Verslag gist workshop 2018

Met een leuke groep brouwers kwamen we bijeen bij het Mediamatic Cleanlab voor de gistworkshop van De Bierkaai. Wolter Jonkman en Ad van Nuenen hebben mooi verzorgd cursusmateriaal in elkaar gezet en gezorgd voor de benodigdheden.

Er wordt uitgelegd hoe belangrijk gist eigenlijk is voor het eindresultaat van je bier. Een gist moet zich goed voelen en daar kun je als brouwer natuurlijk voor zorgen! Als de gist in optimale conditie is en alles is zo geregeld dat de gist zich lekker voelt kan de gist het beste doen waar we hem voor nodig hebben: suikers opeten om alcohol en CO2 te produceren.

 

 

 

We leren ook hoe belangrijk het is om zo schoon mogelijk, en waar kan zelfs steriel, te werken. Zo kunnen we eigenlijk al best snel aan de gang. We kunnen met Agar en moutextract een medium maken waarop we straks een reinstrijk en een schuine buis kunnen maken. Tsja, deze termen horen er nu eenmaal bij en zijn na de workshop eindelijk duidelijk voor de deelnemers. Want je leest er wel eens iets over, maar een ‘schuine buis’ blijft toch iets raadselachtigs hebben als je niet precies weet wat dat is.

 

We gaan uit een paar flesjes Westmalle Dubbel proberen wat gistcellen te jatten. Uiteraard moet eerst het bier uitgeschonken en opgedronken worden. Iedereen gaat in de weer met gasbranders, entnaalden en petrischaaltjes om zo de perfecte gistkolonie te pakken te krijgen!

 

Ook wordt er aandacht besteed aan het maken van giststarter Ook hier geldt: schoon werken. Je wil gewoon de mogelijkheid tot contaminatie zoveel mogelijk beperken. Wolter heeft handige tips en bespreekt de werkwijze die hij altijd hanteert.

Verder krijgen we nog de nodige informatie met betrekking tot het bewaren van slurry en we maken zelf een Glycerol ampul, waarmee je gist kunt invriezen. “Maak van elke gist die je wilt bewaren twee ampullen”, is het advies van Ad. “Zo heb je gist genoeg voor de rest van je leven.”

 

Aan het einde van de workshop zit iedereen met twee petrischaaltjes, een schuine buis en een Glycerol ampul met daarin verschillende gisten. De deelnemers mogen alles meenemen naar huis en daar aanschouwen hoe ongeveer 5 dagen later inderdaad de gistkoloniën zich gevormd hebben. Het was een leerzame en magische avond!

 

 

 

Tags: brouwtechnisch workshops

Laatste artikelen

Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
Ledenavond oktober 2023 – de bok is los »
De Bierkaai op bezoek bij Kaapse brouwers (20 mei 2023) »
alle artikelen