Verslag bijeenkomst juli 2019

 

Select gezelschap

De zomerperiode is begonnen en dat was te merken; met een kleine groep gingen we de ledenbijeenkomst van juli in.

Marc is vanavond de host van de avond en opent met de gebruikelijke mededelingen. Het uitje bij Duits en Laurent komt langs samen met een paar foto’s. De bieren worden uitstekend genoemd, daar was iedereen die erbij was het over eens!

 

Ook de datum en locatie van de Brouwdag  2019 is bekend. We gaan op zaterdag 14 september brouwen op de Dijk in Volendam. Alle leden krijgen nog een e-mail met alle ins-en-outs. Zet hem vast in je agenda.

Op zaterdag  juli is het ONK in Nieuw-Vennep, georganiseerd door ‘t Wort Wat! Er zijn helaas geen Bierkaaiers in de prijzen gevallen, maar er waren genoeg Bierkaaiers op het Hoppig festival, erg gezellig!

 

Bier van de maand

Emiel heeft wederom een bier van de maand gebrouwen, dit keer een Three Shilling Ale (Scottish Export Ale). Emiel geeft tekst en uitleg over het bier, wat wij ondertussen uiteraard aan het proeven zijn.

 

“De smaak is voornamelijk moutig, maar niet overdreven. Initiële zoetheid is meestal geaccentueerd door karamellisatie. Hints van gebrande mout of rooksmaak kunnen aanwezig zijn. Hop smaken en bitterheid zijn medium-laag, moutindruk domineren. Diacetyl is niet of minimaal aanwezig. Meestal een granige, droge afdronk door gebruik van kleine hoeveelheden geroosterde gerst.”

 

Nou daar is niets over gelogen, de omschrijving klopt als een bus! Bedankt voor het brouwen van dit mooie bier, wat gedurende de avond nog gretig aftrek vond.

 

Bier in de wereld

We hebben vanavond twee verhalen-vertellers bereid gevonden om hun  bijzondere vakantiebestemmingen en de daarbij behorende bierverhalen te bespreken met on. Peter Hildering vertelt over zijn reis vaan Litouwen en Rusland en Emiel Rombach vertelt over bieren in Zuid Afrika en dan met name het Kaap gebied.

De mannen hebben een mooie presentatie in elkaar gezet boordevol mooie beelden en teksten met veel humor. Zeer vermakelijk! We hebben veel geleerd over de biermarkten, biertypen en gewoonten in respectievelijk Rusland en Zuid Afrika. Bedankt voor jullie bijdrage!

 

 

Parti-gyle

Jan Dre vertelt e.e.a. over het begrip Parti-gyle. Ron Pattinson had het er een paar maanden terug al veelvuldig over hoe deze brouwmethode werd toegepast in het V.K., eeuwen geleden. En nog steeds!

Voor de gein heeft Jan Dre zijn batch na het maischen ook eens gesplitst om er met één brouwsessie twee totaal verschillende bieren mee te maken. Er kwam een Saison en een Quadrupel uit, welke beiden geproefd werden. Het was in dit geval niet zozeer de bedoeling dat je kon proeven dat beide bieren uit één moutstort kwamen, maar meer dat je enorm kunt variëren met een parti-gyle.

 

 

“Ga vooral niet rekenen om de cijfertjes te laten kloppen. Ga freestylen!” is het devies. Rekenen is lastig en op gevoel brouwen is eigenlijk best relaxed. Het wordt immers altijd bier. Er ontstaan toch veel vragen. Jan Roos: “Ik heb er geen vertrouwen in hoor, hoe krijg je nu een lekker bier uit zo’n tweede running?”

 

Er is maar één manier om te ontdekken of het iets leuks kan toevoegen aan je hobby: proberen. Kijk eens wat video’s, pak eens een extra pannetje en probeer eens wat. Ik ben zeer benieuwd of jullie er lol aan kunnen beleven, ik vond het erg leuk en ga zeker vaker Parti-gylen!

 

Zomerstop

De zomerstop van De Bierkaai is ingegaan, op vrijdag 6 september 2019 zijn de deuren van De Poort weer voor ons geopend. Leuk als je er weer bij bent en nog leuker als je een lekker vakantiebier mee hebt genomen om te laten proeven!

 

Fijne zomer allemaal!

 

 

 

 

 

Tags: ledenbijeenkomsten

Laatste artikelen

Verslag Bierkaai-avond 3 mei 2024 »
Verslag bijeenkomst april 2024 »
Een biertje voor de lol »
The Quiz: ledenavond 5 januari 2024 »
Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend! »
alle artikelen