Verslag bijeenkomst december 2022

De laatste bijeenkomst van het jaar staat traditioneel in het teken van het legen der vaten; Alle restjes van het jaar worden meegenomen en geproefd.

 

Een nieuwe traditie is de adventkrat waarbij 12 leden ieder een bier brouwen en dit onderling uitwisselen om geheel in de adventgedachte toe te werken naar kerst. Al dacht ik eerlijk gezegd dat de geestelijken eerder een zoetig wit wijntje dronken, maar een kniesoor die daar moeilijk over doet. Maar er was meer te beleven!

 

Onder bezielende leiding van Tommy wordt de agenda in een vlot tempo doorlopen: In Februari organiseren we een proeverij voor de schaakclub die in de Poort resideert, in april staat een Bierkaai-uitje gepland, er is nog een keer een Algemene Ledenvergadering, iemand wil weten waarom zijn bier zuur wordt en heel veel anderen wijzen beschuldigend naar die vreselijke bacteriën die zo vaak de pret verpesten, we proeven de session stout van Marco die verrassend lekker is ook al was het niet bedoeld als session en dan zijn we alweer aangekomen bij de presentatie van deze avond.

 

Jan Rubé heeft voor 850 Euro een Kegland Cannular op de kop getikt en prijst het apparaat geheel belangeloos aan. Voordelen van de Kegland ten opzichte van op Ali verkrijgbare alternatieven zijn: Je kunt reserveonderdelen krijgen, de prijs is netjes, de leverancier is bekend in de brouwwereld, het apparaat is geschikt voor meerdere bliksoorten en extra leuk voor preppers, je kunt er ook groenten, vlees en fruit mee inblikken.

 

Bier dat je afvult op blik moet al gecarboniseerd zijn dus je hebt een druktank nodig waarin je het bier een tijdje onder CO2 druk kunt zetten. Om het bier in het blik te krijgen gebruikt Jan een Beergun. Het bier moet hiervoor wel eerst helemaal naar minimaal 1 graad Celsius gekoeld worden omdat het anders teveel schuimt.

  • Stap 1 in het afvullen is het met Co2 vullen van het blik zodat je zo weinig mogelijk zuurstof inblikt. Dit doe je met de Beergun,
  • In stap 2 laat je het bier met de Beergun langzaam in het blik lopen totdat er een schuimkop bovenop staat.
  • Vervolgens leg je een dekseltje in het schuim en verhuis je het blik naar de Cannular die het dekseltje aan het blik vastmaakt.

 

Behoorlijk wat stappen voor 1 biertje, maar met wat oefening zou het net zo snel moeten gaan als afvullen op fles.

 

En zo eindigde het officiële gedeelte en kon er eindelijk geproefd worden van elkaars bieren.

 

Theo Verriet

(bierkaai lid en eigenaar Bierverbond)

 

Tags:

Laatste artikelen

Verslag Bierkaai-avond 3 mei 2024 »
Verslag bijeenkomst april 2024 »
Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
alle artikelen