Een biertje voor de lol

“Het is puur een beetje voor de lol” beloofde ik mijn beste maat aan de bar van een Amsterdams café. De kastelein plaatste een vers getapte Westmalle Trippel op de viltjes voor ons. Ik keek naar het logo op de tap. Ik had zojuist mijn bierbrouw ambities gedeeld om nu in de sceptische ogen van m’n gabber te turen. Die ochtend was ik vroeg wakker door de kids en in een bevlieging kocht ik een brouwketel. Bierbrouwen stond al jaren op m’n bucketlist, maar de stortvloed aan deadlines die mijn werk altijd met zich meebrengt belemmerde dit. Tot vandaag. De ketel zou binnen een etmaal bezorgd worden en onder de rook van Schiphol liet ik mij adviseren over een instap bier recept. Een Trippel en een IPA zouden m’n eerste brouwsels moeten gaan worden. 

 

Toen de brouwdag aanbrak had ik niet verwacht dat het zo’n kliederboel zou worden. Ik dacht alles tot in de OCD-puntjes voorbereid te hebben, maar het ging niet bepaald vlekkeloos. Maar wat wel gelukt was… was een geslaagde fermentatie en zelfs een bier op fles mét prik en mét de beoogde smaak. Tegen kerst schonk ik de eerste flesjes aan m’n vrienden en m’n nieuwe hobby viel in de smaak. “Weet niet of je dit alleen maar voor de lol moet doen hoor?” zei m’n kroegbroeder. Een zaadje werd geplant en die zelfde avond zat ik op m’n telefoon en met AI een logo te ontwikkelen voor Brother Jon Brewery. En een eigen Instagram voor je weet maar nooit. Inmiddels een aantal brouwsels en flaters verder ligt er een West Coast IPA te lageren. En is het brouwers gen definitief geïnternaliseerd. Wie weet dat op een dag er een Brother Jon Biertje op een Amsterdamse tap verschijnt, wordt besteld en iemand anders zijn vriend verteld over zijn nieuwste hobby. Wie weet. 

The Quiz: ledenavond 5 januari 2024

 

Auteur: Bram

 

Het jaar tweeduizend vierentwintig is pas vier dagen oud als de Bierkaaiers zich verzamelen bij vertrouwd trefpunt De Poort. De brouwers trekken door stad en land om deel te nemen aan wat nu al een bijzondere traditie is: de jaarlijkse Bierkaai Quiz. Dit jaar voorbereid en gehost door Peter Hildering, die bekend staat om zijn historische bierkennis; van grote lijnen tot obscure feitjes: dat belooft wat!

 

Dry January, griepepidemieën, kerstvakantie en een epische hoeveelheid water lijken de opkomst negatief te beïnvloeden, maar niets blijkt minder waar als we de avond rond half negen starten met een volle zaal enthousiaste hobbybrouwers. Het gezelschap is mooi gemêleerd, als drie nieuwe deelnemers zich voorstellen, er diverse leden van het eerste uur bij zijn, en van alles wat er tussen zit.

Eén van de (gast-)nieuwelingen blijkt zelfs professioneel brouwer uit Curaçao te zijn, John nodigt ons allemaal uit om één van de 6 bieren die zijn brouwerij Tiki Mas Serbes schenkt te komen proeven. Wellicht wat voor het volgende Bierkaai uitje: op naar Willemstad!

 

Emiel trapt de avond af met een hartelijk welkom en de beste wensen voor het nieuwe jaar, waarbij al snel duidelijk wordt, dat naast de hersenen, vandaag de smaakpapillen aan het werk gezet zullen worden. Op het programma staan naast de quiz namelijk twee te proeven bieren: het bier dat gebrouwen is op de brouwcursus van november j.l. én het bier van de maand. Daarnaast heeft de quiz óók nog twee proefvragen in zich. We gaan hier niet omkomen van de dorst.

 

We beginnen de avond, na de gebruikelijke mededelingen met het proeven van het brouwcursusbier. Theo, één van de deelnemers van de cursus geeft een kleine testimonial, waarna het blond bier ‘Blonde Mien’, naar recept van Hans, snel uitgedeeld wordt. De leden van de Bierkaai gloeien van trots als Theo zijn complimenten uitdeelt aan Edwin, Bart en Ronald, de organisatoren van weer een geslaagde cursus, nu voor het tweede jaar op rij in zijn huidige, pragmatisch ingestoken vorm.

