Verslag bijeenkomst december 2017

Donder en Bliksem

Op de app gonsde het al.. foto`s van besneeuwde perrons en eenmaal in Amsterdam aangekomen, bliksem en hagel. Dan speelt de vraag wie trotseert dit en komen eigenlijk ?
Ongegrond bleek toen wel wat later dan gepland er toch nog een redelijk flinke opkomst van Bierkaaiers was aangewaaid (Bikkels). Vele doorweekte schoenen werden uitgedaan en al gauw werd er barefoot gekeuveld.Vanavond zou vooral uit het legen der vaten vaten bestaan en uitleg over Cask real ale
Na wat huishoudelijke mededelingen kon het woord gegeven worden aan Hans U. de Jong.

 

Real ale en Brouwerij de school


Hans had ons een special bier belooft op de tap en dit bleek een mooie Tiramisu stout te zijn.
Deze kwam bij brouwerij De School vandaan en waarbij gelijk de vraag hoe zouden wij dit tot stand laten komen? Na de uitleg en discussie kwam het hoofdonderwerp van de avond. Nu heeft Hans een grote liefde voor het verenigd koninkrijk en is zelfverklaard “Anglofiel”en met de term cask en real ale zijn wij hier op het continent niet allemaal bekend.

 

Wel met het feit dat de bieren daar niet heel veel schuim of koolzuur bevatten. Met voorbeelden en filmpjes over termen als spile, meegebrachte cask en onderdelen werden we onderwezen over dit toch wel andere manier van bier conditioneren. Na een ingelaste pauze ( we wilden tenslotte wel de mooie Tiramisu stout proeven) ging het verder over het cask principe.

 

 

Het is een manier waarbij men al pompende het vat leegt, de koolzuur toevoeging zoals wij die kennen ontbreekt en een gedeelte is hergisting in de cask meen ik te begrijpen . Mocht er onder ons een brouwer zijn die met dit principe een keertje aan de gang wil dan stelt Hans een cask ter beschikking.

En zoals altijd tegen het einde van de avond komen er weer bieren uit alle tassen, koelkasten en tap en word er volop geproefd. Mooie traditie die met een mooie selectie van kazen deze keer het Bierkaai jaar afsloot.

 

Speciale dank deze keer naar de Hans Dijkstra voor de mooie kazen, Hans U de Jong voor de mooie stout en presentatie Tommy voor het Duitse bier, en natuurlijk die anderen die het weer tot een leuke avond maakten.

 

Tot volgend jaar en maak er een mooie maand van!

Tags: ledenbijeenkomsten

Laatste artikelen

Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
Ledenavond oktober 2023 – de bok is los »
De Bierkaai op bezoek bij Kaapse brouwers (20 mei 2023) »
alle artikelen