Verslag bijeenkomst april 2019

Zodra iedereen op verzoek netjes is gaan zitten kan de bierkaai avond officieel beginnen. Voordat Wolter de avond door kan lopen zoekt hij iemand voor een kort verslag. Niemand steekt zijn hand op en Jan Dre is er niet. Als nieuweling steek ik mijn hand om te vragen: kort verslag van wat? De vraag was ontvangen als een aanmelding en zodoende schrijf ik nu het verslag.

 

Advent

Als eerste op de agenda staat de advent krat. Een initiatief van Marc waarbij 23 andere leden (plus Marc maakt 24) een krat inleveren zodat die gemengd worden. De gemengde krat kan dan door de deelnemers in de maand december genuttigd kunnen worden. Wellicht een idee: bij 24 aanmeldingen kunnen de kratten zo ingedeeld worden (wel ingewikkeld) dat je je eigen bier niet in de advent krat hebt zitten. De biertjes moeten in november ingeleverd worden. Met behulp van Untappd kan je op deze manier elkaars bier beoordelen en krijg je dus veel feedback. Een geweldig idee, zo snel mogelijk aanmelden bij Marc!

 

Bier van de maand

De Brut IPA van Willem. De specs: (pale ale 5 : 1 tarwe) maischen 61 graden Celsius en het enzym (ultraferm? Amylglucosidase) in het gistvat. Geen bitterhop en veel aroma/dry hop waaronder Nelson Sauvin. Vergist met S-05 op 17 graden Celsius tot een eind SG 0.998. De leden ondervonden een aroma van mandarijn en tonen van citrus/grapefruit. Voor een droog biertje had het bier een aardige body en zoetje. Waarschijnlijk door de hop aroma’s.

Cijfers tussen de 6.5 en 8.5 werden uitgedeeld. Vooral Hans was enthousiast, die had er ondertussen al meer van opgedronken.

 

Receptontwikkeling

Met wat biertjes achter de kiezen was het aan de Bierkaaiers om een receptontwikkeling te ondergaan onder de begeleiding van Wolter. De tips van Wolter:

1) onderzoek doen via online en boeken.

2) Parameters zetten van je bier: kleur smaak en eventueel welke stijl dat zou kunnen zijn. Er werd ook iets geroepen over Brewersfriend.

3) Aroma’s van mout en hop. Mout bijvoorbeeld via Weyerman mout aroma wheels. Voor hop kan er gekeken worden op sites van Charles Faram of USA hops.

4) Gebruik van brouwsoftware is aan te raden, houd hierin dan zo veel mogelijk bij, ook op de brouwdag.

 

Voor ons biertje was er een keuze tussen een Dunkelweizen bock of een session Isid’Or (La Trappe) poging. De parameters werden door verschillende tafels los van elkaar bepaald. Laten we maar zeggen dat het interessant biertje zou gaan worden.

 

Wolter’s receptontwikkeling en Weyerman Aroma Wheels van verschillende mouten

 

Brewfather

Vervolgens ging Edwin dit recept verwerken in een voor mij nog onbekende brouwsoftware: Brewfather. Brewfather is een browser app en kan dus op elk apparaat met internet gebruikt worden. Edwin houdt van programma’s die goed zijn geschreven, en dit is daar één van. Mijn eerste impressie van het programma is dat het er uitnodigend uit ziet. Daarom ben ik op dit moment (naast het schrijven van dit verslag) aan het brouwen met Brewfather en ik ben er erg tevreden over. Het programma kan ook samen werken met Tilt en My Brewbot.

 

Tilt of My Brewbot?

Bram haakt in op Tilt en My Brewbot om zijn ervaringen met deze apparaten te delen. Tilt kan via bluetooth vanuit het gist vat SG en temperatuur metingen aflezen. Deze kunnen dan realtime bekijken worden of terug gekeken worden in een grafiek. My Brewbot was iets ingewikkelder. Vanaf hier had ik al een paar glazen op en zijn mijn notities zeer incompleet. Ik sluit het moment van Bram af met de notitie dat het een mooi en soepele presentatie was.

 

Als laatste waren er nog videobeelden van Mark (over zijn nieuwe 7 taps keggerator) Jan Roos (injectie naald voor bottelen) en Jan Dre (met een boodschap). Met een lange zit was de spanningsboog van de Bierkaaiers tot het maximale getrokken. Tijd om ons te belonen met een goede borrel!

Tags: ledenbijeenkomsten

Laatste artikelen

Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
Ledenavond oktober 2023 – de bok is los »
De Bierkaai op bezoek bij Kaapse brouwers (20 mei 2023) »
alle artikelen