Het bier wordt vriendelijk toe geknikt, waar diverse leden toch wel wat verbeterpotentieel identificeren voor het bier: mag wel iets lichter, fruitiger, of zelfs wel iets meer ‘bubblegum’. Toch laat eenieder het bier goed smaken: de vloeibare kop van 2024 is eraf!

 

Daarna neemt Peter, quizmaker en -master, het stokje over en worden we aan het werk gezet. Vijftien theorievragen en twee proefvragen worden op ons afgevuurd, gelukkig is de quiz wel multiple-choice, want de moeilijkheidsgraad is niveautje zwarte piste. Natuurlijk zitten er ook enkele evergreens in, maar dit is een quiz waar niemand een perfect score gaat halen, zoveel is snel duidelijk. De proefvragen, vooraf gevreesd, blijken juist behoorlijk goed beantwoord, complimenten aan de onderhand doorgewinterde proevers van de Bierkaai. En wat blijft het toch een heerlijk bier, dat Rodenbach Grand Cru.

Maar wie wist er nu bijvoorbeeld, dat Duits Weissbier oorspronkelijk niet per sé met tarwemout gebrouwen hoefde te worden, als het maar met luchtgedroogde (en dus lichte) mout was gemaakt? Of dat, alhoewel de VS meestal Duitsland achter zich laat als grootste producent van echte bierhop, volgens de VN Ethiopië boven in de statistieken hoort, vanwege de productie van hopzusje ‘gesha’?

Inmiddels is de temperatuur een paar graden gestegen, en is het tijd om elkaars antwoorden te checken. Na een vermakelijke én leerzame terugkoppeling van de antwoorden blijkt dat de leden ook Peter’s eigen verwachting overtroffen hebben, er is namelijk een duidelijke top 3, met maar liefst 10, 11 en 12 uit 17 punten!

Michiel wordt hartelijk gefeliciteerd met zijn overwinning en gefêteerd met een uitgebreid prijzenpakket. De nummers één en twee, die naast elkaar zaten, slaan elkaar vrolijk op de schouders, en laten Emiel als treurende derde achter.

 

 

Het fust met het bier van de maand, deze maand gebrouwen door bestuurslid, host van de avond en algemeen hooggeacht bierafficionado Emiel wordt vervolgens aangeslagen. Het zogenaamde ‘Hoppy New Beer’ met een knipoog naar Happy New Year is een IPA-achtige met een enorme dosis Idaho 7, toch wel één van de exotische hop favorieten van de afgelopen jaren.

Bij wijze van experiment heeft Emiel, naast gebruik van hoppellets tijdens het bouwproces en in de whirlpool, cryo hop gebruikt, direct in een hopzak in het fust. Het zorgt voor een bier met een enorme hopsmaak die bij de één beter in de smaak valt dan bij de ander, en die mij vooral doet terugdenken aan de enorme hopmonsters die een jaar of 8-10 geleden uit de VS door ons zo bewonderd werden. Zeker een zeer geslaagde poging, het fust ging dan ook vlot leeg!

 

Vervolgens werd het formele deel van de avond afgesloten met het vaste item ‘brouwvragen en brouwblunders’ en niet geheel verrassend kwam het thema carboniseren daar flink aan bod. Het ging hier de afgelopen week namelijk op de app ook al flink over, getriggerd door onze (snipverkouden en dus vanavond afwezige) voorzitter Tommy. Edwin gaat een kennisartikel publiceren op de website en we gaan er één van de komende ledenavonden bijzondere aandacht aan geven, dus: watch this space.

 

 

Ik ben weer geïnspireerd door nieuwe ideeën, andere smaken en een stevige dosis historische kennis en merk aan de vrolijke discussies die hier en daar gevoerd worden dat dit voor meer mensen geldt. Jon stelt bijvoorbeeld voor om een bier te brouwen waarbij de aromahop ook gebruikt wordt voor de whirlpool- of de koudhopfase. Een mooi experiment! Vervolgens geeft Emiel het startschot voor misschien wel het belangrijkste onderdeel van de avond: het proeven van elkaars bieren en het uitwisselen van ideeën, meningen, en, naarmate de avond vordert, een flinke dosis geouwehoer.

 

Beste Bierkaaiers, het jaar is goed begonnen. Als de rest van 2024 net zo’n goed bierjaar wordt als deze Bierkaaiavond, dan konden ons nog wel eens hele mooie dingen te wachten

staan. Tot volgende maand!

