SHARE   

Brouwcursus

In september gaat de Bierkaai brouwcursus weer van start!

 

Ben jij gek op bier en lijkt het je leuk om het zelf te leren brouwen? Heb je al een paar keer gebrouwen, maar smaakt het net niet zoals je wil? Dan is de Bierkaai brouwcursus echt wat voor jou!

 

Gedurende 5 cursusavonden en een afsluitende brouwdag, leer je alles over ingrediënten, brouwen, vergisten, afvullen en nog veel meer! En dat voor maar €125,-!

 

 

Cursusavonden: exacte data worden nog bepaald.

 

Brouwdag: 25 juni (voorlopige datum)

 

Locatie: Penosebrouwerij, Beemsterstraat 608, Amsterdam

 

Kosten: €125,- (optioneel: brouwset á €65,-) incl. lidmaatschap Amsterdamse hobbybrouwvereniging de Bierkaai!

 

8

Interesse?

 

Schrijf je dan direct in onderaan deze pagina.  We hebben beperkt plek, dus wacht niet te lang!

 

 

De cursus

 

Benieuwd wat je zoal leert tijdens de cursus? Hieronder vind je een korte samenvatting van de cursusavonden

 

Cursusavond 1: Introductie, meten aan wort
Deze avond wordt voor een groot gedeelte gevuld met het meten en berekenen van het sg. Aan de hand van een suikeroplossing wordt meetervaring opgedaan. Hiernaast wordt het brouwproces heel globaal doorgenomen. Tijdens de avond kijken we ook even naar een eerder gebrouwen wort. De cursist krijgt zo de hoogtepunten het brouwen te zien. Dit brouwsel gaan wij tijdens de cursus verder volgen.

 

Cursusavond 2: Traditionele brouw en vergisting
Het brouwproces dat de vorige keer al kort aan bod is geweest wordt nu meer uitgediept. Daarbij komen ook de grondstoffen van bier ter sprake. Het specifieke onderwerp gist wordt tijdens deze avond extra uitgediept. Er zal ook gekeken worden naar het brouwsel uit les 1. De gist hiervan kan ook onder de microscoop bekeken worden.

 

Cursusavond 3: Bottelen van eerste brouwsel
Het eerste brouwsel is nu zeker wel uitgegist. Dat betekent dat deze gebotteld gaat worden. Om dat te doen moeten er eerst flessen gereinigd en gedesinfecteerd worden. Maar wat is nu reinigen en desinfecteren? Welke onderdelen van je apparatuur reinig je alleen en welke moet je daarna ook desinfecteren? Daarnaast het bottelen zelf. Hoe krijg je koolzuur (prik) in de fles? Valt er in dit stadium nog wat te meten?

 

Cursusavond 4: Volmout en receptuur (Brewfather)
Er is nu al veel algemene kennis, maar nog niet zo veel van het brouwen met mout. Dit onderwerp gaan we deze avond uitdiepen. Daarnaast gaan we doornemen hoe het programma Brewfather werkt en hoe je hier mee kan werken. Hoe zet je hier een recept in? Aan het einde van deze avond worden de groepen gemaakt die de brouwzaterdag samen zullen brouwen.

 

Cursusavond 5: Doornemen recepturen, stappenplan brouwen
De afgelopen twee weken ben je druk geweest met het maken van een recept. Dat recept wordt nu bekeken. Is het al in een keer goed of zou er nog iets bijgestuurd kunnen worden? Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan hoe succesvolle brouwers tot hun receptuur komen. Uiteraard wordt er ook ruim aandacht besteedt aan het stappenplan voor het brouwen.

 

Brouwzaterdag: Volmout brouw, afronden cursus
Deze zaterdag is het zo ver. Je gaat met mout je bier brouwen. Je hebt zelf natuurlijk je hydrometer en je thermometer meegenomen. Daarnaast natuurlijk ook je gistemmer of gistvat. Als je al zelf een installatie voor het brouwen van bier hebt mag je die natuurlijk ook meenemen. Aan het einde van de dag ruimen we de zaak nog even op en sluiten de cursus af…
Maar dit is nog niet het echte einde hoor..

 

Ledenbijeenkomst
Je hebt nu zelf bier gebrouwen. Ben je tevreden of zou je dingen anders willen? Tijdens de ledenbijeenkomst nemen jullie wat van je flesjes mee. Dat bier gaan we natuurlijk proeven!

 

 

Ik wil leren brouwen!

reCAPTCHA is required.