1 juli 2017

Brouwcompetitie 2017 geopend: details vind je hier!

Inleiding


De Bierkaai organiseert een brouwcompetitie in samenwerking met Homeland Brewery.

De wedstrijd staat in het teken van twee moutsoorten van Castle Malting uit België, te weten Château Cara Ruby en Château Whisky Light. Deze mouten mag je niet gebruiken, je moet ze gebruiken (maar de hoeveelheid natuurlijk naar eigen inzicht). Je vult ze zelf aan met wat jij lekkere mout vindt.

 

Voor deze wedstrijd zijn de mouten de ster en wordt onder andere gejureerd op creativiteit. Dit betekent niet dat per se een moutig bier geproduceerd moet worden. Het dient een bier te worden waarin de unieke eigenschappen van beide mouten naar voren komen.

Enerzijds het karamel-achtige van de Cara Ruby en anderzijds de turf-achtige rooksmaak van de Whiskymout. Van belang is daarbij dat de aanvullende ingrediënten (overige moutstort, hop, gist en/of kruiden en specerijen) de unieke eigenschappen van beide mouten niet mag overvleugelen, maar juist moet complementeren of accentueren. Van de Cara Ruby en de Whiskey mout krijg je ieder een kilo van ons. De overige ingrediënten voor jouw bier verzorg je zelf.

 

Het resultaat: jouw bier
Het eindresultaat dient tussen de 4,5% en 7,5% alcohol te bevatten met een kleur tussen 20 en 40 EBC. Voor bitterheid bestaan geen grenzen, maar houd in gedachten dat een te overdreven bitterheid de eigenschappen van de mouten kan overvleugelen. Je bent dus niet gebonden aan een bepaalde klasse of een bepaalde stijl bier. Dat maakt deze wedstrijd ook zo anders dan anderen… En daarmee ook voor iedereen wat spannender. Je hoeft dus zeker niet bang te zijn dat je bier ‘niet precies in de klasse valt’, en daarmee maakt het dus ook niet meer uit of je al heel lang brouwt of dat je net je eerste brouwsels geproefd hebt. Iedereen kan hieraan meedoen! Wil je echt niet alleen meedoen? Brouwen met vrienden / vriendinnen is natuurlijk ook heel leuk.

 

Inleveren van jouw bier
Oké. Je hebt gebrouwen en zorgt ervoor dat je flessen op tijd ingeleverd worden. Dat kan van 7 tot en met 14 oktober bij de Homeland Brewery. Overdag lever je het in bij de brouwerij, ‘savonds kan je de flessen in een tasje in de lobby (bij de receptie) achterlaten. Hiermee hebben we de meest makkelijke inlevervoorwaarden geschapen die we maar konden bedenken. Natuurlijk moeten we ook weten welk flesje van jou is. Daarom plak je een sticker uit het moutpakket op de flesjes. We hebben 4 flesjes nodig. Daarnaast lever je het recept in (uitdraai van Brouwhulp of iets dergelijks voldoet)

 

De jury
Jouw bier moet natuurlijk gekeurd worden. Onze jury bestaat uit twee onderdelen: de Bierkaai jury en de BKG-bierkeurmeester. Net zoals vorig jaar bij de Bockbierbattle hebben wij Raymond Geraards bereid gevonden om de ingezonden bieren te keuren. Daar krijg je dan ook een leuk keuringsrapport van. Naast Raymond keurt ook de Bierkaai jury. Deze bestaat uit Jan Rube, Erik Spratte en Wolter Jonkman. Na het keuren worden de twee jury-oordelen naast elkaar gelegd (dus de Bierkaai jury en het oordeel van Raymond) en daaruit wordt de winnaar van de wedstrijd gekozen. Als er een groot verschil ontstaat, of er is nog onduidelijkheid over een bier, dan kan deze opnieuw in een tweede ronde door de voltallige jury worden beoordeeld.

 

De prijs
De prijs die is verbonden met deze competitie is een hele leuke, al zeggen we het zelf. De winnaar mag het winnende bier in een oplage van 1000 liter brouwen in de Homeland Brewery. Dit bier zal bij Homeland op de tap komen. En wie weet… Misschien heb jij wel een blijvertje gemaakt! Hoe dan ook, binnen de Bierkaai heb je ook de eeuwige roem verdiend.

 

Meedoen
Het kan niet anders: nadat je dit hebt gelezen besluit ook jij om mee te doen! Gefeliciteerd.

Voorinschrijving (De voorinschrijving is gesloten)
Je krijgt dus twee mouten van ons. Om nu te weten hoeveel mout we nodig hebben vragen we je om even een voorinschrijving te doen. Dat kan door een mail te sturen aan xxx (voorinschrijven niet meer mogelijk) Vergeet niet je naam in het email bericht te sturen. Deze wedstrijd is alleen voor leden van de Bierkaai.

 

Moutpakket
Als jij je hebt voor-ingeschreven dan mag je er vanuit gaan dat we een moutpakket voor je hebben. Dat moutpakket kan je afhalen op de Bierkaai Barbecue Avond (7 juli, Distelweg 83 Amsterdam). Als je hier dan toch bent BBQ dan lekker mee. Het was vorig jaar bere-gezellig! Als dit echt niet lukt kan je in de week van 10 tot en met 14 juli ook een moutpakket ophalen bij de Homeland Brewery (tussen 10:00 en 19:00 uur).

In het moutpakket tref je een enveloppe aan. Hier zitten jouw deelname stickers in (die je dus op de fles plakt) plus de regels nog een keertje. Belangrijk is dat je na ontvangst even een mail stuurt naar het adres dat in de brief staat met je deelnamenummer. Alleen dan kan je in de prijzen vallen.

 

Let op: Met het afhalen van een moutpakket geef je aan dat je echt meedoet. We verwachten dan dus ook een inzending van jou!

Inleveren…
Van 7 – 14 oktober 4 flesjes + recept.

 

De uitslag
De uitslagavond wordt een bijzondere. Vol spanning zullen we af moeten wachten wat de jury heeft besloten. Op de ledenavond van 9 november maken we de uitslag bekend. Zorg dus dat je erbij bent!

 

Wil je alles nog een keer rustig nalezen: KLIK HIER

Iets meer achtergrond over de mout vind je HIER of kijk op de website van Castle Malting.

 

Wil jij zeker zijn dat er een moutpakket is? (Voorinschrijving gesloten)

Veel succes met brouwen! Hou de nieuwssectie van deze website goed in de gaten. Ik schrijf binnenkort nog een stukje over de Homeland Brewery, de brouwer en zijn visie… Wie weet helpt je dat met de richting.

 

Heel veel brouwplezier!

Laatste nieuws

nieuwsoverzicht