 

 

 

Ledenavond november 2023 – de winnaar is bekend!

 

Vrijdag 3 november, het is weer Bierkaai-avond!

 

Een spannende voor mij, ik heb voor deze avond het “Bier Van De Maand” aangeleverd, ook heb ik voor de proeverij, via via, 3 jaargangen “van der Pek” van Mokum’s Mout gescoord. En dan moest ik ook nog presenteren! We beginnen heel onopvallend iets later. Dit omdat 1 van de hoofdrolspelers van de avond had aangegeven iets later te komen. 3 (soon to be) nieuwe leden stellen zichzelf voor en zo zijn we al snel aan mijn BVDM toe, mijn stout waarin tijdens de vergisting een kilo vliespinda’s is gegooid. Gelukkig valt hij in de smaak en Yes!, daar komt de  “laatkomer” binnen! Net op tijd voor de prijsuitreiking van de brouwwedstrijd. Dit jaar moest er een Dunkelweizen worden gebrouwen. 

 

Gelukkig is ook dit jaar Ronald Opsomer weer de showmaster en hij neemt ons met een wervelende show mee op weg naar de bekendmaking van de winnaar. Dit jaar mag Jan Rube de felbegeerde Bierkaai wisseltap mee naar huis nemen! Hopelijk heeft hij er een mooi plekje voor! 😉

 

 

Van der Pek

Dan is de bierproeverij van de Quadrupel “van der Pek” van Mokum’s mout aan de beurt. Jan Rube van Mokum’s mout laat ons tijdens zijn presentatie de 3 jaargangen proeven, van nieuw naar oud:    2019 / 2018 / 2017. Over de eerste 2 wordt getwist. De één vindt 2019 lekkerder, de ander 2018. Maar in de versie van 2017 zit een onbedoeld zuurtje. Dat is jammer, maar ook wel vermakelijk!

 

Jan zat zo lekker op de presentatie-tafel, dat hij zin had om de presentatie over te nemen. Er werden brouwvragen gesteld en beantwoord en daarmee kwamen we toe aan het afronden van het officiële deel van de avond, Tijdens het napraten werden er nog heel wat Pinda stoutjes en andere bieren gedronken en geruid.

 

Volgende maand

Volgende keer is het 1 December, DE inleverdatum van de adventkrat. Volgens mij staan we op 20 leden die bier aanleveren. Dus als je nog mee wilt doen? Geef je snel op bij Bram!!!

 

Ook is 1 December de jaarlijkse “Het Legen Der Vaten” avond, dus neem je restjes mee, dan maken we er met elkaar weer een leuke avond van!

 

Tommy Boeren

 

Ledenavond oktober 2023 – de bok is los

Vrijdagavond, dat betekent ongeveer 25% kans op een Bierkaai-avond. Check!


En we hebben weer een heel leuk programma, want niet alleen hebben we een hele fijne bok te proeven, maar ook ‘Mr. Bier&Co’ Rick Kempen is vanavond te gast.
We hebben ook een paar nieuwe gezichten, welkom Erwin en Martijn. Altijd leuk om weer nieuwe brouwers te ontmoeten, we zien jullie graag weer terug.

Na de mededelingen van Bram is het de beurt aan Rick. Hij neemt ons mee in Biertypen en het komen en gaan ervan, onder andere door invloed van de markt. Rick is al lange tijd actief in de bierwereld en viert dit jaar zijn 25 jarig jubileum bij Bier&Co. Eind jaren 80 was dit obscure bierclubje vooral bezig met lekkere biertjes uit België smokkelen om ze te nuttigen met vrienden en later de lokale krakerscafé’s te voorzien. Volgens eigen zeggen het begin van een groot avontuur, want sindsdien zijn ze uitgegroeid tot een van Europa’s grootste importeurs!

