had hij een biertje nodig met een smaak afwijking. Zijn uitgangspunt was dat een biertje van een week vast een smaak afwijking heeft. Het oordeel van de Bierkaaiers was vrij positief. Er werd wat diacetyl geproefd maar verder vonden de meeste het een smakelijk dorstlessend biertje. Frank: unne groote merci voor je inbreng. Misschien kunnen we een uitwisselingsprogramma doen met Antwerpen zodat jij ons kan laten zien wat bourgondisch leven is?

 

Het vrijdrinken is hierna weer aangebroken en de hobbybrouwsel gingen van hand tot hand en ook proeven van de sapjes werd niet vergeten natuurlijk. Leuk om te zien dat er zo fanatiek gebrouwen wordt door de leden.  En iedereen succes gewenst met alle komende wedstrijden. Dit moet tot prijzen gaan leiden!

Tags: ledenbijeenkomsten

Laatste artikelen

Verslag Bierkaai-avond 3 mei 2024 »
Verslag bijeenkomst april 2024 »
Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
alle artikelen