26 november 2019

Brouwwedstrijd Groningen 2020

De brouwwedstrijd in Groningen zal ook in 2020 voor de 10e keer worden georganiseerd.

 

Ze hebben het weer voor elkaar om een bijzonder ‘niet veel gebrouwen’ biertype te kiezen als opdracht voor de deelnemers.
Voor deze editie is het de vraag wie het beste ‘Çluyn Bier’ gaat brouwen.

 

Waarschijnlijk kent niet iedereen dit type bier. Bij deze een korte omschrijving die de organisatie heeft gegeven.

 

Algemene kenmerken:

Kluinbier(ook wel cluynbier, kluynbier, kloenbier en kluunbier) is een bierstijl die in de stad Groningen veel werd gebrouwen tot het begin van de 20e eeuw. Door de beschikbaarheid van een voorschrift uit het Stadboek van Groningen voor het brouwersgilde uit 1476 (beschikbaar ter inzage in de Groninger Archieven, toegang 1325 Gilden, inv.nr. 84), is bekend dat de samenstelling bestond uit 62,5% gerst, en 37,5% haver, gemeten in volumes mout. Het was daarmee destijds een gerstbier: veelal werd bier in de Lage Landen gebrouwen met veel haver, aangezien gerst in het grootste gedeelte moeilijker te verbouwen was. In het Noorden lag dit anders, en was gerst relatief goedkoop. Het bier heeft ruim 400 jaar bestaan en is daarmee samen met Kuit Nederlands langstlevende bierstijl.

(bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kluinbier)

 

Wil jij meedoen? Stuur even een berichtje naar info@debierkaai.net zodat wij de overige informatie en het inschrijfformulier toe kunnen sturen. Mocht je van de organisatie zelf de mail hebben ontvangen vergeet niet even te melden dat jij mee gaat doen. Wij gaan namelijk weer regelen dat de bieren in maart tijdens onze bijeenkomst worden ingezameld en door een bestuurslid naar Groningen worden gebracht begin april.

 

Laatste nieuws

nieuwsoverzicht