Verslag bijeenkomst december 2015

Het eerste echte bierkaai jaar van de vereniging zit er bijna op en de laatste bijeenkomst van 2015 vond plaats in Pension Homeland op 17 december. De locatie van het pension is werkelijk prachtig gelegen op het voormalige Marineterrein naast het Scheepvaartmuseum. Erik Spratte is de brouwer bij Homeland en had werkelijk een hele knusse ruimte ingericht bij zijn brouwerij. Het leek een jeugdhonk te zijn wat al jaren dienst doet voor de hang jongeren uit het Amsterdamse centrum. Maar Erik had dit in de middag zelf ingericht om de bierkaai leden te kunnen ontvangen; Bedankt hiervoor.

 

De avond werd geopend door Ronald die de avond strak in de hand had zodat alle onderwerpen goed aan bod kwamen. Het eerste onderdeel was het proeven van de bieren die door de bierkaai leden waren ingezonden naar het OCK. Maar dat was vooraf niet bekend gemaakt zodat het winnende OCK biertje van Wolter blind door de leden geproefd werd. Dit gaf daarom wat verrassende resultatenk, maar over het algemeen kwam het biertje er weer met een heel hoog cijfer uit. Het was een wit bier met amerikaanse hoppen. De balans in dit bier was erg mooi en de frisheid viel meteen op waardoor het bier heerlijk naar binnen gleed.

 

Bruiloftbier

Het andere biertje was gebrouwen door Lonneke speciaal voor een bruiloft. Het was een fris biertje met een lekkere hopneus. Tijdens het OCK heeft dit biertje een mooie 8,0  punten gehaald en daarmee was Lonneke de tweede beste van de bierkaai leden. Volgens Lonneke was het een simpel bier met alleen palemout en twee hopsoorten waaronder Cascade. We hebben van het bier genoten en ook jij bedankt voor het mogen proeven van dit bier.

 

 

Nu was het tijd voor de gebruikelijke brouwvragen. De meeste bierkaai leden zijn fanatieke brouwers en lopen dus regelmatig tegen verschillende zaken aan zoals hoe gist op te kweken en hoe werkt een koelbox om een 1 staps maisch in te doen. Gelukkig zit er veel kennis in de groep en kan er lekker gediscussieerd worden over de vragen.

Nu krijgen we het hoofd thema van de avond. Mark heeft een viertal bieren gekocht en dat beloofd een winter bierige avond te worden. Winterbier is geen officieel biertype wat betekent dat je van alles kunt verwachten. Maar gebruikelijk is het een donker zwaar bier met veel kruidigheid.

 

Het eerste bier is een K-9 winter ale van de flying dog brouwerij. Er worden weinig kruiden herkend tijdens het proeven en dat blijkt te kloppen tijdens de nabespreking.

Het tweede bier is een winterbier van Emelisse. Hier worden verschillende kruiden in terug herkend. Het blijkt dat hier Marshmellow gebruikt is tijdens het brouwen. Niemand die de smaak herkend had. De derde fles plopt open: dit is het winterbier IJsbreker van Pampus. Deze valt wat tegen en ook hier worden veel kruiden herkend. Er zit sinaasappelschil, kaneel, anijs en kruidnagel in volgens Mark.

 

Het laatste bier is de Christmas Ale van de st. Bernardus brouwerij. Dit is tevens het zwaarste bier in alcohol wat goed te merken is tijdens het proeven. Dit bier bevat geen kruiden maar wordt door de meesten aangewezen als winnaar van de winterbier proeverij. Ik moet zeggen dat mijn smaak behoorlijk vertroebeld was en dat ik zowieso het laatste bier had laten winnen. Mijn wangen hadden de rode kleur van een tomaat aangenomen en ik had waarschijnlijk Jupiler pils in dit stadium ook 9 uit 10 punten gegeven. Mark bedankt voor heldere presentatie.

 

 

Het vrij drinken is aangebroken en onder het genot van alle thuisbrouwsels zijn we nog lekker aan het na kletsen geweest. Goed om te zien dat er zoveel fanatieke thuisbrouwers zijn. Er wordt ook veel gesproken over wedstrijden die geweest zijn en die nog moeten gaan plaatsvinden. De milkstout is het eerste brouwsel wat gekeurd gaat worden tijdens het bierfestival van Groningen. Je kunt nog tot april inschrijven dus: opstoken die brouwketels en gaan met die milkstout.

 

Iedereen prettige feestdagen gewenst en een goed begin van 2016. Ik hoop jullie allemaal weer in 2016 bij de Bierkaai avonden te ontmoeten.

Tags: ledenbijeenkomsten

Laatste artikelen

Verslag Bierkaai-avond 3 mei 2024 »
Verslag bijeenkomst april 2024 »
Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
alle artikelen