Verslag bijeenkomst juni 2017

Zure gezichten…

Vrijdag 9 juni was het weer zover en het was een volle bak onder Brouwerij Homeland. Zo’n 30+ leden en introducees hadden de weg weer gevonden. De avond begon met wat mededelingen omtrent de collectieve brouwdag op 25 juni.

En voor de BBQ op 7 juli. Ook werd er even stil gestaan bij het winnen van de 3e prijs van Hans U. de Jong bij de wedstrijd “Beste bier van Noord Holland”.

De tijd was aangebroken voor de avondvullende lezing en presentatie van Fokko Kruizinga.

 

Smaak afwijkingen in bier

Fokko introduceerde zichzelf als brouwer bij Brouwerij “De Volle maat” met 20 jaar ervaring. En als geur- en smaakstoffendeskundige voor chips en zoutjes in het dagelijks leven. Er kwam zoveel aan bod dat het onmogelijk is om alles te beschrijven, en er zal een link naar de presentatie op de site komen t.z.t.. Toch zal ik een poging wagen proberen te vertellen wat zoal er de revue passeerde. Als eerste werden de zintuigen behandeld en hoe beïnvloedbaar deze waren, o.a. je neus dicht houden tijdens het proeven.

 

De smaken die we waarnamen waren zuur, bitter e.d.. Ook gingen er potjes rond om die smaken te proeven, wat vele grimassen opleverden. Al gauw kwamen de smaak en afwijkingen die wij bij bier herkennen aan bod. Met als eerste Aceetaldehyde (de groene appeltjes), dan Dimethylsulfide (gekookte groente), Iso- butylalcohol, iso-propylalcohol (hogere alcoholen verminderde schuimhoudbaarheid), Esters iso-amylacetaat (veel verschillende smaak invloeden), Melkzuur bacterie (wel smaak geen geur) en Diacetyl ( boterbabbelaars). Al deze factoren werden vergezeld met het proeven van bieren waarin dit te herkennen was. En dat waren er best wat, sommige geprepareerd door Fokko zelf.

 

Tijdens de pauze van deze lezing was er in de brouwerij nog wat moois te bezichtigen. Erik liet de belangstellenden zijn glimmende nieuwe vergisting tanks zien. Dat dat een hele operatie was om binnen te krijgen, geloofden we direct. En na de uitleg over de brouwketel zijn “onesie” moesten we snel weer naar beneden want er kwam nog veel meer aan bod over afwijkingen zoals bitterheid, infecties, licht enz. Kortom het was een zeer mooie interessante lezing die volgepakt was met informatie en kennis.

 

Fokko Kruizinga bedankt voor deze voor ons brouwers zeer relevante kennis deling. Mannen achter de bar..

jullie hadden het zeer druk deze keer bedankt.

 

 

Tags: ledenbijeenkomsten

Laatste artikelen

Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
Ledenavond oktober 2023 – de bok is los »
De Bierkaai op bezoek bij Kaapse brouwers (20 mei 2023) »
alle artikelen