Verslag bijeenkomst oktober 2016

Vrijdag avond. Voor de meesten is het weekend begonnen, en mooier kunnen we dat niet beginnen dan met een Bierkaai bijeenkomst.

 

Brouwerij Stijl

Vandaag hebben we bezoek van Brouwerij Stijl uit Almere. Team Stijl bestaand uit Brouwers Raymond en Robin, en de vrouw van Raymond: Anneke. Zij is verantwoordelijk voor de gehele styling van de brouwerij, van logo tot etiket.

Brouwerij Stijl is de kleinste brouwerij van Nederland wordt wel eens gezegd, zij opereren namelijk vanuit de schuur van Raymond. Daar brouwen zij overwegend bieren met een twist, zoals hun Russian Imperial Stout met zeezout en vanille.

Zij vertellen over hun bieren en we mogen proeven!

 

 

Proefbier: Dennentoppen Blond van 7%.

Een typische blond, netjes binnen de stijl gebrouwen, maar met een twist; dennentopen. Het bier valt in goede smaak bij de Bierkaaiers, het is een frisse blond met een apart bittertje.

Voor diegenen die ook wel eens met dennentoppen willen proberen te brouwen:

Voor 10 liter, 5 gram begin kook, 15 gram op 30 minuten voor einde kook.

 

Proefbier: Robust Irish coffee porter van 6,5%.

Het tweede bier wat we mogen proeven is zoals gezegd een Robust Irish coffee porter. Dit bier krijgt wat koffie extract tijdens de lagering mee en er worden houtsnippers soaked in Connemara Irish whiskey toegevoegd. Dit geeft een subtiele smaak van de peated single malt whiskey en de koffie wat resulteert in een flinke porter met een Irish Coffee twist. Verrassend bier!

Raymond is naast bierbrouwer ook BKG keurmeester en vertelt het een en ander over hoe dat keuren van bieren in de praktijk gaat, er worden veel vragen gesteld door de Bierkaaiers en het viel op dat vooral voorzitter Hans goede, gerichte vragen stelde!

 

Bierkaai Bock Battle, editie no. 1

Het organisatiecomité van de Bierkaai Bock Battle heeft alle Bierkaaiers opgeroepen hun Bock in te zenden. Keurmeester Raymond heeft zes inzendingen gekeurd en beoordeeld.

De uitslag:

6 – Jan Roos

5 – Mark Henke

4 – Jan Dre Dekker

3 – Ad van Nuenen

2 – Wolter Jonkman

1 – Ronald Opsomer

 

Raymond licht nog kort zijn bevindingen toe en krijgt als bedankje een enveloppe met inhoud. De winnaar ging niet met lege handen naar huis, ook voor Ronald lag er een enveloppe klaar.

“Hahaha, ik was sprakeloos” aldus een overdonderde Ronald. Namens iedereen gefeliciteerd Ronald!

 

De Bierkaai “owned” het BONK

Op zondag 9 oktober was Zutphen even van Amsterdam. Op het BONK heersten Mark Henke en Wolter Jonkman met hun inzendingen!

Om te beginnen was Wolter Jonkman met zijn Bock goed voor 86 punten en sleepte de eerste prijs in klasse D binnen.

Mark Henke (of was het nou Henk Marke?) had veel tijd en energie gestoken in zijn Eisbock en dat werd beloond met de eerste prijs in de Vrije Klasse! Sterker nog , Mark werd uitgeroepen tot overall winnaar van het BONK!

Mannen, wat een fantastische prestatie, gefeliciteerd!

 

Proeven

Voorzitter Hans had nog een vakantiebier liggen en dat geproefd! Hans had de Elizabethan Ale van Harvey & Son meegenomen vanuit Sussex, England. Een bier met 8,2% alcohol, wat veel is voor Engels bier. Bedankt voor je bijdrage Hans.

 

We doen nog een paar proefronden in kleine groepjes, met beoordelingsformulieren.

Proefbier: Meibock van Wolter Jonkman

Een prachtig gebrouwen bier wat cijfers krijgt van een 7- tot een 8.

 

Proefbier: Traditionele bock van Ronald (BBB winnaar)

Een hele fijne Bock, iedereen beoordeelt van een 6,5 tot een 8.

 

Proefbier: Eisbock van Mark Henke

Het alcohol percentage zou ergens tussen de 11 en 13% moeten liggen. Een waar kunstwerkje, wat een dikke 8 krijgt!

 

Bierkaai Brouwdag

Het bestuur doet een oproep voor 29 oktober 2016, de eerste Bierkaai brouwdag. Bij Mediamatic (Dijkspark 6, Amsterdam) kun je je ketels opstellen en brouwen! Wie wil? Het belooft een gezellige en leerzame dag te worden.
Zet in de agenda: 29 oktober, 09:00 koffie, 09:30 starten.

 

Tot slot

Na de afsluiting worden er zoals gebruikelijk nog flink wat flessen bier geruild en opengetrokken en er wordt geproefd en gekletst. Het was weer Bierkaai-gezellig, tot op de volgende Bierkaai avond op vrijdag 11 november.

 

Blijf brouwen!

Tags: ledenbijeenkomsten

Laatste artikelen

Verslag Bierkaai-avond 3 mei 2024 »
Verslag bijeenkomst april 2024 »
Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
alle artikelen