Verslag bijeenkomst maart 2018

Cask Ale

Het bier van de maand had dit keer een iets andere invulling. Niet alleen brouwden Theo en Wolter (een beetje) een heerlijke Real British Golden Ale, deze werd afgevuld op een heuse cask. Met dank aan het Arendsnest voor het uitlenen van de lege cask!

Theo vertelt met veel humor over de gebruikte ingrediënten, het brouwen en het afvullen van de cask. Zelfs nog een paar flessen afgevuld, want de cask bleek toch minder inhoud te hebben als gedacht.

 

“Ai, komen we dan niet in de problemen met de hervergisting?”

 

De mannen voegden slechts 1,5 gram per liter suiker toe, maar dit bleek toch aan de hoge kant. Doordat de druk te hoog werd in de cask vloog de stop eraf met een luide plop. Gelukkig was Theo thuis en kon hij snel acteren. De schade bleef beperkt, maar kostte toch wel wat liters bier en het nodige schoonmaakwerk in de badkamer. Volgende keer toch wat vaker ontluchten.

 

Daarna gingen we natuurlijk aan de gang met de cask en de bijbehorende bierpomp. Het aanslaan van de cask was toch wel spectaculair te noemen, maar het werkte allemaal wel als gehoopt. En niet geheel onbelangrijk voor ons Nederlanders: er zat zelfs een schuimkraagje op het bier! Een zeer fijn koolzuurtje in het bier in combinatie met de fijne bitterheid van de verse Whitbread Golding Variety hop maken dit een zeer geslaagde Real Ale!

Theo en Wolter, bedankt voor jullie inspanningen, we hopen dat er meer mensen geïnspireerd zijn. Wil je ook een keer een Cask vullen met je eigen bier? Dat kan, meld je aan.

 

 

Hobbybrouwen.nl

Ad, de host van vanavond gaat verder met de volgende mededeling, want we hebben een winnaar in ons midden! Emiel wist op het forum van Hobbybrouwen.nl de meeste stemmen te krijgen voor zijn ontwerp voor een t-shirt. Mede dankzij de stemmen van de meeste Bierkaaiers haalde hij met 42,4% van de stemmen de buit binnen: 75 euro. Gefeliciteerd Emiel!

 

Verder nog een aantal mededelingen over brouwwedstrijden en een inkoopactie van een hervergistingsmeter van collega brouwvereniging ‘t wort wat. Wil je ook zo’n hervergistingsmeter bestellen? Laat dit dan weten middels een mailtje.

Ook het Bierkaai shirt komt nog even voorbij, we proberen een afspraak te maken met Craftbeershirts.nl over de productie en distributie. Wordt vervolgd!

 

“Oh nee! Het ruikt naar deeg!!!”

 

Koude tomatensaus

Marc heeft een proeverijtje voorbereid met twee, dit keer echt verschillende, bieren. De proefformulieren werden uitgedeeld en de twee donkerbruine bieren werden geserveerd. Ruiken, proeven, mmm lastig… dat is even zoeken. Is het nou een Dubbel of toch een Barleywine?

Met name de geur schept verwarring. Wat is het nou? Toon over bier 2: “Dit ruikt echt naar koude tomatensaus.” Hahaha, die kenden we nog niet. “Oh nee! Het ruikt naar deeg!!!” volgt daar vlak achteraan.

De gist heeft duidelijk de overhand in dit bier. Uiteindelijk onthult Marc de beide bieren: bier 1  is de Sint Bernardus Abt 12 en bier 2 is de Westvleteren 12.

Blind proeven blijft moeilijk, maar elke keer word je toch weer een stukje wijzer. Oefening baart kunst!

 

Brouwen met Brett

Dan is het de beurt aan Bierkaaier Jan Rube. Hij heeft met zijn Mokums Mout een ‘Special’ uitgebracht: De Cuyp. Dit is een Dubbel die later is aangevuld met een Brettanomyces gist. dit zorgt voor een zurige, Orval-achtige beleving, en is zeer smaakvol te noemen.

Jan vertelt over hoe zij hebben geleerd om met Brett te brouwen en welke verschillende commerciële Brett  gisten er te verkrijgen zijn. Dat lijkt nog niet zo heel eenvoudig, want Brett is een wilde gist en gedraagt zich dus ook zo. Zo vergistte Jan ooit een IPA wat later toch een Wild IPA werd. Oeps, ‘spontaan’ een Brett bier gebrouwen!

 

Wanneer je met Brett gewerkt hebt is het maar beter om echt heel goed schoon te maken, liefst met stoom. Alleen zo kun je ongewenste gisten weren in je bieren die je alleen met Saccharomyces cerevisiae gist wil vergisten.

Jan, bedankt voor je inspirerende verhaal en het lekkere bier!

 

De avond wordt afgesloten met nog een paar brouwvragen en een vooruitzicht naar de volgende Bierkaai ledenavond op vrijdag 6 april. Het bier van de maand zal dan worden verzorgd door Tommy en Hans en uit betrouwbare bron zit de lente in dat bier. We kunnen haast niet wachten!

 

 

Tags: ledenbijeenkomsten

Laatste artikelen

Verslag Bierkaai-avond 3 mei 2024 »
Verslag bijeenkomst april 2024 »
Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
alle artikelen