Verslag bijeenkomst februari 2022

Ja, we mochten weer:

 

Na een paar maanden online-meetings mochten we in februari weer naar de Poort. Wel met een aangepast schema, want de horeca (en de Poort dus ook) moeten nog steeds eerder dicht. Dus waren de dames van de Poort een uurtje eerder aanwezig en was er al inloop op 19:00.

 

We begonnen strak op tijd met een korte introductie van de avond om direct ruimte te maken voor Bierkaai-lid Peter Hildering, die ons meenam op een historische ontdekkingstocht langs de onbekendere bieren van Duitsland, die – zo leerden wij – niet allemaal meer in huidig Duitsland liggen. Een deel van historisch Duitsland (Pruisen) ligt namelijk sinds de wereldoorlogen in Polen omdat er nog al wat grenslijnen zijn opgeschoven. Dat gaf een wat bijzondere verwijzing, zoals hieronder te zien is.

 

Duitse bierstijlen

 

Ook opvallend is dat bij Duits bier wellicht al snel gedacht wordt aan de grote pullen Oktoberfest bier, maar Peter vestigde de aandacht op de vele bierstijlen – ondergistend, maar ook bovengistend – die de historie kenmerkte.

 

De Bierkaai zou de Bierkaai niet zijn als we niet ook wat te proeven zouden hebben van de bieren die besproken waren. De Bierkaai had een Münster Alt en een Leipziger Gose geregeld om het verhaal van Peter te ondersteunen.

 

Bijzonder was in ieder geval de constatering dat veel rondom bier meer te maken heeft met een goed verhaal dan met de werkelijkheid. Zo vertelde Peter uitgebreid over het Reinheidsgebot dat in tegenstelling tot wat veel mensen verwachten als term al helemaal niet zo oud is, in het verleden best veel wijzigingen heeft gekend en dat al in 1551 koriander en laurier werden toegestaan en later ook nog wel andere kruiden.

 

Het Bierverbond deed ook nog een duit in het zakje door een eigen brouwsel Kulmbacher mee te nemen. Tot blijdschap van een ieder was er ook nog een fles van het Bierverbond om mee naar huis te nemen.

 

We vervolgden de avond met het uitreiken van de jaarlijkse Bierkaai Quiz prijs aan Wolter en daarna mocht Peter Hildering weer even aan het woord om het wedstrijdbier aan te kondigen: Grodziskie. We verzamelen de inzendingen in oktober en de uitreiking van de wedstrijd is tijdens de ledenbijeenkomst van november. Na de brouwvragen was er nog even de gelegenheid om elkaar te spreken alvorens de dames an de Poort ons vriendelijk doch beslist om 22:00u het pand lieten verlaten.

Tags: ledenbijeenkomsten

Laatste artikelen

Verslag Bierkaai-avond 3 mei 2024 »
Verslag bijeenkomst april 2024 »
Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
alle artikelen