12 november 2018

Uitslag Bierkaai Brouwwedstrijd 2018

Eindelijk was het dan zover. De uitslag!

In het zeer gezellige proeflokaal van Brouwerij Poesiat & Kater druppelden vrijdag 9 november 2018 steeds meer Bierkaaiers binnen. Natuurlijk om gezellig een biertje te drinken, maar minstens net zo veel voor de uitslag van de Bierkaai Brouwwedstrijd 2018.

 

Na een kort programma door Wolter werd het woord gegeven aan Roel Mulder, auteur van het boek ‘Verloren bieren van Nederland‘. Hij vertelt ons wat een tafelbier eigenlijk is en wat de oorsprong van het bier is.  Een licht bier wat, met name in België, vrijwel dagelijks gedronken werd bij de maaltijd, daar kwam het in het kort wel op neer. Ondanks het feit dat het nogal rumoerig was en Roel echt zijn best moest doen om zijn verhaal te vertellen, was iedereen zeer geïnteresseerd en geboeid. Roel, bedankt voor jouw bijdrage!

 

 

Vervolgens krijgt onze eigen Ronald het woord. Ronald weet als geen ander zijn stem te verheffen tot zelfs Michiel het achterin goed kan verstaan. Dit werd zelfs door Ronald gedurende zijn verhaal nog een paar keer gecontroleerd. ‘Kun je me nog verstaan, Michiel?!’

Ronald weet op humoristische doch gedetailleerde wijze ons mee te nemen in zijn verhaal, van introductie tot het tafelbier, via het keuren van de bieren en jury-commentaren naar de top 3.

 

 

In willekeurige volgorde worden Peter Hildering, Edwin Slothouber en Emiel Rombach genomineerd. Dat is vast een felicitatie waard, maar het leuke van deze bekendmaking is dat we hun bieren mogen gaan proeven. Eerst is het bier van Peter aan de beurt, vervolgens dat van Emiel en als laatste het bier van Edwin.

 

“Tafelbier is moeilijk!”

Een tafelbier is super licht van zowel smaak, geur, body en alcohol, dus het proeven gaat vrij snel. Ronald benoemt nog maar eens de jury-commentaren en de genomineerden worden één voor één persoonlijk toegesproken. Tafelbier is moeilijk, benadrukt Ronald. Moeilijk om te brouwen, want het bier heeft als eigenschap: weinig van alles.

Als een ware showmaster weet hij de spanning op te voeren en met leuke grapjes iedereen aan het lachen te krijgen. Het lijkt een roeping voor je, Ronald!

 

Dan komt toch echt het moment dat er namen genoemd gaan worden.

De nummer drie is dit jaar Peter Hildering, de winnaar van vorig jaar. Hij heeft zijn titel sterk verdedigd, dat mag gezegd worden!

En dan het moment suprême. De winnaar van de Bierkaai Brouwwedstrijd 2018 is Edwin Slothouber! Dat maakt Emiel Rombach voor de tweede keer op rij de runner up. Dolblij nam Edwin de gloednieuwe Bierkaai Wisseltap in ontvangst, samen met zijn overige prijzen: een brouwdag bij Poesiat & Kater, een Plaato airlock, een jaar Bierkaai-lidmaatschap en eeuwige roem.

Peter, Emiel en Edwin: VAN HARTE GEFELICITEERD!

 

Het was een waanzinnig gezellige avond en een prachtige wedstrijd. Het bestuur wil iedereen bedanken die heeft deelgenomen aan de wedstrijd en iedereen die een bijdrage heeft geleverd om alles mogelijk te maken: Wolter (coördinatie), Marc Reinders en Hans U.  de Jong (jury), Eymert van Manen en Julian Alvarez Zarate (jury en gastvrijheid Poesiat & Kater), Tommy (design en constructie Bierkaai Wisseltap), Roel Mulder (praatje) en natuurlijk Ronald (presentatie). Verder iedereen die ik vergeten ben: hartelijk dank en tot volgend jaar. Want de Bierkaai Brouwwedstrijd komt in 2019 zeker terug!

 

 

 

Laatste nieuws

nieuwsoverzicht