Verslag hoppluk Hogenelst

Je merkt het al als je richting het Oosten van het land rijdt. Alles gaat een beetje langzamer en relaxter. Na een dik anderhalf uur op resp. de A2, A12, A18 en de N18 rijd je het plaatsje Zieuwent binnen op zoek naar de hopranken van Hogenelst Hop. Vanaf de weg zie je de hop al groeien, het zonnetje schijnt, het wordt een leuke dag. Dat kan niet missen!

 

 

“Nou, eerst maar eens even rustig aan doen hoor, kopje koffie?”, vraagt de Tante van Toon (ook wel Riet genoemd). Ook al zien we dat er hard gewerkt wordt; er lopen mannen met grote armen vol strengen met hop welke door een groep plukkers netjes met de hand worden geplukt. Langzaam aan druppelen er steeds meer Bierkaaiers binnen. Toon was er al, later ook Peter W, Peter R, Ad, Ronald, Joris, Thomas, Jan R, Loek, Sander B en Jan Dre die De Bierkaai vertegenwoordigen in de Achterhoek. Een mooie delegatie!

 

 

Er wordt al snel lekker gekletst aan de tafels onder het hop plukken en Jan Dre en Loek zijn bezig met de brouwketels op te stellen. Want er gaat natuurlijk gebrouwd worden met verse hop, zo van ‘t land! Loek kiest voor zijn bier de Tettnang hop en Jan Dre kiest de Whitbread Golding Variety. We hebben tevens een mooie zak bio-mout staan van Mouterij Masterveld, ook die wordt natuurlijk gebruikt.

Jan Dre gaat voor een SMaSH bier en dus een 100% biologisch, Achterhoeks bier. (De gist is van Imperial Yeast en dus óók biologisch).

 

Gezien de mix van Achterhoekse ingrediënten en Amsterdams vakmanschap van De Bierkaai krijgt dit bier de naam: AchterhoeXXX.

 

 

Er wordt een lekkere lunch geserveerd voor alle plukkers. Wat broodjes met kruidenboter en een paar lekkere salades, daar knappen we van op. Lekker kopje koffie, en weer door. Want er is nog veel te doen en de hele oogst moet naar binnen!

 

Loek is vandaag het visitekaartje van De Bierkaai, want hij wordt geïnterviewd door een aardige dame van Omroep Gelderland over het verbouwen van hop en het brouwproces.

 

 

 

 

Er is meer media aandacht, want ook onze eigen Sander loopt rond met een microfoon met plofkap van KRO-NCRV. Hij interviewde op een ogenschijnlijk nonchalante manier, maar ondertussen wordt alles opgenomen. Hij is bezig met een podcast, details volgen!

 

 

De hele dag komen er mensen langs om te kijken en gezellig een praatje te maken, ‘s Middags is er zelfs een rondleiding van een groep van een man of 20, iedereen vind het erg interessant en vind de bieren lekker. Uiteraard gaan er aan het einde van de middag wat meer flessen met bier open. Iedereen kan een beetje proeven van elkaars brouwsels, na hard werken smaakt zo’n biertje altijd super. Ook komt er af en toe een lekkere verse pizza langs waar we een puntje van kunnen pakken, heerlijk!

 

Zodra het donker wordt gaat er een vuurtje aan en worden nieuwe flessen bier opengetrokken en wordt het steeds gezelliger. De ploeg die overnacht in Zieuwent helpt de volgende dag ook gewoon weer mee. Klasse heren!

 

Jan Roos houd het plukken het langst vol en neemt pas om 16:00 uur afscheid van Reinier en Riet. Ik denk dat iedereen het erover eens is: dit doen we zeker nog een keer. Want wat het was leuk en gezellig!

 

 

 

 

 

 

Tags: blog

Laatste artikelen

Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
Ledenavond oktober 2023 – de bok is los »
De Bierkaai op bezoek bij Kaapse brouwers (20 mei 2023) »
alle artikelen