Verslag bijeenkomst november 2016

Toon van de Broek

Het was weer een zeer interessante avond met Toon en zijn vrouw, mijn smaakpapillen hebben dan ook zwaar te verduren gehad. Ik moet bekennen dat de zure bieren mij steeds meer gaan bekoren en er staan er deze avond 7 op de planning!

 

Na een korte introductie meteen bier 1 voor de kiezen: Vlaams Bruin. Deze was mild zuur en 5 jaar oud en uit 3 bieren gestoken. Dit bier was pas na 2 jaar op druk.. Als ik gebotteld heb trek ik er na 1 week al 1 open! Toon verteld ook nog dat de hop vooral voor de conservering wordt toegevoegd en niet voor de smaak. Bruine hop? Geen punt. PH meten en formules doet ie ook niet aan. (topper!)

 

Bier 2 was een Lambiek van 1 jaar oud. 9 jaar is Toon hier al mee bezig geweest en zoals Toon zei; er zijn heel wat litertjes terug naar de natuur gegaan. Het laten rijpen op hout was bv geen succes, eiken is te dominant aanwezig, kastanje is weer beter. Uiteindelijk is Toon gedeeltelijk overgestapt op RVS.

 

Het brouwproces. Petje af voor deze meneer! Ergens in the middle of nowhere in Groningen heeft hij naast zijn knusse huisje een houten brouwlokaal opgebouwd, alles met de hand. Ook zijn hout gestookte brouwinstallatie heeft hij zelf gemaakt. Het primitieve spreekt mij wel aan. Het is alleen al mooi om te zien hoe Toon en zijn vrouw een twee-eenheid in deze vormen.

 

Bier 3 was een 2 jaar oude Lambiek, deze vond ik wat minder. Hij was wat scherper/zuurder(azijn) en had een doordringende eikensmaak

De interactie is er en er passeren aardig wat termen de revue; De autoband ketting schoonmaakmethode, een vat is als een baarmoeder??, hoe dikker het vat hoe langer de rijping, vergistingen die zo lang als mogelijk moeten duren (slepende), ademend hout, de troebele wort methode en de eoa belastingtechnische slijmmethode!

 

Ik ga hier in zeker eens mee aan de gang, gewoon even lekker aanklooien.

Zijn we alweer aangeland bij bier 4, mijn handschrift wordt steeds onduidelijker.  Een Watergeus (de naam Geuze schijnt beschermd te zijn) uit 2016 met Koolzuur waar extra bottelsuiker aan is toegevoegd.  Deze was erg lekker.

 

Toon zei er nog bij dat het steken vooral ‘smorgens gebeurt, hij en zijn vrouw zitten dan aan een tafeltje en gaan dan gezellig lopen proeven en mengen en proeven en mengen(steken) enz. ‘smorgens is de smaak het best.

Bier 5.. welke was dat nou ook alweer. Toon was er iig niet zo content mee, zeer zuur en scherp. Toon’s vrouw vindt hem goed passen bij een vette pizza.

 

Bier 6..Brouwerij Neve. Toon heeft wat flessen op de kop kunnen tikken van deze (verdwenen) brouwerij. Ook lekker! Made in 1988.

Bier 7, geschonken in die prachtige Bierkaai proefglazen, was ook een toppertje. Prachtig haverbier met 40% haver, zoetje/zuurtje 3 jaar oud en extra vergist met Fuggle hop.

 

Ik vond het een geweldige avond, voor mij toch iets van hogeschool brouwen op een houtje-touwtje manier, op gevoel en smaak, Top. Ook vind ik het mooi om te zien dat zij op een mooie en ambachtelijke manier zo met hun bieren bezig zijn, puur.

 

Special thanks to: Erik Spratte, voor het huisvesten van de Bierkaai en voor het ontbijtje op bed voor Toon en zijn vrouw.

Tags: ledenbijeenkomsten

Laatste artikelen

Verslag Bierkaai-avond 3 mei 2024 »
Verslag bijeenkomst april 2024 »
Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
alle artikelen