Verslag bijeenkomst april 2015

Deze avond zijn wij voor de laatste maal bijeen in de Clutch in Amsterdam. De volgende bijeenkomst zal in het hartje van het centrum van Amsterdam plaatsvinden.

Ditmaal is de bijeenkomst iets anders van opzet dan de voorgaande bijeenkomsten. We beginnen met  een lezing van Ad, waarin hij vertelt over hop, het kweken ervan en zijn ervaringen hiermee. Een inspirerend verhaal dat vele vragen en evenveel discussies over deelonderwerpen oplevert. Na het verhaal van Ad zijn de leden van de Bierkaai dorstig geworden en is het dus tijd voor het proeven van bieren.

 

Er worden deze keer niet vijf bieren van afzonderlijke brouwers gepresenteerd, zoals bij de vorige bijeenkomsten, maar we gaan twee gelegnheidsbrouwsels proeven. Het eerstebrouwsel is dan wel in vier afzonderlijke delen gesplitst die ieder een andere gist heeft gekregen. Twee van de bieren zijn vergist en gebotteld bij Hans (D), de andere twee bij Ronald (O). In totaal worden er dus vijf bieren geproefd.

Het eerste brouwsel is gemaakt tijdens het evenement in Het Volkshotel, waar het bestuur van de Bierkaai als demonstratie bier heeft gebrouwen. Voor dat bier is maar één soort mout en maar één soort hop gebruikt: een Single Malt Single Hop, oftewel een SMASH.

De SMASH met Bry97 waarmee we de proefavond beginnen heeft een geur die door velen als wat onaangenaam wordt omschreven. Verder is heel duidelijk bij het proeven van dit bier dat het niet tot de categorie tripel behoort. Het tweede SMASH’je met de Abbaye gist rolt al veel plezieriger over de tong. Hier is meer evenwicht te proeven, de geur is aangenamer en de smaak wat ronder. De SMASH met S33 is nog weer een stukje beter. Opvallend hieraan: het bittertje dat in de nasmaak opeens aangenaam naar boven komt.

 

Deze gist doet de hop dus veel beter tot zijn recht komen. Als laatste bier is de SMASH met de Nottingham aan de beurt. Dit bier wordt door de verschillende tafels unaniem als beste biertje uit de SMASH reeks betiteld en dat is opmerkelijk. De Nottingham staat op het brouwforum nou niet bekend als een gist die enorm lekkere bieren oplevert. Toch komt hij in deze mini-proefsessie als meest aangenaam uit de bus. Eigenlijk zouden we de hele proefsessie nog eens over moeten doen, alleen dan in andere volgorde, om te kijken of het toenemen van de positieve waardering voor de smaak inderdaad te maken heeft met het bier of enkel en alleen toe te kennen is aan de benevelende effecten van de eerder geproefde biertjes….

 

Na de SMASH is het tijd voor de Hydra. Dat is een bier dat is gebrouwen door een aantal leden die elkaar tijdens de eerste bijeenkomst in de Prael, op 21 oktober 2014, heeft ontmoet. Zij vatten het plan op om samen ‘iets’ te brouwen. Op de bewuste brouwdag hebben zij ieder twee van hun meest favoriete ingrediënten meegenomen: een moutsoort en een hopsoort. Met deze ingrediënten is een recept gemaakt dat vervolgens is gebrouwen. Ze mochten gebruik maken van Brouwerij De Schans in Uithoorn, waar Jan Dre contacten heeft. Uiteraard wel gewoon brouwen met de hobbybrouwpannen! Wie denkt dat zo’n berg onsamenhangende grondstoffen garant staat voor een bier dat niet te hachelen is heeft het mis! Het resultaat was namenlijk, althans volgens ondergetekende, super!

 

Mark, Peter, Alrik, Maarten, Jan Dre en Wouter

Na de Hydra wordt het officiële gedeelte afgesloten en is het tijd om onderling bieren te ruilen en gezellig met elkaar een biertje te drinken. Uiteraard is ook deze keer tijdens het gezellig drinken weer gezorgd voor een bitterbal en ander bittergarnituurtje en zelfs voor een lekker stukje kaas.

 

Veel te vroeg moet ondergetekende dan ook het pand rennend verlaten om de laatste trein te halen (schande hoe vroeg die gaan!). Naar verluid is het nog lang onrustig gebleven in de Clutch. Hoe dan ook, we kunnen terugkijken op een heel erg geslaagde, en vooral heel erg gezellige, avond!

 

Tot de volgende keer in…… Hou de website in de gaten!

Tags: ledenbijeenkomsten

Laatste artikelen

Verslag Bierkaai-avond 3 mei 2024 »
Verslag bijeenkomst april 2024 »
Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
alle artikelen