Verslag bijeenkomst januari 2019

Vrijdag 11 januari was de eerste Bierkaai bijeenkomst van 2019. Zo’n 20 leden gaven acte de présence en hoorden Marc de agenda doornemen. Belangrijkste onderwerpen zijn brouwen van een Brut IPA,  de Bierkaai kenniswedstrijd en het ONK 2020. Verder wordt aandacht besteed aan de ledenvergadering die op 26 februari in het proeflokaal van brouwerij Walhalla wordt gehouden.

 

Wat is een Brut IPA?

In het kader van de brouwwedstrijd van Groningen wordt de bierstijl Brut IPA onder de loep genomen.

Jan Dré vat de stijl als volgt samen: weinig bitter, veel aroma, rijst en mais in de stort, neutrale gist en een speciaal enzym dat zorgt voor een supervergisting.

We proeven een voorbeeld dat gebrouwen is door Social Kitchen, ook wel bekend als de uitvinder van deze stijl. We stellen vast dat Jan Dré’s beschrijving van de stijl helemaal klopt!

Het speciale enzym dat toegevoegd wordt heeft als handelsnaam Clarity ferm. het knipt suikers verder op zodat deze beter door de gist opgesnoept kunnen worden. Clarity ferm kan zowel toegevoegd worden tijdens de maisch als tijdens de vergisting. De eerste optie levert een intense moutigheid op, de tweede een droger bier.

 

Brainstorm

Onder leiding van Marc volgt een brainstorm over het door de Bierkaai georganiseerde ONK in 2020. Zes groepjes van 3 leden bedenken do’s en don’ts. Wat we in ieder geval allemaal belangrijk vinden is dat er genoeg en goed te eten is. Ook zijn we het er over eens dat lokale brouwers zich moeten kunnen presenteren. Onenigheid is er over andere onderwerpen. Moeten er leuke meisjes achter de tap of mensen met verstand van bier? Moet het festival echt Amsterdams zijn of kan het het beste ergens buiten Amsterdam georganiseerd worden? Wat vaststaat is dat we allemaal veel zin hebben in het ONK 2020!

 

Zoals elk jaar is er ook dit jaar een quiz waarin de kennis van de leden wordt getest. Van de 20 vragen hebben de winnaars er 8 goed. De prijs is een fraai bierpakket. Ook het team dat het minst wist krijgt een bierpakket, maar dan wel gevuld met alcoholvrij bier.

 

Bier van de maand

Het bier van de maand is gebrouwen door Jan Ruben als experiment voor een nieuwe Mokum’s Mout bier. Hij vertelt over het proces dat hij heeft gevolgd om deze Russian Imperial Stout te maken. De grootste uitdaging lag in het verhogen van het rendement. Dit is ontzettend belangrijk om zo’n zwaar bier tegen een redelijke kostprijs te kunnen produceren. Voor de door ons geproefde versie heeft hij een dubbele maisch methode gebruikt. We zijn erg benieuwd naar hoe het bier uiteindelijk zal smaken!

 

Er is nog ruimte voor het aanmelden van je bier voor het bier van de maand. Willem geeft aan hierin geïnteresseerd te zijn, maar op te zien tegen het afvullen op zo’n metalen ding (=fust). Hier worden buiten de vergadering om afspraken over gemaakt. Andere gegadigden voor het bier van de maand mogen zich melden bij één van de bestuursleden!

Tags: ledenbijeenkomsten

Laatste artikelen

Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
Ledenavond oktober 2023 – de bok is los »
De Bierkaai op bezoek bij Kaapse brouwers (20 mei 2023) »
alle artikelen