Verslag bijeenkomst september 2018

Water?

Na een zinderende zomer en zo te zien op onze Bierkaai app vele mooie vakanties, was het weer de tijd om bij elkaar te komen voor een gezellige en goed gevulde avond.
Zoals altijd beginnen we met de mededelingen en met een mooi maar gedurfd initiatief!

Onze vereniging wil onderzoeken of er draagvlak is onder de leden om het ONK 2020 te organiseren. Dit zal een samenwerking moeten worden met sponsoren en veel inzet van leden.
Daarom is er een uitstaande vraag naar mensen met expertise op bepaalde vlakken.
In een later stadium zullen we hierop terugkomen.

 

Ook werd het leuke uitje naar Ermelo/Putten nog even aangestipt met daarin natuurlijk de dank naar Hans en onze “grillmaster” Edwin. Het was top geregeld en zeer voor herhaling vatbaar.

En natuurlijk het volgende uitje! Naar Hogenhelst hop in Zieuwent op 15 September.
(beter bekend als “Toons Tante”).

 

Bier van de maand: Tropical IPA
Deze keer een bijzondere colab met een nog meer bijzondere naam.
“Big ass are you nuts amount of hops”… juist dat moest door Jan Rube en Mark Henke even uitgelegd worden. De hoppen waren als ik het mij goed herinner: Simcoe, Centennial, Mosaic en Zythos waarbij de laatste een onbekende was voor velen van ons.

Er waren ook vragen over het bijvoorbeeld langere maischen op 64 graden en over de inzichten daarover. Maar misschien de belangrijkste factor: smaakte het? Zeker! Mooie geur, complexe hoppige smaak en natuurlijk het vat dat was snel op.

 

 

Waterbehandeling door Mark Henke
Eerder op de app was er al gevraagd door Mark of er specifieke vragen waren omtrent dit onderwerp zodat hij dit mee kon nemen in de presentatie. Nu wordt dit onderwerp door velen mijzelf incluis best moeilijk gevonden. Maar Meester Mark voerde ons stap voor stap door deze wereld.
pH, aanzuren waardes van de waterleiding bedrijven. Invloed van calcium, magnesium, natrium en bicarbonaat. Een smaakproef tussen 2 bieren zodat er verschil geproefd kon worden.
Over brouwzouten kwam veel aan de orde en het voert veel te ver om dit allemaal hier na te vertellen. Zou misschien niet op onze website misstaan deze uitgebreide presentatie. (edit: op verzoek op te vragen via het bestuur)
Bedankt voor het leerzame en duidelijke verhaal Mark!

 

Proeverij… van Erik
Nu zijn wij daar altijd voor in en zijn we best bevooroordeeld, want bier en alcoholpercentage gaat wat ons betreft hand in hand op het gebied van smaak. Maar Erik houdt wel van uitdaging op dat gebied, en zo werden we getrakteerd op alcoholvrij/arm bier. En daar kregen we 4 brouwsels voorgeschoteld, waarbij de eerste de 0,0% Weizen was van Brand. Nah… die viel niet echt bij iedereen in de smaak. Nogal wort-achtig van smaak met weinig karakter. De tweede, een milkstout van Big Drop, beviel sommigen al beter.

 

De derde, de Playground IPA van Vandestreek, die met de kanttekening dat hop wel veel kan verbloemen best lekker drinkbaar was. De laatste was van Mikkeller Drink’in the sun (0.3%), die ook met best goed zou wegkomen.
Al met al een goede ontwikkeling sinds Buckler toch? Zeker omdat het niet alleen de grote jongens zijn die met dit soort initiatieven bezig zijn.

Erik bedankt, het was een leuke afwisseling in de maandelijkse proeverijtjes.

 

Tsja, dan volgt het uitwisselen van bieren en proeven met een snackje en een hoop gekeuvel. Aparte probeerbrouwsels van mede kaaiers, b.v. smaakvolle aardbeien IPA? Winnende biertjes op wedstrijden, vakantiebiertjes enz. altijd top.

Gegroet en bedankt allen voor een leuke en leerzame maar vooral gezellige avond. Proost!

Tags: ledenbijeenkomsten

Laatste artikelen

Verslag Bierkaai-avond 3 mei 2024 »
Verslag bijeenkomst april 2024 »
Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
alle artikelen