Verslag bijeenkomst maart 2019

Vrijdag 8 maart was het weer tijd voor de maandelijkse Bierkaai bijeenkomst. De avond werd in goede banen geleid door voorzitter Hans en ondanks het slechte weer was het gezellig druk.

 

Mededelingen
Eerst was het tijd voor wat mededelingen. Voor de volgende bijeenkomst, op 12 april, staat er een technische avond op de planning, hierover verderop meer. De voorzitter was erg te spreken over de opkomst bij de ALV, het was een erg leuke, gezellige avond.

Mocht je nog ideeën hebben voor de Bierkaai (iets voor op een bijeenkomst, een uitje, noem maar op), gooi het er in, er valt altijd ruimte te maken.

 

De bespreking van het adventskrat ging helaas niet door vanwege afwezigheid van Marc. Komende maand dan maar?
En de inschrijvingen voor het uitje naar Duits en Lauret is nog steeds open. Schrijf je in en ga ook gezellig mee!

 

Bitter
Na al deze formaliteiten was het tijd voor bier! Het bier van de maand was dit keer gebrouwen door Peter Rozen. Hij vertelde over z’n reis naar Engeland waar hij deze bierstijl had leren waarderen, een lichte (niet heel bittere) pale ale met weinig koolzuur. Voor zijn versie heeft hij
gebruik gemaakt van zelfgeplukte hop van Hogenelst. Het was een erg smaakvol, goed doordrinkbaar bier! Bedankt Peter!

 

 

Technische avond
Als voorloper op de volgende bijeenkomst, liet Ad (na wat technische problemen) een filmpje zien waarop hij zijn methode van hevelen uitlegde. Kort gezegd vult hij z’n hevel voor aanvang met water, zodat hij dankzij de hevelwerking niet eerst hoeft aan te zuigen en dus hygiënischer
kan werken. Goede tip Ad!
Mocht je ook een technisch handigheidje hebben waar je graag wat over wil vertellen; neem het 12 april mee, of maak een filmpje of een foto en wie weet kun je je mede-Biekaaiers nog wat leren.

 

Drinken en eten met Mark
Daarna was het de beurt aan Mark om wat te vertellen over foodpairing. Hij had 4 verschillende bieren meegenomen en daarbij passende en (met opzet) minder passende hapjes meegenomen en hij had er een mooie presentatie bij gemaakt.
Als eerste was er een hoppige saison met gerookte zalm, die dankzij het zurige van de saison en het vettige van de zalm perfect bij elkaar aansloten.
Daarna kwam er een barleywine gepaard met Stilton kaas. Het pittige, zoute van de kaas bracht de heftig zoete smaken van de barleywine meer in balans en maakte van een gemiddeld bier een erg goed bier.

 

 

Als derde stond er een IPA op het menu. Deze werd eerst gecombineerd met een restje Stilton (omdat Mark had gehoord dat dat kon werken, maar dat bleek niet het geval) en vervolgens met een met roomkaas gevulde peppadew. Deze combinatie was uitgekozen om te laten proeven wat er gebeurt als smaken níet samengaan. De bitterheid van de hop versterkte op een onaangename manier de scherpte van de peper en de peper overschaduwde op z’n beurt de fruitigheid van de IPA dusdanig, dat er alleen een vlak, bitter bier overbleef.

Over naar de laatste, een imperial stout, geserveerd met een zowel een romige chocoladetruffel, als een stukje donkere chocola. De verschillen tussen de combinaties waren enorm, maar de meningen over wat nou de beste combinatie was bleven verdeeld. Al met al een erg leuke en leerzame ervaring, bedankt Mark!
Wil je zelf ook een keer experimenteren met bier en spijs? Op het blog van Beerwulf  staan goede combinaties.

 

 

Tags: ledenbijeenkomsten

Laatste artikelen

Verslag Bierkaai-avond 3 mei 2024 »
Verslag bijeenkomst april 2024 »
Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
alle artikelen