Alweer de vierde Bierkaai ledenbijenkomst. We zijn te gast bij Brouwerij De Prael. De avond begint voor iedereen met een mooie tocht door het proeflokaal en langs de prachtige brouwketels om uiteindelijk in de kantine uit te komen.
Tijdens de wandeling is het logo is van de Prael in een Perzisch tapijt achtige bekleding te bewonderen in het proeflokaal. Al slalommend langs tafels waar bourgondisch gegeten en gedronken wordt gaat de tocht naar achter in het proeflokaal.
De brouwketels doemen links van de trap op en de echte brouwer wil alleen nog maar vooruit richting de kantine. Als je denkt dat daar de sfeer van de Prael niet terug te vinden is heb je het mis. Ook hier heeft een stoel er aan moeten geloven om te verworden tot een Perzisch Prael item. Kortom alle ingrediënten voor een goede sfeer zijn aanwezig.
De hoofdpersonen van de avond druppelen binnen, gewapend met tassen die goed gevuld zijn. Al rammelend verdwijnt alles in koelkasten. Alrik gaat van start met de prezi presentatie over de saison bieren die we gaan proeven. Loek, Hans D, Peter B, Alrik, Maarten, Mark en Wolter hebben hun saison creaties laten aanrukken om te laten proeven.
Het niveau is hoog deze avond en alle bieren zijn erg lekker. Natuurlijk heeft ieder zijn voorkeur. Ook tips over hoe het beter zou kunnen worden uitgewisseld.
Na twee bieren proeven vertelt Jan Dré over het Saison recept dat de derde prijs op het Groninger bierfestival heeft gewonnen.
De geheime ingrediënten worden aan de leden verteld. Maar volgens de spreker moet je de Saison vooral een Saison laten en er niet teveel Amerikaanse hoppen in steken. Dan wordt het namelijk een Farmhouse Ale en dat is toch echt wat anders dan een klassieke Saison, volgens Jan Dre.
Dat heeft de brouwer een mooie derde plaats opgeleverd.
Ronald geeft ook nog een korte toelichting over het belang van zuurstof inslag tegengaan tijdens het brouwproces. Dit levert een discussie op die zeker nog een vervolg zal krijgen.
Het favoriete onderwerp van Alrik komt eindelijk aan bod: het vrij drinken. De brouwkunsten worden onderling weer uitgewisseld. En dit geeft altijd weer veel aanleiding tot het uitwisselen van brouwervaringen. Brouwers gebruiken echt alles voor hun bieren: peperkorrels, hooi, komkommer, spaansepepers, steranijs om er maar een paar te noemen. Ben benieuwd of mijn maag daar sterk genoeg voor is. De tijd zal het leren.
Ook is er voor iedereen een hopstekje Challanger om de tuin groen te laten kleuren. Waarschijnlijk gaan we begin volgend jaar veel engelse bieren met challanger zien langskomen.
Het was weer een hele gezellige avond met lekkere gerstesapjes. Nu moet iedereen zijn ruil-sapjes en hopstekjes nog veilig thuis zien te krijgen.
Veel brouwgroeten en tot de volgende Bierkaai avond. U komt toch ook!