 

Biertypen

Oke, biertypen dus. Vroeger was er veelal een geografische aanduiding (bijv. Plzeň) waaraan je een bier kon herkennen. De meesten van ons weten wel aardig hoe het moderne biertypenstelsel in elkaar steekt, maar Rick slaat het nog even plat. Een biertype is een groep van bieren die qua aroma, smaak, uiterlijk en bereidingswijze sterke gelijkenissen vertonen en overeenkomsten hebben in ranges van kleur, bitterheid, CO₂ en alcoholpercentage. Toch nog een hele zin, maar je denkt inderdaad meteen: klopt! Maar oké, nog iets platter: Biertypen zijn dus groepen van bieren die ‘bij elkaar horen’.
Belangrijke opmerking van Rick is dat biertypen weliswaar keurig zijn gedocumenteerd, onder andere door Michael Jackson (The World Guide To Beer) en Derek Walsh (Biertypengids), maar biertypen komen en gaan en zijn aan verandering onderhevig. Zo hebben we allemaal al eens iets gehoord over ‘verloren bieren’ (boek van Roel Mulder, we hebben er zelfs een keer de brouwwedstrijd aan gekoppeld) en kon je de Milkshake IPA die je gebrouwd had voor het ONK alleen maar in de vrije klasse kwijt, want dat is nog geen officieel BKG biertype.

 

Proeven
In het verhaal dat Rick, overigens op een zeer humoristische en dus vermakelijke wijze, houdt worden een paar biertypen uitgelicht die we ook mogen proeven. We beginnen rustig, dus eerst maar eens een non alcoholic bier: Van Moll Wanderlust.Alcohol is niet altijd nodig of gewenst, dus een low- of non alcoholic biertje is prettig om erbij te hebben.

 

Razend populair en deze ontwikkeling zorgt er ook voor dat het kwalitatief steeds beter nog, al deed Rick onze ogen openen: tien jaar geleden hadden we dit bier allemaal ronduit goor gevonden! Ik denk dat we hem wel een beetje gelijk moeten geven, het heeft gewoon wat tijd nodig.
En thuis kunnen we dit inmiddels ook, al is het beperkt. Er zijn gisten op de markt die nauwelijks alcohol produceren en waarmee je dus prima een low alcohol biertje kunt brouwen. Ik ben benieuwd wie het doorzettingsvermogen heeft om een mooie dry-january homebrew te maken: Mini-challenge!

 

Dan is het de beurt aan een NEIPA, Blurred Lines van Jopen. Ik denk dat bijna iedereen dit biertje al eens eerder gedronken had. Rick vertelt over de ontwikkeling van de IPA naar NEIPA naar Milkshake IPA’s. De kracht van hop heeft vele brouwers geinspireerd tot het brouwen van fantastische bieren, die vooral in de beginperiode vele drinkers een ‘jaw drop’ bezorgde.
Leuk om te zien dat in de presentatie van Rick zelfs onze eigen Mark Henke nog gequote werd! Dat maakt De Bierkaai toch weer een vereniging om trots op te zijn.

 

Het volgende biertype is de sour en kettle sour. Zuur is een waarschuwing van Moeder Natuur en natuurlijk gezien niet voor iedereen meteen lekker. Maar zuur in combinatie met fruit kan ook fris of complex zijn. En dat spreekt bierliefhebbers wel aan, want op een hete zomerdag is zo’n fris lichtzurig bier toch wel erg lekker, als is het maar voor de afwisseling.

 

Dan proeven we een Brut IPA. Een variant op de gewone IPA waar het verschil in de gist zit. Een champagnegist om precies te zijn. We hebben aan dit biertype al eerder een Bierkaai-bijeenkomst gewijd waar we al geproefd hebben en enkele brouwers zijn ermee aan de gang gegaan. Door het toevoegen van enzymen kan dit bier echt kurkdroog worden met soms zelfs een SVG wat eindigt onder de 1000!

 

Als afsluiter krijgen we nog een pastry stout voor de kiezen, een collab van de Moersleutel en Ritual Lab (I). De ‘Common ground banana pastry inspired stout’, wat inderdaad een vloeibare bananentaart met karamel, chocolade en koffie in een glas is, met 12% alcohol. Op zijn tijd een lekker snoepje dus! In dit bier zit geen lactose, maar er zijn pastry stouts waar meer lactose dan hop in zit, aldus Rick.

 

Veder gaat het nog over de biermarkt, waar Rick natuurlijk alles van weet. We hebben een leuk verhaal gehoord van Rick met grappige anekdotes en leuke discussies tussendoor. Bedankt!

 

Bier van de maand
Zoals in de titel aan aangegeven: de bok is los! Want het is inmiddels oktober en dan is het tijd voor bokbier. Lucas heeft goed vooruitgedacht om vandaag zijn bokbier te kunnen laten proeven. Het is een mooie bok geworden met rookmout en zoals het hoort een ondergist, die zo’n 9% alcohol opleverde. Dat maakt het feitelijk een dubbelbok, want het alcoholpercentage ligt boven de 7,5%. Nugget hop voor een bittertje als tegenhanger van de karamel, mooi gebalanceerd. Complimenten Lucas!

