Verslag brouwcursus 2016

De aftrap van onze eerste brouwcursus is een feit, op 13 januari is de eerste cursusdag gegeven. We gingen van start met een groep van 11 enthousiaste hobbybrouwers (in spé) in het brouwhok van Hans en consorten (waarvoor dank!).

We begonnen met een korte introductie, wie ben je, waarom doe je mee en wat wil je leren? Dit alleen leverde al wat leuke anekdotes en een ontspannen sfeer op. Iedereen had er overduidelijk zin in!

 

Nadat Ronald het brouwproces in de basis heeft uitgelegd, is er een “brouwsel” gemaakt van een blik gecombineerd met moutextract. Gedurende de weken van de cursus zullen we de vergisting volgen, en uiteindelijk zelf dit bier bottelen.

Terwijl het brouwsel lekker stond af te koelen, is er nog wat dieper op het cijfermatige in gegaan, en mochten de cursisten zelf een suikeroplossing maken en vervolgens meten. Hierna is de theorie over de veelgebruikte meetmethode “SG” uitgelegd, wat bij sommigen nogal voor wat vraagtekens zorgde. In het begin is het misschien lastig, maar aan het eind van de cursus zullen jullie het allemaal gesneden koek vinden! Check onze Facebook-pagina voor een korte fotoreportage.

 

Verslag van Martin Klene (cursist)
Het is woensdag 13 januari 2016. De oliebollen zijn op, de feestvreugde is weer verwerkt en je wordt er door je smartphone agenda aan herinnerd dat je je hebt opgegeven voor de cursus “Bierbrouwen voor beginners” van “De Bierkaai”.

De cursusleiding heeft netjes alle gegevens doorgegeven aan de cursisten, alles verder keurig geregeld en we gaan eens kijken of we de aangegeven locatie aan de Distelweg 83 te Amsterdam Noord kunnen bereiken.

 

In mijn geval betekent dat een metro-rit naar CS, een toeristisch tochtje op het dek van de in de jaren nogal geslonken pont over het IJ en het na jaren herontdekken van een buurt in Amsterdam waar ik toch echt van 1967 tot 1972 op de middelbare school heb gezeten. Het voelt toch een beetje als thuiskomen. De bus brengt me naar de Distelweg en geloof het of niet, de halte is echt direct schuin tegenover de cursuslocatie.

 

Etappe 1 volbracht, maar wat tref je aan op het adres dat je hebt genoteerd? Hierbij moet natuurlijk wel even in de gaten worden gehouden dat alle waarnemingen in het donker plaatsvinden, bij daglicht kan de impressie nogal afwijken. Als je het gebouw globaal beziet, denk je aan een loods met daarop een verkeerstoren van een klein sportvliegveld, waarbij in de bovenste koepel nog steeds de feestverlichting aanwezig is van een verdwaald studentendispuut. Ik zou zeggen een locatie die in feite volstrekt logisch past bij de vereniging als je weet op welke bijzondere locatie ik dezelfde week de maandelijkse bijeenkomst heb bijgewoond.

Ik zie niemand en weet dan nog niet dat de deur in feite open staat zoals altijd bij de vereniging. Ik begin me af te vragen, ben ik op de juiste plek, waar is het echt en zou er al iemand van de cursusleiding aanwezig zijn (ik ben nogal vroeg)? Dan zet je slim een van de Whatsapp groepen in die al voor de cursus waren gedefinieerd en zowaar Ronald Opsomer reageert, doet netjes de deur open en heet mij welkom.

 

Ik verneem dat deze ruimte nog volop in ontwikkeling is en dat een aantal leden van de vereniging druk doende is een fijne brouwlocatie te realiseren. Dat je een academische opleiding moet bezitten om later op de avond het toilet te vinden, nemen we verder op de koop toe. Ik kan je zeggen, gelukkig was Ronald er als gids want anders had ik nu nog boven in de koepel gezeten, terwijl de mengsels beneden stonden te pruttelen.

 

Mark Henke staat in de cursusruimte al helemaal startklaar voor zijn rol als assistent cursusleider, fotograaf, moutextract koker, kortom wat doet die man allemaal niet. En dat met een bevlogenheid die ik nog even moet opwekken na een lange dag in de ICT. Een hartelijk welkom en daar is ook Hans Dijkstra, een van de oprichters van de ruimte, een man die volgens mij nog in staat is in de oerwouden van donker Afrika een bier te brouwen met camping gas en een oude wasmachine. Hans, joviaal aanwezig zoals altijd, zal ons later van een prima warme bak koffie voorzien.

Langzamerhand komen de cursisten binnen en de voorstelronde kan een aanvang nemen. Het valt direct op dat alleen mannen zich hebben aangemeld en dat er meerdere cursisten zijn met de voornaam Mark. Nog meer saillante details: een enorme spreiding in leeftijden, achtergronden, motivaties en dat maakt het juist bijzonder. Cursisten komen van Hoorn tot Rijswijk.

Volle bak, we kunnen beginnen. Deze avond legt Ronald de opzet toe van de cursus uit en beginnen we echt bij het begin: we leren het begrip SG en hoe daar mee om te gaan. Meten is weten tenslotte.

 

Ondertussen begint Mark aan een “blikbrouw” met een deel vloeibare gekookte wort en een deel moutextract kant en klaar uit het plastic. Dit is een onderdeel om met name het gistingsproces tijdens de cursus in de tijd te kunnen volgen.

Toen ik de ruimte binnenkwam heb ik natuurlijk het fototoestel gespot maar ja toen wist ik nog niet dat deze gedenkwaardige avond in groot detail op de gevoelige plaat zou worden vastgelegd. Eigenlijk zou je dit verslag daarmee direct overbodig kunnen verklaren, want de foto’s zijn direct op alle kanalen gepubliceerd. Ik hoop zelf niet dat ik sommige foto’s later zal aantreffen op sociale media in Verweggistan of bij de bierbrouwers van Samoa, maar dat zien we dan wel weer.

Een gedenkwaardige avond, veel geleerd in een sfeer die naadloos aansluit met de sfeer zoals die wordt gecreëerd tijdens de ledenavonden. Prima de luxe. Volgende week verder.

 

Martin Klene

 

PS: Toeval bestaat niet(?)

 

Tegenover mij zaten twee cursisten waarvan één op loopafstand van mij woont en één een stukje verderop. Jullie kunnen begrijpen dat ik de autorit terug naar huis met drie starterspakketten in de kofferbak, bijzonder heb gewaardeerd.

 

Tags: brouwtechnisch workshops

Laatste artikelen

Verslag bijeenkomst april 2024 »
Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
Ledenavond oktober 2023 – de bok is los »
alle artikelen