 

Zoals altijd was het weer een gezellige en leerzame avond en hebben we weer lekkere bieren geproefd. De volgende bijeenkomst is op 3 november 2023.

 

Blijf brouwen!

De Bierkaai op bezoek bij Kaapse brouwers (20 mei 2023)

 

Op een zonnige zaterdagochtend, 20 mei 2023, verzamelden de leden van de Bierkaai uit Amsterdam zich vol enthousiasme voor een bijzonder bierfestival-uitje naar de Kaapse Brouwers in Rotterdam. Met een groep van 17 vrouw/man beloofde een dag vol bierproeverijen, workshops en gezelligheid te worden.

 

 

De eerste activiteit op het programma was een avontuurlijke en soms wilde rondvaart met de watertaxi door de Rotterdamse haven. Het werd een prachtige tocht, aangevuld met leuke informatie van de schipper. We voeren langs imposante schepen en indrukwekkende gebouwen haveninstallaties en arriveerden op de bestemming: Keilehaven, halte nummer 81 van de watertaxi.

 

Het festival was op het  terrein en in het gebouw van Brutus, een kunstcentrum waar we ook nog wat kunst konden bewonderen. De sfeer was gezellig en ontspannen.

 

Na onze eerste bieren kreeg een deel van de groep een masterclass Barrel Aged door Yves; een brouwer die in het verleden bij 3 Fonteinen heeft gewerkt en daar veel kennis heeft opgedaan over het op vat zetten van bier. Sinds 2021 werkt hij bij Kaapse waar hij de barrel aged specialist is. Ook liet Yves ons een paar fijne bieren proeven die op hout waren gerijpt. Zo konden we met zijn uitleg en een vol glas goed proeven wat de uitwerking van de verschillende soorten hout en houtbehandeling zijn.

 

 

Het was weer tijd voor een biertje op het festival! Een aantal van deze brouwerijen waren Senses Brewing (Frankrijk), Jopen (Nederland), Dok Brewing Co. (België), La Pirata Brewing (Spanje), The Kernel (Verenigd Koninkrijk), Buddelship (Duitsland), Laugar (Spanje), L’Ermitage Nanobrasserie Brussels (België), Brussels Beer Project (België), Cantina Errante (Italië) en Sleeping Village (Noorwegen). Het aanbod was lekker divers en bood voor elk wat wils. De zon stond hoog aan de hemel en lachte ons toe, perfect weer voor het proeven van verfrissende brouwsels. En laten we eerlijk zijn, niets smaakt beter dan een koud biertje onder een stralende zon. De sfeer zat er al goed in en onze smaakpapillen werden flink bediend. En alle bieren 1 muntje, daar worden de Hollanders blij van 😉

 

In de middag kregen de groep de lang verwachte en boeiende rondleiding door de brouwerij, waarbij we het brouwproces van dichtbij konden ervaren. Er was veel ruimte voor vragen en interactie, wat de rondleiding extra interessant maakte. Hoofdbrouwer Etienne Vermeulen nam alle tijd om zoveel mogelijk te vertellen. Geen geheimen bij de Kaapse en dat vinden wij hobbybrouwers natuurlijk super.

Hij liet ons kennismaken met de geavanceerde analyse-apparatuur die ze gebruiken en voerde zelfs een force test uit, een test waarmee je in de toekomst kunt kijken (ja, echt waar!). Etienne gaf ons ook een handige tip voor het geval we geen diastatische gist wilden gebruiken: glucoamylases zijn je vrienden, want die zijn niet vatbaar voor infecties.

Ook waren er bieren van de Kaapse te drinken en kregen we de meest verse IPA die je kunt bedenken: direct uit het lagervat. In een woord heerlijk.

 

 

Het bierfestival-uitje van de Bierkaai naar de Kaapse Brouwers was een doorslaand succes. De combinatie van de rondvaart door de Rotterdamse haven, de leuke en interessante rondleiding in de brouwerij, de leerzame workshops en de diverse bieren maakte het een onvergetelijke dag voor alle deelnemers. Met nieuwe kennis en smaakervaringen keerden ze voldaan terug naar Amsterdam, vol enthousiasme om zelf weer aan de slag gaan.